Τεχνολογία

Ημέρα των Εκπαιδευτικών 2019: Η Google, τα δικαιώματα και οι ευθύνες των εκπαιδευτικών

Ημέρα των Εκπαιδευτικών 2019: Η Google, με ένα doodle τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών, γνωστή και ως Διεθνή Ημέρα Εκπαιδευτικών. 

 

Στην Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών, γνωστή και ως Ημέρα Εκπαιδευτικών, αφιερώνει η Google το σημερινό της (5 Οκτωβρίου) doodle, τιμώντας την ελεύθερη διδασκαλία.

Στην Ελλάδα η Ημέρα των Εκπαιδευτικών 2019 έρχεται λίγα 24ωρα μετά την ανάρτηση της εκπαιδευτικού στο twitter για τη Σαντορίνη που προκάλεσε πολλά σχόλια.

Όπως αναφέρει η εκπαιδευτικός στο Twitter, πήρε σε μεσιτικό γραφείο να ρωτήσει για ένα σπίτι κοντά στο σχολείο που επρόκειτο να διδάξει, το οποίο ήταν 40 τετραγωνικά μέτρα, με wifi, air condition και επιπλωμένο. Η καθηγήτρια υπολόγιζε το ενοίκιό του να στοιχίζει περίπου 400 ευρώ όμως, προς μεγάλη της έκπληξη, άκουσε να της λένε ότι θα πρέπει να δίνει 1500 ευρώ μηνιαίως.

«Λυπάμαι αλλά εξαιτίας της αισχροκέρδειας σας ας μείνουν τα παιδιά σας χωρίς καθηγητές», ήταν το μήνυμα που δημοσίευσε στην ανάρτησή της, εμφανώς απογοητευμένη, με τους χρήστες του μέσου να της δείχνουν τη συμπαράστασή τους. Ωστόσο, υπήρξαν κι εκείνοι που αντέδρασαν στην εν λόγω ανάρτηση της εκπαιδευτικού, κάνοντας λόγο για γενίκευση εκ μέρους της.

Ο εορτασμός της ημέρας καθιερώθηκε το 1994, μετά από απόφαση της UNESCO για τη Σύσταση σχετικά με το καθεστώς των εκπαιδευτικών, η οποία υπεγράφη το 1966.

Η Σύσταση θέτει κριτήρια αναφοράς σχετικά με τα δικαιώματα και τις ευθύνες των εκπαιδευτικών και τα πρότυπα που αφορούν την αρχική προετοιμασία και την περαιτέρω εκπαίδευσή τους, τις προσλήψεις, την απασχόληση και τους όρους διδασκαλίας και μάθησης.

Το 1997, υιοθετήθηκε και η Σύσταση για το καθεστώς του προσωπικού διδασκαλίας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, συμπληρώνοντας τη Σύσταση του 1966.

Όπως αναφέρει η UNESCO για την Ημέρα των Εκπαιδευτικών, με την υιοθέτηση του στόχου 4 για την αειφόρο ανάπτυξη στην εκπαίδευση και του ειδικού στόχου που αναγνωρίζει τους δασκάλους ως βασικά στοιχεία για την υλοποίηση της ατζέντας για την εκπαίδευση, η συγκεκριμένη ημέρα δίνει τη δυνατότητα να επισημανθεί η πρόοδος, αλλά και να εκφραστούν οι προβληματισμοί σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών συνδιοργανώνεται σε συνεργασία με την UNICEF, το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη, τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και τη Διεθνή Εκπαίδευση.

Το 1994 η UNESCO καθιέρωσε την 5η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών, τιμώντας το πολύτιμο έργο των εκπαιδευτικών ανά τον κόσμο. Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το επεισόδιο από τη σειρά εκπομπών «Μαθήματα Παθήματα»:

H εκπομπή παρουσιάζει το πορτρέτο ενός καθηγητή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ο Άρης Αλεβίζος είναι φυσικός, εργάζεται 28 χρόνια στην εκπαίδευση και διδάσκει σε Πειραματικό Λύκειο του Πειραιά.

Ο φακός της εκπομπής τον παρακολουθεί την ώρα του μαθήματος, ενώ ο ίδιος θυμάται την πρώτη μέρα του στο συγκεκριμένο σχολείο, μιλά για τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές κι εξηγεί πως θα έπρεπε να είναι τα σχολεία.

Αναφέρεται επίσης στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί, αλλά και στις ομορφιές που έχει η δουλειά τους. «Η ουσία της εκπαίδευσης είναι εκείνο το άλλο, το απροσδιόριστο, η σχέση, εκείνο το κανάλι που θα δέσεις εσύ με τον μαθητή και το οποίο ούτε πληρώνεται, ούτε αποτιμάται από κανέναν. Εκείνο ή το πετυχαίνεις ή δεν το πετυχαίνεις. Και είναι αυτό που θα μείνει στο μαθητή του σήμερα μετά από δέκα, είκοσι, τριάντα και σαράντα χρόνια», τονίζει. 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Αγνώριστος Ολυμπιακός: Έχασε με 19 πόντους από τη Βιλερμπάν
Σήμερα οι συναντήσεις Πομπέο με Μητσοτάκη, Δένδια και Παναγιωτόπουλο
Chevron Right