Σε μήνυση κατά του TikTok, προχώρησε η πρώην Επίτροπος της Αγγλίας για τα παιδιά, Αν Λόνγκφιλντ, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο η πλατφόρμα συλλέγει και αξιοποιεί τα δεδομένα ανηλίκων.
Όπως ισχυρίζεται η ίδια, το TikTok δεν είναι παρά «μια υπηρεσία συλλογής δεδομένων ελαφρώς μεταμφιεσμένη ως μέσο κοινωνικής δικτύωσης, η οποία σκόπιμα και επιτυχώς εξαπάτησε τους γονείς».
Η Λόνγκφιλντ τονίζει ότι η εν λόγω μήνυση κατατέθηκε εκ μέρους των εκατομμυρίων παιδιών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν χρησιμοποιήσει και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τη δημοφιλή εφαρμογή.
Πιο συγκεκριμένα, η αγωγή της Λόνγκφιλντ αφορά τα παιδιά που ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν το TikTok από τις 25 Μαΐου του 2018 και έπειτα, ενώ όσα παιδιά και οικογένειες επιθυμούν να εξαιρεθούν έχουν αυτή τη δυνατότητα.
Εάν τελικά δικαιωθούν στο δικαστήριο, τα παιδιά αυτά ενδέχεται να κερδίσουν αποζημίωση ύψους χιλιάδων βρετανικών λιρών το καθένα.
Σύμφωνα με τους δικηγόρους των παιδιών, το TikTok συλλέγει προσωπικές πληροφορίες των ανηλίκων χρηστών, όπως οι αριθμοί τηλεφώνου τους, τα βίντεο που αναρτούν, η ακριβής τους τοποθεσία και βιομετρικά δεδομένα χωρίς «επαρκή προειδοποίηση, διαφάνεια ή την απαιτούμενη συναίνεση που καθορίζεται από τον νόμο» και δίχως «τα παιδιά ή οι γονείς τους να ξέρουν με ποιον τρόπο χρησιμοποιούνται αυτές οι πληροφορίες».
Η απάντηση του TikTok
Από την πλευρά του, το TikTok, χαρακτηρίζει τις παραπάνω κατηγορίες ως αβάσιμες, ενώ δεν διστάζει να προσθέσει πως θα παλέψει σκληρά για την δικαίωσή του.
«Η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια είναι κορυφαίες προτεραιότητες για το TikTok, το οποίο επιστρατεύει ισχυρές πολιτικές, διαδικασίες και τεχνολογίες ώστε να προστατεύσει όλους τους χρήστες και πάνω απ’ όλα τους ανηλίκους», αναφέρεται σε σχετική δήλωση του TikTok.
Αν και όλες οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης συλλέγουν προσωπικές πληροφορίες, η Λόνγκφιλντ δήλωσε πως επέλεξε να εστιάσει στο TikTok, καθώς είναι ο «πρωταθλητής» του είδους.
«Το TikTok είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής πλατφόρμα, η οποία βοήθησε τα παιδιά να μείνουν σε επαφή με τους συνομηλίκους τους κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ δύσκολης χρονιάς. Παρόλα αυτά, υπάρχει κάτι πιο σκοτεινό, πίσω από τα διασκεδαστικά τραγούδια και τις προκλήσεις χορού», είπε η ίδια, μιλώντας στο BBC.
Η υπόθεση εκπροσωπείται από τα δικηγορικά γραφεία «Scott & Scott», με έναν από τους δικηγόρους της εταιρείας, ονόματι Τομ Σάουθγουελ, να υποστηρίζει πως ο τρόπος που συλλέγονται τα δεδομένα από την εφαρμογή αποτελεί «τεράστια παράβαση της σχετικής βρετανικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας».
Όπως αποκαλύπτει σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Οfcom, το 44% των παιδιών από 8 έως 12 ετών στη Μεγάλη Βρετανία χρησιμοποιεί το TikTok παρά το γεγονός ότι η χρήση του δεν επιτρέπεται σε παιδιά κάτω των 13 ετών.