H Epic Games, η κατασκευάστρια εταιρεία πίσω από το Fortnite, καλείται να καταβάλει 520 εκατ. δολάρια, για τη διευθέτηση καταγγελιών της αμερικανικής επιτροπής εμπορίου ότι η συνέλεγε παράνομα προσωπικές πληροφορίες ανηλίκων και ότι αξαπατούσε ανθρώπους για να κάνουν αγορές.
Συγκεκριμένα, η Epic Games θα πληρώσει πρόστιμο-«μαμούθ» ύψους 275 εκατ. δολαρίων για παραβίαση του νόμου περί απορρήτου των ανηλίκων και θα υιοθετήσει ισχυρές προεπιλεγμένες ρυθμίσεις απορρήτου για τα παιδιά.
Ακόμη, η εταιρεία θα καταβάλει 235 εκατ. δολάρια για επιστροφή χρημάτων σε χρήστες που εξαπατήθηκαν από «σκοτεινά μοτίβα», για να κάνουν αγορές που δεν σκόπευαν, όπως ανακοίνωσε η επιτροπή εμπορίου.
«Η Epic χρησιμοποίησε προεπιλεγμένες ρυθμίσεις και παραπλανητικό περιβάλλον, που ξεγέλασαν χρήστες του Fortnite, συμπεριλαμβανομένων εφήβων και παιδιών», δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής, Λίνα Καν.
https://www.youtube.com/watch?v=g0xDfvgcvtg&t=1s
Οι παίκτες μπορούν να ζητήσουν επιστροφή χρημάτων μέσω πιστωτικών καρτών, ανακοίνωσε η εταιρεία. «Αν ένας κάτοχος κάρτας δει μια μη εξουσιοδοτημένη συναλλαγή, μπορεί να το αναφέρει στην τράπεζά του και αυτή να αναιρεθεί», πρόσθεσε.
Ακόμη, η Epic Games τόνισε ότι για την προστασία των ανηλίκων, δεν θα ενεργοποιεί των ηχητικών επικοινωνιών ή μέσω μηνυμάτων αν δεν δώσουν οι γονείς τη συγκατάθεσή τους, σε περίπτωση παικτών κάτω των 13 ετών.
Τέλος, η εταιρεία θα πρέπει να διαγράψει τις προσωπικές πληροφορίες που είχε συλλέξει από παίκτες του Fortnite, κατά παράβαση της νομοθεσίας.
Η Epic Games, με έδρα στη Βόρεια Καρολίνα, αναπτύσσει μια από τις δημοφιλέστερες μηχανές βιντεοπαιχνιδιών (ουσιαστικά ο πυρήνας του λογισμικού), όπως επίσης και τα εξαιρετικά δημοφιλή βιντεοπαιχνίδια «Fortnite», «Gears of War» και «Infinity Blade». Το Fortnite θεωρείται η μεγαλύτερη επιτυχία της αφού είχε περίπου 400 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες το 2021 και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στα παιδιά και τους εφήβους.