Πέθανε η ποιήτρια Λένα Παππά: Ο συγκινητικός αποχαιρετισμός του Χάρη Κατσιμίχα

Η Λένα Παππά που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών έγινε γνωστή μετά από τη μελοποίηση έργων της από τον Μίμη Πλέσσα και τους αδελφούς Κατσιμίχα.
Λένα Παππά
Φωτογραφία Αρχείου

Η Λένα Παππά, μια εμβληματική φωνή της ελληνικής ποίησης, έφυγε από την ζωή την Κυριακή 20 Ιουλίου. Έφυγε αθόρυβα, όπως έζησε, παρά τις διακρίσεις που απέσπασε το έργο της.

Ποια ήταν η Λένα Παππά

Γεννημένη στην Αθήνα το 1932, η Λένα Παππά σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και Γαλλική Φιλολογία στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Συνέχισε τις σπουδές της με υποτροφία στο Παρίσι, στη Σορβόννη, όπου ειδικεύτηκε στην Ιστορία της Μοντέρνας Τέχνης. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εργάστηκε για πολλά χρόνια στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας της δημοσίευσε περισσότερες από είκοσι ποιητικές συλλογές και διηγήματα, ενώ ποιήματά της μελοποιήθηκαν από κορυφαίους Έλληνες συνθέτες και ερμηνεύτηκαν από αγαπημένους καλλιτέχνες.

Ανάμεσα στις πιο γνωστές συλλογές της περιλαμβάνονται τα «Λαμπηδόνες», «Σκοτεινός Θάλαμος», «Μέσα σε Καθρέφτες», «Ουρανοδρόμιον» και «Τα Ποιήματα (Α΄–Γ΄ τόμος Απάντων)». Έγραψε επίσης διηγήματα, παιδικά βιβλία και μυθιστορήματα όπως τα «Χωρίς Ημερομηνία» και «Τα Χάρτινα Γάντια».

Το ποίημά της «Στους σκοτωμένους σπουδαστές του Νοεμβρίου», αφιερωμένο στον Διομήδη Κομνηνό, περιλήφθηκε σε σχολικά εγχειρίδια, ενώ έργα της εντάχθηκαν στην Τράπεζα Θεμάτων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Μεταφράσεις των ποιημάτων της κυκλοφόρησαν σε πολλές γλώσσες και δημοσιεύθηκαν σε διεθνείς ανθολογίες.

Η ποίηση συναντά τη μουσική

Ο Μίμης Πλέσσας ήταν ο πρώτος Έλληνας συνθέτης που ανακάλυψε την ποίηση της Λένα Παππά. Το πρώτο μελοποιημένο ποίημά της που δισκογραφήθηκε ήταν το «Πες μου» (1978, Μίμης Πλέσσας). Ακολούθησαν τα τρία ποιήματά της, «Του Έρωτα (Της αγάπης μαχαιριά)», «Το Δωμάτιο» και «Παλιά καλοκαίρια» μελοποιημένα από τους αδελφούς Κατσιμίχα το 1994.

«Της αγάπης μαχαιριά»:

Η Λένα Παππά βραβεύτηκε στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ελλάδα. Το 1981 έλαβε το Βραβείο Λυρικής Ποίησης Λάμπρου Πορφύρα της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ το 1995 τιμήθηκε με το Βραβείο Κώστα Ουράνη για τα Άπαντά της. Το 2000 της απονεμήθηκε το Αριστείο του Καριπείου Ιδρύματος. Υπήρξε μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και ιδρυτικό μέλος της Δελφικής Ακαδημίας

Το συγκινητικό «αντίο» του Χάρη Κατσιμίχα:

Ο Χάρης Κατσιμίχας απέχει από τα social media. Γι’ αυτό, όταν πληροφορήθηκε τον θάνατο της Λένας Παππά, παρακάλεσε τον φίλο του, ραδιοφωνικό παραγωγό και στιχουργό Οδυσσέα Ιωάννου να αναρτήσει το κείμενο που ακολουθεί/

«Πάει..έφυγε..

Έχω μελοποιήσει πολλούς ποιητές.

Μου έκαναν την τιμή να με δέχονται, να με υποληπτονται και να μου συμπεριφέρονται, σα να ειμασταν..ίσα κι όμοια! Όλοι τους! Με έκαναν παρέα. Με καλουσαν στα σπίτια τους Με τραπεζωναν. Με περιποιούνταν σαν δικό τους άνθρωπο, με αγαπούσαν πολύ (όπως κι εγώ αυτούς!) Η μεγάλη μου όμως αδυναμία, ήταν η Λένα Παππά.

Ο τρόπος που έγραφε, ήταν 100/100, αυτό που με εξέφραζε. Ήταν κυριολεκτικά μέσα στο μυαλό μου, όπως κι εγώ μέσα στο δικό της. Δεν έχει σημασία που δεν γνωριζόμασταν τόσο καλα, όπως με τον Χιόνη η με τον Παπαγεωργιου. Ιδιοσυγκρασιακα, ειμασταν οι δυο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Αυτή στο λόγο, εγώ στη μουσική.

Δεν έφυγε απλά, κάποια που αγαπούσα, εκτιμούσα και θαύμαζα. Έφυγε μια συγγενής μου. Η μεγάλη μου αδελφή.

Καλό σου ταξίδι αγαπημένη μου Λένα Παππά.

Χάρης Κατσιμίχας».

Η κηδεία της Λένας Παππά θα τελεστεί την Τρίτη στις 10 π.μ. στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Ο αποχαιρετισμός του Χάρη Κατσιμίχα στην Λένα Παππά:

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
φωτια εθνική οδός Chevron Left
Φωτιά στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης (Δείτε βίντεο)