Για την συναρπαστική εμπειρία συμμετοχής του στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Huawei, Seeds for the future και του ταξιδιού του στην Κίνα μαζί με 20 φοιτητές από όλο τον κόσμο μίλησε στο ieidiseis.gr o τεταρτοετής φοιτητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), Γιώργος Κρουσταλάκης.
Ο φοιτητής περιέγραψε την ευκαιρία που είχε να γνωρίσει τις καινοτόμες τεχνολογίες που διαθέτει η Huawei, καθώς επίσης και την κινεζική νοοτροπία και κουλτούρα.
- Πώς σας φάνηκε η εμπειρία του προγράμματος Seeds for the Future τόσο στην Ελλάδα όσο και στην επίσκεψη σας στην Κίνα; Τι σας ενθουσίασε περισσότερο;
Οκτώβριος 2023, συντονίζομαι με φοιτητές από όλη την Ευρώπη για να παρακολουθήσω τα διαδικτυακά σεμινάρια για την εβδομάδα Huawei – Seeds for the Future…
…19 Σεπτεμβρίου 2024, προσγειώθηκα στη Σανγκάη αναμένοντας μια μοναδική επαγγελματική εμπειρία στην Κίνα.
Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Σανγκάη και τη Σεντζέν. Εκεί μου δόθηκε η ευκαιρία να ανακαλύψω μια χώρα που πρωτοπορεί σε πολλούς τεχνολογικούς τομείς παγκοσμίως και όχι μόνο.
Πέρα από το επιστημονικό κομμάτι, το ταξίδι αυτό με έφερε κοντά με μια κουλτούρα αρκετά διαφορετική τόσο από την ελληνική, όσο και από την ευρωπαϊκή. Η κοινωνία της Κίνας είναι ιδιαίτερα φιλόξενη και ευγενική προς τους ξένους και παρότι η γλωσσική επικοινωνία ήταν συχνά μια πρόκληση, η τεχνολογία υπήρξε η γέφυρα που μας ένωσε. Εφαρμογές όπως το WeChat και το AliPay αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των Κινέζων, καλύπτοντας από τις χρηματικές συναλλαγές τους έως την έκδοση εισιτηρίων για εκδηλώσεις.
Εντυπωσιακή ήταν επίσης η αστική ανάπτυξη, ιδίως στη Σανγκάη, όπου αισθάνεσαι οικεία από την πρώτη στιγμή, παρά τους 25 εκατομμύρια κατοίκους της. Φθάνοντας στην τροπική Σεντζέν, αντιλαμβάνεσαι αμέσως τον δυναμισμό της πόλης. Με μόλις 44 χρόνια ιστορίας, αποτελεί το οικονομικό και τεχνολογικό κέντρο της Κίνας, στο οποίο εδρεύει και η πλειοψηφία των κινεζικών πολυεθνικών, πλήθος των οποίων επισκεφθήκαμε.
-Ποια σημεία σας έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση και για ποιους λόγους;
Κατά την διάρκεια του ταξιδιού, περιηγηθήκαμε σε εντυπωσιακούς εκθεσιακούς χώρους με πρωτοποριακές τεχνολογικές εφαρμογές που δεν είναι ευρύτερα γνωστές στον ευρωπαϊκό χώρο. Δεν ήταν λίγες οι φορές που μείναμε έκπληκτοι από το πώς η Huawei αλλά και άλλοι κινέζικοι κολοσσοί όπως η Tencent, η DJI και η BYD, αναπτύσσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους με ταχύτατο ρυθμό και χαμηλό κόστος. Ενδεικτικά, τα drone της DJI με τη χρήση ενσωματωμένων λογισμικών τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούνται ήδη από μεταφορικές εταιρείες, αλλά και κινηματογραφικά στούντιο για ταχύτερες και αποδοτικότερες παραδώσεις αγαθών και εντυπωσιακά κινηματογραφικά πλάνα αντίστοιχα.
Βέβαια, οι τεχνολογικές εφαρμογές δεν περιορίζονται σε συγκεκριμένους τομείς αλλά, όπως αποδεικνύεται από τις επενδύσεις της Tencent και της Huawei, εκτείνονται σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας (τηλεπικοινωνίες, έξυπνα αυτοκίνητα, virtual reality, υποβοήθηση ατόμων με ειδικές ανάγκες, κοινωνικά δίκτυα, διαδικτυακές εφαρμογές, ηλεκτρονικό εμπόριο).
Μάλιστα, εντυπωσιακό ήταν το Darwin Exhibition hall της Huawei στη Σεντζέν. Εκεί μας παρουσιάστηκε το πλάνο της Huawei για ένα πιο βιώσιμο κόσμο και οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για δύο παράλληλους σκοπούς, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την μείωση του κόστους της ανθρώπινης καθημερινότητας. Οι προτάσεις της Huawei για έξυπνα - οικολογικά σπίτια ήταν πιο ολοκληρωμένες από ό,τι παρόμοιο έχουμε δει έως τώρα και το κόστος υλοποίησής τους αρκετά χαμηλότερο από αντίστοιχες προτάσεις.
Μια ακόμα σημαντική πτυχή του ταξιδιού ήταν τα μαθήματα και η τεχνογνωσία που μας μετέφεραν οι άνθρωποι της Huawei, καθώς είχαμε την δυνατότητα να δούμε από αρχικό στάδιο την εξέλιξη και την λειτουργεία εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, ρομποτικής, αυτοκινήτων και drone. Έτσι, γνωρίσαμε περαιτέρω εφαρμογές των τεχνολογιών αυτών που έχουν ενταχθεί με επιτυχία στην καθημερινότητα της Κίνας. Μεγάλη εντύπωση μου έκανε η χρήση ρομποτικών βοηθών για πολλές λειτουργίες των ξενοδοχείων, όπως το room service.
-Πόσο διαφορετικά έχει προχωρήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Κίνας σε σχέση με την εμπειρία σας από την Ελλάδα; Στην διάρκεια της επίσκεψής σας εντοπίσατε διαφορές στη κουλτούρα με την οποία προσεγγίζεται η τεχνολογία;
Σίγουρα θα ήταν άτοπη η σύγκριση του μεγέθους της οικονομίας της Ελλάδας σε σχέση με της Κίνας. Ωστόσο, αυτό που αξίζει να μελετήσουμε είναι η νοοτροπία και η κουλτούρα των δύο χωρών στον τεχνολογικό τομέα. Πρόκειται για διαφορετικές κουλτούρες ως προς την διαχείριση τόσο των φυσικών πόρων όσο και του ανθρώπινου δυναμικού.
Μέσα από τις δυσκολίες των περασμένων δεκαετιών, τις μεγάλες επενδύσεις και την πολυετή έρευνα, η Κίνα κατάφερε να αναπτύξει την τεχνολογική καινοτομία που βλέπουμε σήμερα. Το κοινό συμφέρον και η συλλογικότητα είναι αναπόσπαστα στοιχεία της εργασιακής κινεζικής κουλτούρας που συνέβαλλαν σε αυτό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η συνεργασία των εταιρειών Huawei και BYD για τη δημιουργία άκρως ανταγωνιστικών ηλεκτρικών οχημάτων. Η επίσκεψή μου στα κέντρα σχεδιασμού και παραγωγής των συγκεκριμένων αυτοκινήτων επιβεβαίωσε την παραπάνω διαπίστωση.
Η ελληνική πραγματικότητα μοιάζει να είναι διαφορετική. Με ευρωπαϊκά δομημένο οικονομικό μοντέλο και επενδύσεις με περιορισμένο ορίζοντα, η εργασιακή νοοτροπία στη χώρα μας ενισχύει περισσότερο την ατομική παρά τη συλλογική προσπάθεια. Έχοντας παράλληλα γνωρίσει το κινεζικό μοντέλο, θεωρώ πως εφόσον επενδύσουμε ως χώρα στη συνεργατικότητα εταιρειών τεχνολογίας με στόχο την ψηφιακή καινοτομία, θα πετύχουμε αξιοσημείωτα αποτελέσματα με αλματώδη ανάπτυξη στην παραγωγικότητα και την ταχύτητα των υπηρεσιών και της βιομηχανίας, καθώς και στην άνοδο του βιοτικού μας επιπέδου.
-Πώς θεωρείτε ότι αυτή η εμπειρία (μαθήματα, νέες τεχνολογίες, exhibition tour στη Huawei) μπορεί να σας βοηθήσει στην πράξη σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο;
Μέσω της επικοινωνίας με υψηλόβαθμα στελέχη της Huawei και όχι μόνο, ήρθαμε σε επαφή με τεχνολογίες αιχμής όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), το Cloud Computing και το Internet of Things, οι οποίες έχουν καίρια σημασία τόσο για τη Huawei όσο και για την παγκόσμια τεχνολογική σκηνή. Έπειτα από την εξοικείωσή μας με τις εν λόγω τεχνολογίες, κληθήκαμε να αναπτύξουμε μια επιχειρηματική ιδέα που να τις αξιοποιεί και αξιολογηθήκαμε από ειδικούς του κλάδου. Αυτή η εμπειρία ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, ενώ συγχρόνως συνέβαλε καθοριστικά στην επέκταση και στην ουσιαστική εμβάθυνση των γνώσεων μας, των τεχνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων μας.
Επιστρέφοντας στη Αθήνα, αντιλαμβάνομαι τη σπουδαιότητα και τη μοναδικότητα του ταξιδιού αυτού, στο οποίο μου έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχω η Huawei. Εξαρχής, αισθάνθηκα ότι βγήκα από το comfort zone μου προκειμένου να ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις του προγράμματος και σίγουρα σε αυτό συνέβαλε η επαφή μου με όλους τους συμμετέχοντες του προγράμματος. Πέρα από τις γνώσεις και τις δεξιότητες, γύρισα με μια νέα προοπτική και ιδέες για το πώς θα κατευθύνω την επαγγελματική μου πορεία.