Με αφοπλιστικό τρόπο ο Παναγιώτης Τιμογιαννάκης μιλά για τα «εμπόδια» που βρίσκει στην Ελλάδα ο Γιώργος Λάνθιμος. Καθώς και την επιτυχία της ταινίας Καποδίστριας, παρά τις κινηματογραφικές ατέλειες.
Ανοιχτός πάντα στις κριτικές του, μοιράζεται την άποψή του για την πορεία του Γιώργου Λάνθιμου. «Τον Λάνθιμο τον σέβεται η κινηματογραφία γενικά. Σαφέστατα και τον σέβονται και ήρθε εντελώς από το πουθενά. Γιατί ο Λάνθιμος δεν σπρώχτηκε ούτε από τίποτε κόμματα, ήταν και σε άλλη εποχή. Ούτε από παράγοντες, από υπουργεία, ούτε από κράτη.
Δεν είδατε την Ακρόπολη πως του την δώσανε… να την κάνει ό,τι θέλει. Τρώει τη ζήλια και τον φθόνο που τρώνε γενικά στην Ελλάδα οι άνθρωποι που κάνουν επιτυχία. Σε όλα τα επαγγέλματα, σε όλες τις ειδικότητες.
Τρωγόμαστε μεταξύ μας, έχουμε αυτό το διχαστικό για τα πάντα. Ας πούμε για τον Καποδίστρια. Μάνι, μάνι βρήκαμε διχασμό, άντε να πλακωθούμε.
Αν το πιάσεις από την αρχαία Ελλάδα τους Ετεοκλήδες και τους Πολυνείκηδες θα πάρεις κάτι για τον διχασμό. Ο Λάνθιμος δεν αρέσει σε όλους, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Δηλαδή από μερίδα της κριτικής και το κοινό. Γιατί στην εποχή του Λάνθιμου υπάρχουν τα social media. Οπότε μοιραία ακούγεται η φωνή του κοινού, πέρα από το εισιτήριό του. Αλλά αυτό ισχύει για όλους», είπε.
Ο Καποδίστριας δίνει αφορμή για μελέτη
Ακόμα ο γνωστός κριτικός έδωσε τα τελευταία εισπρακτικά νούμερα για την ταινία Καποδίστριας. Αφού όπως είπε: «Σήμερα το πρωί τα επίσημα νούμερα για τον Καποδίστρια ήταν 564.000 εισιτήρια. Έχει ανάγκη ο Έλληνας αφενός να δει ελληνική ταινία και να νιώσει κάτι, να τον ακουμπήσει κάπου. Πόσο μάλλον όταν αυτή η ταινία έχει κι ένα θέμα εθνικό, πατριωτικό που θα του ανεβάσει το φρόνημα.
Όχι με τη φυλετική έννοια, αλλά με μια αγνότητα. Ότι υπάρχει κι ένας αγνός πολιτικός που όμως να… πλακώνει η διαπλοκή. Εξού και ακούς καταπληκτικές συζητήσεις έξω από το σινεμά όταν τελειώνει η ταινία.
Πραγματικά έμεινα κατάπληκτος. Γιατί πήγα 17:30 και είχε από όλες τις ηλικίες κι από όλες τις οικονομικές επιφάνειες. Το πιο θετικό που έχει συμβεί από τον Καποδίστρια κι αν ήμουν στη θέση του Σμαραγδή θα αισθανόμουν ωραία… Γιατί κινηματογραφικά υπάρχουν θέματα. Αλλά αυτό που συμβαίνει και σε ακουμπά σε κάνει να προσπερνάς τις όποιες κινηματογραφικές ατέλειες. Και τις σεναριακές και κάποια πρωτοβάθμια πράγματα. Μένεις με τη συγκίνηση που σου πέρασε. Γιατί το αποτέλεσμα είναι ότι δίνει αφορμή για να κάτσεις να ασχοληθείς με την ελληνική ιστορία», είπε ο Παναγιώτης Τιμογιαννάκης.


