Η Χάρις Αλεξίου μίλησε στον Θέμη Καίσαρη στο Podcast Ζοσιμάρ και αποκάλυψε λεπτομέρειες πίσω από το make of του νέου άλμπουμ ReWorks που κυκλοφόρησε πρόσφατα.
Η παραγωγή έγινε από τον γιο της, Μάνος Θεοφίλου, σαν ένα δώρο: «Είναι ένα δώρο και για μένα, από τον γιο μου προς εμένα. Ήθελε να καταπιαστεί με τα τραγούδια, έχει και ο ίδιος πει κάποια στιγμή ότι “θα ήθελα πολύ να ασχοληθώ με την παραγωγή των τραγουδιών σου όταν ήσουν στα ντουζένια σου”. Τότε άκουγε άλλες μουσικές! Το είχε βάλει αυτό στο μυαλό του να το κάνει.
Εγώ ως παλιό μυαλό κατά αλλά όχι 100%, έχω κάνει πράγματα που είναι πιο νεαρά από την ηλικία μου, είχα τον φόβο ότι αυτός ο ήχος που είχαν τα τραγούδια μου παλιά γιατί να τα πειράξουμε; Ο Μάνος επέμενε και με έπεισε να του πω το «ναι» να το προχωρήσει. Τελικά έγινε με όλη την αγωνία που τράβηξε για να με ικανοποιήσει το αποτέλεσμα. Είναι δύσκολο να δουλεύει το παιδί με τον γονιό του. Το δώρο αυτό ήταν για εμένα.
Πέραν το ότι τα τραγούδια δεν πρέπει να μένουν μουσειακά, πρέπει να το βοηθήσουμε. Και αν αγαπάει και τον άνθρωπο που το τραγουδάει του το κάνεις πιο εύκολο. Έτσι διάλεξε δύο ταλαντούχους ανθρώπους και ξεκίνησε αυτό το ταξίδι. Κατά καιρούς μου έβαζαν και άκουγα. Τους πρότεινα και κάποια ανέκδοτα κομμάτια. Μέχρι και από μια κασέτα βρήκαν κομμάτι που το είχα κάνει ντέμο κάποτε. Ήταν το «άσπρο φεγγάρι».
Σε μια περίοδο καινούργια που ζω στη ζωή μου, έχοντας αφήσει πίσω μου τις συναυλίες, δεν τραγουδάω πια και αποχαιρέτησα το κοινό μου. Ήταν μια απόφαση στο να πω το «ναι» γιατί πολλοί νομίζουν ότι τραγουδάω από την αρχή. Δεν θέλω να εξαπατηθεί κανείς. Δεν μπορώ να το πιστέψω ότι υπάρχει τόση χαρά ενώ έχει λίγες ώρες που έχει κυκλοφορήσει. Δεν είναι φορτωμένα τα τραγούδια, είναι λίγο διαφορετικά. Ένας άνθρωπος που έχει φύγει από τη ζωή, δεν πιστεύω ότι ασχολείται ο κόσμος μαζί μου. Δεν περίμενα ότι θα έχει υπάρξει αυτή η ανταπόκριση. Χαίρομαι που πέτυχε το στοίχημα του Μάνου.
Βλέπω στον ύπνο μου ότι τραγουδάω και ότι ξέρω ότι δεν μπορώ να τραγουδήσω πια. Και λέω «κοίτα, ξαναγύρισε η φωνή μου». Και είναι πολύ ωραία που το βλέπω στον ύπνο μου. Είναι πράγματα που δεν μπορείς να πεις «οκ, πάει». Αυτό που ισχύει είναι αυτό!», είπε η Χάρις Αλεξίου για τη δημιουργία του νέου δίσκου.
Η ιστορία πίσω από το «Φύγε» και τη συνεργασία με τον Λεξ
Η Χάρις Αλεξιου μίλησε για τον τρόπο που προέκυψε η συνεργασία με τον Λεξ: «Το τραγούδι το έχω γράψει πριν από πολλά χρόνια. Αναζήτησα ακυκλοφόρηρα το κομμάτια και θεώρησα πως μπορούσε να μπει. Το πρώτο ραπ τραγούδι που είχα κάνει λεγόταν «Μεγάλωσα» πριν από 10-15 χρόνια το είχα δώσει σε διάφορους μουσικούς να το δοκιμάσουμε και τελικά την έφτιαξα εγώ τη μουσική.
Αν θα έκανα παρέα με κάποιον σε αυτό το κομμάτι θα ήταν ο Λεξ, χωρίς να πιστεύω ότι θα έλεγε οκ. Ήταν ευχάριστη έκπληξη για μένα. Δεν είναι η πρώτη φορά που εισπράττω μια αγάπη και έναν σεβασμό από καλλιτέχνες που δεν είναι στο ίδιο σύστημα με εμένα. Όταν ήρθε ο Αλέξης στο σπίτι μου τον είδα σαν μωρό μου. Λέμε πως οι ράπερς είναι αγρίμια που δεν μπορείς να πλησιάσεις, εγώ είδα την τρυφερότητα και την γλυκύτητα και τον σεβασμό που μου έδειξε. Είδα την καθαρότητα του μυαλού του, και τον ευχαριστώ που δεν είχε το κόμπλεξ να πει ότι «εγώ δεν θα συνεργαστώ με έναν άνθρωπο που έχει κάνει αυτή την πορεία και αυτή την ιστορία».
Όταν το είχα γράψει αυτό το κομμάτι είχε σκάσει μύτη η χρυσή αυγή κι απευθυνόμουνα σε αυτά τα παιδιά που τρέχανε από πίσω και ψάχνανε μια φωλιά. Απευθυνόμουν σε αυτά στον εχθρό εαυτό». Ο Λεξ έγραψε το δικό του μέρος και κανένας δεν επηρέασε τον άλλο», είπε η μεγάλη ερμηνεύτρια.