Ο Μάρτιν Σκορσέζε έχει γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ με τον αείμνηστο Πάπα Φραγκίσκο, το οποίο θα περιλαμβάνει συνομιλίες μεταξύ του Ποντίφικα και του σκηνοθέτης, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας – όπως λένε οι κινηματογραφιστές – συνέντευξης του Πάπα Φραγκίσκου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Guardian, το ντοκιμαντέρ «Aldeas – A New Story» θα περιγράφει λεπτομερώς το έργο του Scholas Occurrentes, ενός μη κερδοσκοπικού, διεθνούς οργανισμού που ιδρύθηκε από τον Πάπα Φραγκίσκο το 2013 για να προωθήσει «την κουλτούρα της συνάντησης» μεταξύ των νέων. Μέρος του έργου αυτού του οργανισμού περιελάμβανε τη δημιουργία ταινιών, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας. Το ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησε ο Μάρτιν Σκορσέζε θα δείξει νέους στην Ινδονησία, στην Γκάμπια και στην Ιταλία να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και να γυρίζουν ταινίες μικρού μήκους.
Martin Scorsese announces film that will feature Pope Francis’s ‘final interview’
— The Guardian (@theguardian.com) 1 Μαΐου 2025 στις 9:00 π.μ.
Πάπας Φραγκίσκος: «Εξαιρετικά ποιητικό έργο»
Η Aldeas Scholas Film και η Sikelia Productions του Μάρτιν Σκορσέζε, που ανακοίνωσαν την Τετάρτη (30/4) το ντοκιμαντέρ, δήλωσαν ότι θα είναι «μια απόδειξη της διαρκούς πεποίθησης ότι η δημιουργικότητα δεν είναι μόνο ένα μέσο έκφρασης, αλλά ένα μονοπάτι προς την ελπίδα και τη μεταμόρφωση».
Άλλωστε, ο Πάπας Φραγκίσκος είχε χαρακτηρίσει το Aldeas ως «ένα εξαιρετικά ποιητικό και πολύ εποικοδομητικό έργο, επειδή πηγαίνει στις ρίζες του τι είναι η ανθρώπινη ζωή, η ανθρώπινη κοινωνικότητα, οι ανθρώπινες συγκρούσεις – η ουσία του ταξιδιού μιας ζωής». Δεν ανακοινώθηκε ημερομηνία κυκλοφορίας του ντοκιμαντέρ.
Σκορσέζε: «Να μιλάμε και να ακούμε ο ένας τον άλλον»
Ο Μάρτιν Σκορσέζε, από την πλευρά του ανέφερε: «Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να μιλάμε ο ένας στον άλλον, να ακούμε ο ένας τον άλλον διαπολιτισμικά. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το πετύχουμε αυτό είναι να μοιραστούμε τις ιστορίες του ποιοι είμαστε, που αντανακλώνται από την προσωπική μας ζωή και τις εμπειρίες μας. Αυτό μας βοηθά να κατανοήσουμε και να εκτιμήσουμε τον τρόπο με τον οποίο ο καθένας μας βλέπει τον κόσμο».
Ακόμα, ο σκηνοθέτης τόνισε: «Ήταν σημαντικό για τον Πάπα Φραγκίσκο οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο να ανταλλάσσουν ιδέες με σεβασμό, διατηρώντας παράλληλα την πολιτιστική τους ταυτότητα, και ο κινηματογράφος είναι το καλύτερο μέσο για να γίνει αυτό».
Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι ο Μάρτιν Σκορσέζε είχε συναντηθεί πολλές φορές με τον Πάπα Φραγκίσκο όλα αυτά τα χρόνια, και οι συζητήσεις τους μερικές φορές αφορούσαν στο έργο του 82χρονου σκηνοθέτη. Όταν, στις 21 Απριλίου ο Πάπας Φραγκίσκος πέθανε, ο Μάρτιν Σκορσέζε τον αποκάλεσε ως «από κάθε άποψη, αξιοσημείωτο ανθρώπινο ον».