Πολιτισμός

Γιάννης Στάνκογλου: Το «αντίο» του ηθοποιού στον σπουδαίο ποιητή Γιώργο Μπλάνα

Ο Γιάννης Στάνκογλου αποχαιρέτησε τον σπουδαίο ποιητή Γιώργο Μπλάνα που υπέγραψε την μετάφραση σε πολλές παραστάσεις αρχαίων τραγωδιών.

Ο Γιώργος Μπλάνας είναι ο άνθρωπος πίσω από τις μεταφράσεις πολλών σπουδαίων θεατρικών έργων, ανάμεσα τους και αρχαίες τραγωδίες, που είδαν τα φώτα της σκηνής τα περασμένα χρόνια. Η δουλειά του ήταν περιζήτητη από σκηνοθέτες και ηθοποιούς, αφού συνδύαζε την πιστότητα στο πρωτότυπο κείμενο με την προφορικότητα, μια αρετή που σπάνια συναντάμε στις μεταφράσεις στα νέα ελληνικά.

Ο Γιώργος Μπλάνας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών βυθίζοντας στο πένθος τους οικείους τους και όλους τους καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάστηκε στενά τα προηγούμενα χρόνια.

Ανάμεσά τους ήταν και ο Γιάννης Στάνκογλου, ο οποίος έχει δώσει μερικές από τις κορυφαίες ερμηνείες της καριέρας του σε κείμενο που έφεραν την υπογραφή του ποιητή και μεταφραστή.

«Σε όσες τραγωδίες έχω παίξει η μετάφραση ήταν δικιά του. Χάσαμε έναν μεγάλο ποιητή, έναν μεγάλο μεταφραστή αλλά κυρίως έναν μεγάλο Άνθρωπο……..πληγή… Αντίο καλε μου φίλε!!!!….. Με ποιον θα μιλάω τώρα πριν τα δύσκολα;;;;;;;;!!», έγραψε ο αγαπημένος ηθοποιός στην ανάρτησή του.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΛΑΝΑΣ

Ποιος είναι ο Γιώργος Μπλάνας

Ο Γιώργος Μπλάνας γεννήθηκε το 1959 στο Αιγάλεω. Έκανε σπουδές ηλεκτροτεχνίας και βιβλιοθηκονομίας και δημοσίευσε ποίηση για πρώτη φορά το 1987 («Η ζωή κολυμπά σαν φάλαινα ανύποπτη πριν τη σφαγή», εκδόσεις Υάκινθος).

Εργάστηκε ως κειμενογράφος στη διαφήμιση, ενώ κατά καιρούς συνεργάστηκε με πολιτικά και λογοτεχνικά περιοδικά.

Στο θέατρο τον σύστησε ο Μιχαήλ Μαρμαρινός το 2011 με τη μετάφρασή του στον «Ηρακλή Μαινόμενο» του Ευριπίδη (Εθνικό Θέατρο – Επίδαυρος) για την οποία έλαβε τον έπαινο Κάρολος Κουν.

Το 2015, έλαβε το κρατικό βραβείο μετάφρασης ξένης λογοτεχνίας για τη μετάφραση για το έργο «Ζωή και Πεπρωμένο» του Βασίλι Γκρόσμαν ενώ έχει τιμηθεί με το βραβείο του περιοδικού Διαβάζω για την ποιητική συλλογή του «Στασιωτικά».

Μεταφράσεις του έχουν χρησιμοποιηθεί σε τραγωδίες στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κλέαρχος Μαρουσάκης: «Αστερίσκοι» για το τέλος του χειμώνα
Ξανά υπό κατάληψη η Νομική του ΑΠΘ μετά την επέμβαση των ΜΑΤ (βίντεο)
Chevron Right