Ο ηθοποιός Προκόπης Αγαθοκλέους μιλά για τον ρόλο που τον σημάδεψε. Υποδυόμενος τον Άγιο Παΐσιο στη σειρά του Mega Από Τα Φάρασα στον Ουρανό, έκανε τη δική του υπέρβαση. Ενώ όπως έξηγεί στην Μαρία Ανδρέου για το Enjoy πως μετά από τη μεγάλη αυτή επιτυχία θέλει να βρίσκεται δίπλα στο κοινό.
Τι αγαπάτε στον Άγιο Παΐσιο;
«Την ταπείνωση του. Μεγάλη αρετή. Από τη στιγμή που ο άνθρωπος θα θεωρήσει τον εαυτό του ανώτερο από τον συνάνθρωπο του έχει πέσει στην πλάνη του εγωισμού και της υπερηφάνειας και έχει εκπέσει. Στη ζωή χρειάζονται συνεργασία και ομάδες. Όχι μονάδες. Όχι στη απόσταση. Ο ταπεινός άνθρωπος νιώθει ότι βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τον συνάνθρωπο του, ούτε λιγότερος ούτε ανώτερος ούτε πιο σημαντικός ούτε πιο ασήμαντος.
Έχουμε πάντα να μάθουμε πράγματα από τον πλησίον μας. Αυτός που θα πει από μέσα του “είμαι καλύτερος από όλους”, αυτός πλέον δεν έχει να δώσει τίποτα ούτε και να πάρει τίποτα από τους άλλους. Απομονώνεται. Το μεγαλύτερο μάθημα που μας έδωσε ο Άγιος με τη ζωή του είναι η ταπείνωση».
Τι σας βοήθησε όταν υποδυθήκατε τον ρόλο σας;
«Είχα ακούσει κάτι ηχητικά ντοκουμέντα με τη γλυκύτατη φωνή του γέροντα. Η φωνή του είχε μια αίσθηση γλύκας, όπως ο παπα-Τύχων ο Ρώσος, ο Αγιορείτης, που στη σειρά έβγαζε μια γλυκύτητα. Μεγάλη μορφή της Ορθοδοξίας. Ο Άγιος Παΐσιος δεν τον συμβουλευόταν τυχαία. Ήταν η φωνή του στα ερωτήματα του. Ο παπα-Τύχων τού απαντούσε. Τον αισθανόταν.
Ο Άγιος Παΐσιος νιώθω ότι με βοηθούσε θαυματουργικά σε όλη τη σειρά. Ένιωθα κανονικά την παρουσία του παντού, σε όλες τις σκηνές. Η σειρά αυτή με έφερε σε επαφή με τον κόσμο. Έπειτα από αυτή την επιτυχία, οφείλω να βρεθώ κοντά στον κόσμο. Από την τηλεόραση, δίπλα στον κόσμο. Θα το χαρώ πάρα πολύ. Ας είναι ευλογημένο».