Η Υρώ Μανέ πρωταγωνιστεί στη «Μητέρα του σκύλου» του Παύλου Μάτεση σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη. Η παράσταση που έκανε πρεμιέρα την άνοιξη στο θέατρο Ακροπόλ θα αναχωρήσει τις επόμενες εβδομάδες για την πανελλήνια περιοδεία της κι αυτός ήταν ο λόγος που η Σταματίνα Τσιμτσιλή την κάλεσε την Τετάρτη στο «Happy Day».
Όμως, τις πρόλαβαν οι εξελίξεις. Όπως μετέφερε στον αέρα της εκπομπής της η Σταματίνα Τσιμτσιλή, η Υρώ Μανέ έχει καταγωγή από τη Χίο, η οποία δοκιμάζεται βάναυσα από τις πυρκαγιές τα τελευταία εικοσιτετράωρα.
«Προσπαθούν να κρατήσουν την πύρινη λαίλαπα να μην φτάσει τα δικά μας χωριά, τα νοτιόχωρα που είναι και τα Μαστιχοχώρια τα οποία έχουν πληγεί το ’12 κι έχουν καταστραφεί άπειρες εκτάσεις μαστιχόδεντρων. Παλεύει ο κόσμος και πραγματικά ευχαριστώ δημόσια και τους εθελοντές, τους πυροσβέστες, του πάντες, τον απλό λαό.
Βέβαια, δεν μου αρέσει καθόλου να επαφίενται οι άνθρωποι σε όλο αυτό. Θα ήθελα ο κρατικός μηχανισμός να είναι πολύ πιο δυναμικός, πιο άμεσος και να μη λέει μόνο “α, βαρέσαμε το 112” και λύθηκε το πρόβλημά μας. Δεν είναι μόνο αυτό» είπε η ηθοποιός που ενημερώνεται υποχρεωτικά για τα τεκταινόμενα στην πατρίδα της από τρίτους.
Και στην ερώτηση της Σταματίνας Τσιμτσιλή, τι συζητάνε οι κάτοικοι στην Χίο, η Υρώ Μανέ αναφέρθηκε στα περίφημα κοιτάσματα αντιμονίου.
«Όλα τα χρόνια, κάθε φορά που γίνεται σε αυτό το νησί αυτή η διαδικασία της καταστροφής με τις φωτιές -γιατί συχνά -πυκνά έχουμε, από το ’12 που ήταν η τεράστια, το ’16 και τώρα ξανά που ήδη λένε ότι είναι μεγαλύτερη- υπάρχει η ίδια συζήτηση.
Ελπίζω ότι δεν ισχύει αυτό που υπάρχει σαν συζήτηση και σαν αγωνία στον κόσμο και στους Χιώτες ότι εξαιτίας ότι όλο το πράγμα γίνεται επειδή υπάρχουν κοιτάσματα αντιμονίου στο βόρειο τμήμα του νησιού και κοντά στην περιοχή Natura.
Απεύχομαι γιατί ένα καρκινογόνο υλικό που η μόνη του χρησιμότητα είναι στα οπλικά συστήματα. Σε τίποτα άλλο δεν χρησιμεύει αυτό κι έτυχε να υπάρχει στην βόρεια Χίο.
Υπάρχει μια διαδικασία, επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να αντιταχθεί στην Κίνα που έχει το αντιμόνιο και το πουλάει σε όλο τον κόσμο, και θέλει να δημιουργήσει δικό της μηχανισμό».
Τέλος, η Υρώ Μανέ εξέφρασε την απογοήτευσή της που ο Δήμος της Χίου δεν έτεινε χείρα βοηθείας ώστε «Η μητέρα του σκύλου» να ανέβει στο νησί.
«Εγώ πάω στο νησάκι μου κάθε καλοκαίρι και θα πάω και φέτος.
Δυστυχώς δεν θα πάω με την παράσταση διότι ο Δήμος δεν μπήκε στη διαδικασία να μας ενισχύσει».
Δείτε το σχετικό βίντεο: