Ο Γιάννης Οικονομίδης μιλά στο Studio στις 3 για τη Σπασμένη Φλέβα ως την επίσημη υποψηφιότητα της Ελλάδας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.
Ο σκηνοθέτης αναφέρει την έκπληξή του για την υποψηφιότητα και την πορεία της ταινίας: «Η διαδρομή μου κράτησε 25 χρόνια, δεν ήταν από τη μια μέρα στην άλλη. Δεν άλλαξα τίποτα όμως στην πορεία. Γι’αυτό είναι και μια ωραία διάκριση. Μια μεγάλη τιμή το ότι σε προτείνει η χώρα σου ως καλύτερη ταινία της χρονιάς, της σεζόν. Για να εκπροσωπήσεις την πατρίδα, την Ελλάδα, είναι σημαντικό.
Εγώ τώρα απολαμβάνω τη σχέση του κόσμου με την ταινία, πιο ψύχραιμα. Ταξίδεψα στην Ελλάδα γύρω – γύρω, κάναμε προβολές εκτός Αθήνας. Και είδα ότι ο κόσμος έχει την ίδια αίσθηση, όπως όταν βγήκε η ταινία στις αίθουσες, τον Νοέμβριο. Ρε παιδί μου, η ταινία δουλεύει, ο κόσμος ταυτίζεται, προβληματίζεται, συγκλονίζεται. Θέλει μετά να το κουβεντιάσει, αντιδρά, είναι πολύ ωραίο αυτό.
Το έμαθα χθες το απόγευμα την ώρα που το μάθατε και εσείς. Με πήρε τηλέφωνο ένας φίλος δημοσιογράφος και μου λέει μας ήρθε ένα mail από το Υπουργείο Πολιτισμού… Εγώ το είχα απωθήσει λίγο αυτό με τα Όσκαρ. Μετά από όλο αυτό το σκηνικό με τα βραβεία Ίρις, τότε τα άφησα όλα πίσω, δεν ασχολούμουν. Με τον Βασίλη Μπισμπίκη μίλησα κατευθείαν, εγώ του το ανακοίνωσα. Χάρηκε πολύ. Δεν κρύβω ότι όλη η δημιουργική ομάδα κράταγε μικρό καλάθι μετά από αυτό που συνέβη», είπε.
«Και να μπει η ταινία στις 20, είναι μεγάλη επιτυχία»
Πρόσθεσε δε, πως και μια θέση στις πρώτες 20 είναι ιδιαίτερη επιτυχία. «Μακάρι να είμαστε στις 20 καλύτερες ταινίες για το short list των Όσκαρ. Και να μπει η ταινία στις 20, είναι μεγάλη επιτυχία. Όχι ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να κάνει μια ταινία που να πάρει και το Όσκαρ… Αλλά η δική μου η ταινία δεν ξέρω αν είναι τόσο πολύ για τα οσκαρικά γούστα. Είναι λίγο πιο ευρωπαϊκή, άλλου τύπου. Για να είμαι ειλικρινής, το κάτι μεγαλύτερο που αφήνω τον εαυτό μου να ονειρευτεί είναι η επόμενή μου ταινία. Αλλά αν έρθει καλώς να έρθει, αν είναι να συμβεί… και δεν φοράμε και κοστούμια. Είμαστε στο σενάριο για την επόμενη ταινία, γράφεται.
Η Σπασμένη Φλέβα δεν σταμάτησε να παίζεται, παιζόταν στην Αθήνα λίγο κάτω από το ραντάρ. Αλλά στην επαρχία, στα νησιά, γύριζε… Θεωρώ πως τώρα θα την ξαναζητήσουν οι αιθουσάρχες, όσο κρατά ακόμα το καλοκαίρι», είπε ο Γιάννης Οικονομίδης στο Studio στις 3.


