Η Tesla μπορεί να είναι κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά ο Έλον Μασκ έχει ξεκαθαρίσει πως τη βλέπει ως κάτι πολύ περισσότερο: μια καινοτόμο δύναμη στην τεχνητή νοημοσύνη και το λογισμικό, έναν δημιουργό ρομπότ που θα αλλάξουν τον κόσμο. Έχει επίσης υποστηρίξει ότι η Tesla θα έπρεπε να αξίζει πολύ περισσότερο απ’ όσο σήμερα – μέχρι και 20 τρισεκατομμύρια δολάρια, όπως ανέφερε τον Ιούλιο, δηλαδή πάνω από πέντε φορές την τρέχουσα αξία της Nvidia.
Ο Μασκ έχει επίσης καταστήσει σαφές ότι θέλει να αμειφθεί πλουσιοπάροχα. Τον Νοέμβριο, οι μέτοχοι της Tesla θα κληθούν να ψηφίσουν για μια πρόταση του Δ.Σ. που προβλέπει αποδοχές ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων για τον CEO μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Όπως επισημαίνει το Wired σε δημοσίευμά του, η συμφωνία θα αύξανε και το ποσοστό του Μασκ στην εταιρεία από 13% σε περίπου 25%. Ωστόσο, το τεράστιο αυτό πακέτο αμοιβών – και η ενίσχυση του ελέγχου του – εξαρτώνται από την επίτευξη πολύ φιλόδοξων στόχων: 20 εκατομμύρια παραδοθέντα οχήματα, 1 εκατομμύριο robotaxis σε εμπορική λειτουργία, αποτίμηση 8,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων – και 1 εκατομμύριο ανθρωπόμορφα ρομπότ Optimus παραδοθέντα.
Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με επενδυτές την Τετάρτη, ο Μασκ εστίασε σε αυτό το τελευταίο σημείο. «Η βασική μου ανησυχία όσον αφορά το πόσο έλεγχο έχω στην Tesla είναι: αν προχωρήσουμε και φτιάξουμε αυτόν τον τεράστιο στρατό ρομπότ, μπορεί κάποια στιγμή να με εκπαραθυρώσουν;» είπε. «Αν χτίσουμε αυτόν τον στρατό ρομπότ, θα έχω τουλάχιστον ισχυρή επιρροή πάνω του; Όχι έλεγχο, αλλά επιρροή… Δεν αισθάνομαι άνετα να τον δημιουργήσω αν δεν έχω ισχυρή επιρροή».
Γενικά, τονίζεται στο Wired, ο Μασκ παρουσιάζει το project Optimus περισσότερο ως δύναμη ειρήνης παρά πολέμου. Έχει δηλώσει ότι το ρομπότ θα ανατρέψει την αγορά εργασίας και θα απαλλάξει την ανθρωπότητα από την αγγαρεία. («Η εργασία θα είναι προαιρετική, όπως το να καλλιεργείς μόνος σου λαχανικά αντί να τα αγοράζεις», έγραψε αυτή την εβδομάδα.) Αλλού στην ίδια τηλεδιάσκεψη, ανέφερε ότι τα ρομπότ της Tesla θα μπορούσαν να «δημιουργήσουν έναν κόσμο χωρίς φτώχεια, με καθολική πρόσβαση στην καλύτερη ιατρική φροντίδα».
Το Optimus, συνέχισε, «θα είναι ένας απίστευτος χειρουργός – φανταστείτε αν όλοι είχαν πρόσβαση σε έναν τέτοιο χειρουργό». Για την Tesla, το ρομπότ θα είναι «ένα άπειρο glitch χρημάτων», υποστηρίζοντας ότι όλοι θα θέλουν ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ που να κάνει τη δουλειά τους.
Πάντως το μέλλον που φαντάζεται ο Μασκ με ρομπότ φαίνεται ακόμα μακριά. Στην τελευταία τηλεδιάσκεψη, ανέφερε τις τεχνικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί της εταιρείας στο να αναπτύξουν ρεαλιστικά χέρια και πήχεις, επιβεβαιώνοντας προηγούμενα δημοσιεύματα. Παρόλο που η Tesla είχε θέσει εσωτερικό στόχο για παραγωγή 5.000 μονάδων Optimus μέσα στο 2025, η πλατφόρμα The Information ανέφερε πως το καλοκαίρι η εταιρεία μείωσε σημαντικά αυτούς τους στόχους. Ο Μασκ δήλωσε ότι ένα «πρωτότυπο παραγωγής» θα είναι έτοιμο μέχρι τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, με την πλήρη παραγωγή να ξεκινά -θεωρητικά – στα τέλη του επόμενου έτους.


