Η Μαρία Εκμεκτσίογλου έχει μυήσει το κοινό και τους πελάτες της στην πολίτικη κουζίνα και τα αρώματα της Πόλης. Η γνωστή σεφ διατηρεί δύο εστιατόρια με τους εκλεκτούς μεζέδες της. Ένα στην Κωνσταντινούπολη κι ένα στο Φετιγιέ. Αλλά αυτό της Κωνσταντινούπολης «έπεσε θύμα» της ανοικοδόμησης. Καθώς αναγκάστηκε να το κλείσει μετά από 27 χρόνια λειτουργίας.
Χαρακτηριστικά εξήγησε στην πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στη Μαρία Ανδρέου για το Enjoy είπε πως το εστιατόριό της θυσιάστηκε για τρεις ουρανοξύστες.
Το εστιατόριό σου το λειτουργείς στην Πόλη;
Επειτα από 27 χρόνια λειτουργίας το έκλεισα, γιατί στη θέση του έγιναν τρεις ουρανοξύστες. Στον έναν από αυτούς έγινε και ξενοδοχείο. Το ρεστοράν μου θυσιάστηκε για τους ουρανοξύστες, όπως μου λένε οι τρεις γιοι μου. Οι ιδιοκτήτες πούλησαν το κτίριο όπου στεγάζονταν η κουζίνα μου, το μαγαζί μου και ο κήπος μου. Το σπίτι μου ήταν κοντά με το μαγαζί μου. Το σπίτι μου σώθηκε. Ευτυχώς τη δημιουργία μου τη βγάζω στο εστιατόριό μου στο Φέτιγιε, η παλαιά Μάκρη για τους Μικρασιάτες.
Σε ένα νησάκι πολύ κοντά από τη Ρόδο, από την πλευρά της Τουρκίας, φτιάχνω καλή πολίτικη κουζίνα εδώ και τέσσερα χρόνια. Πλέον χωρίς το μαγαζί μου στην Πόλη βρήκα χρόνο να γράψω ένα βιβλίο για την Πόλη που πολλοί θεωρούν ότι είναι η δική μου ζωή, αλλά εγώ τους λέω ότι είναι ένα μυθιστόρημα και αυτό ισχύει.
Θα κυκλοφορήσει σύντομα από εκδοτικό οίκο. Μου λένε «γιατί δεν αφήνεις την Πόλη;» Μα, μπορώ να φύγω από τον Βόσπορο; Αλλωστε, διδάσκω και στο πανεπιστήμιο και έχω τους φοιτητές μου. Πού να τους αφήσω; Εχω έδρα πάνω στην Ιστορία των Τροφίμων και το μάθημά μου λέγεται «Από τη γη στο τραπέζι» και είναι από τα πιο επιτυχημένα. Επίσης, κάνω μάθημα για την πολίτικη κουζίνα. Ακόμη, φέτος, όπως και πέρσι άλλωστε, διοργανώνω φεστιβάλ μαγειρικής στα παράλια της Μικράς Ασίας. Αυτή τη φορά θα κάνουμε ένα φεστιβάλ κρητικής κουζίνας στην Αττάλεια. Είπε η Μαρία Εκμεκτσίογλου.
Η Μαρία Εκμεκτσίογλου επί το έργον
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.