Πολιτισμός

Η εξέλιξη για τους Pink Floyd που έμοιαζε απίθανη: Πούλησαν 400 εκατ. τον κατάλογό τους στη Sony Music

Η κόντρα που «τρώει» εδώ και δεκαετίες τους Pink Floyd καθιστούσε την εξέλιξη σχεδόν αδύνατη.

Μια είδηση που αφορά τους Pink Floyd και η οποία μέχρι πριν κάποιες ώρες μπορεί να έμοιαζε απλώς με φάρσα, έρχεται να… ταράξει τα νερά στον χώρο τους μουσικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η βρετανική μπάντα που καθιέρωσε τον progressive ήχο όχι απλώς στον χώρο της ροκ, αλλά γενικότερα στο πεντάγραμμο, έφτασε σε συμφωνία με τη Sony Music για να πουλήσει τον κατάλογό του έναντι 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μετά από πολλά χρόνια διαμάχης των μελών του συγκροτήματος και διαπραγματεύσεις που δεν κατέληξαν σε συμφωνίες, οι Pink Floyd έφτασαν σε deal με την ιαπωνική εταιρεία για τον κατάλογο των ηχογραφημένων τραγουδιών τους, αλλά όχι και για τα δικαιώματα σύνθεσης μουσικής.

Επίσης, το συγκρότημα έχει υπογράψει συμφωνία για το όνομα και την απεικόνισή του δίνοντας στη δισκογραφική δικαιώματα για εμπορικά προϊόντα και πιθανά spinoff ταινιών και τηλεόρασης.

Πρόκειται για «μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες των τελευταίων χρόνων», σύμφωνα με το Variety.

Pink Floyd: Η κόντρα μεταξύ Γκίλμορ και Γουότερς καλά κρατεί

Τον περασμένο μήνα, αναφέρθηκε ότι οι Pink Floyd ήταν σε «προχωρημένες συζητήσεις» με τη Sony για μια συμφωνία 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Λίγες εβδομάδες πριν, ο Ντέιβιντ Γκίλμουρ είχε παραδεχθεί στο Rolling Stone ότι θα ήταν «όνειρο» να πουλήσει τον κατάλογο των Pink Floyd και να βγει από το «τέλμα», προφανώς αναφερόμενος στη μακροχρόνια αμφιλεγόμενη σχέση του με τον πρώην μέλος του συγκροτήματος, Ρότζερ Γουότερς.

Ωστόσο, ο Ρότζερ Γουότερς που αποχώρησε από το συγκρότημα στις αρχές της δεκαετίας του 1980, επιχείρησε πολλές φορές να σταματήσει τα άλλη μέλη του να χρησιμοποιούν το όνομα Pink Floyd, με συνέπεια να υπάρχουν μόνιμες εντάσεις μεταξύ τους μέχρι και σήμερα.

Ο μουσικός κατάλογος των Pink Floyd είναι ένας από τους πιο περιζήτητους στη σύγχρονη μουσική. Πώς μπορούσε να γίνει αλλιώς, δεδομένου ότι σε αυτόν περιλαμβάνονται άλμπουμ όπως τα «Dark Side of the Moon», «The Wall», «Wish You Were Here», «Animals», «Meddle», «Piper at the Gates» κ.α.

Οι Pink Floyd προσπάθησαν για πρώτη φορά να πουλήσουν τον κατάλογό τους το 2022, αλλά οι συζητήσεις τέθηκαν σε αναμονή εν μέσω των διαφωνιών εντός της μπάντας και των σχολίων του Γουότερς για την Ουκρανία και το Ισραήλ, τα οποία κινούνταν σε άλλο… μήκος κύματος σε σχέση με τα άλλα μέλη της μπάντας και ειδικά τον Γκίλμορ.

Τότε, η Sony ήταν μεταξύ των επίδοξων αγοραστών μαζί με τη Warner Music, την BMG και την Hipgnosis.

Το 2022, οι Pink Floyd κυκλοφόρησαν την πρώτη τους νέα μουσική μετά από τρεις δεκαετίες για να συγκεντρώσουν χρήματα για τον λαό της Ουκρανίας. Το «Hey Hey Rise Up» ήταν το τραγούδι που προέκυψε και στο οποίο συνεργάστηκαν ο Ντέιβιντ Γκίλμορ και ο Νικ Μέισον με τον Ουκρανό τραγουδιστή Αντρίι Κλίβνιουκ (Andriy Khlyvnyuk) του συγκροτήματος BoomBox.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Τέμπη: Τέλος η κόντρα Πλακιά - Καρυστιανού, θα γίνει η συναυλία στο Καλλιμάρμαρο
Μπόρατς - Παναθηναϊκός 1-1: Μουδιασμένο ξεκίνημα στο Conference League για τους «πράσινους»
Chevron Right