Εξερράγη δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του ένας πύραυλος που κατασκευάστηκε από εταιρεία στην Ιαπωνία, με αποστολή να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Guardian, ο 18 μέτρων πύραυλος «Kairos» της Space One με έδρα το Τόκιο, εκτοξεύθηκεσήμερα Τετάρτη (13/3) στην περιοχή Wakayama της δυτικής Ιαπωνίας, μεταφέροντας έναν μικρό κυβερνητικό δοκιμαστικό δορυφόρο.
Ωστόσο, ελάχιστα δευτερόλεπτα αργότερα ο πύραυλος στερεών καυσίμων εξερράγη, με τα βίντεο από το περιστατικό να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. «Η εκτόξευση του πρώτου πυραύλου Kairos εκτελέστηκε, αλλά λάβαμε το μέτρο της ματαίωσης της πτήσης», ανέφερε η Space One σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι «οι λεπτομέρειες διερευνώνται».
Τα φλεγόμενα συντρίμμια έπεσαν στις γύρω πλαγιές, ενώ οι ψεκαστήρες άρχισαν να ρίχνουν νερό στην περιοχή. Εκατοντάδες θεατές είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο για να παρακολουθήσουν την εκτόξευση. «Είχα μεγάλες προσδοκίες γι’ αυτό, γι’ αυτό είμαι απογοητευμένος. Θέλω να μάθω τι συνέβη», δήλωσε ένας ηλικιωμένος άνδρας στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NHK.
{https://www.youtube.com/watch?v=AErsimi1X2c}
Γιατί τον ονόμασαν «Kairos»
Οι αποτυχίες στις πρώτες απόπειρες εκτόξευσης ενός νέου πυραυλικού συστήματος είναι κάτι συνηθισμένο και αναμενόμενο. Ωστόσο, η αποτυχία της Space One εξακολουθεί να αποτελεί πλήγμα για τις προσπάθειες της Ιαπωνίας να εισέλθει στη δυνητικά προσοδοφόρα αγορά εμπορικών εκτοξεύσεων δορυφόρων.
Το σχέδιο προέβλεπε ότι ο «Kairos» -μια αρχαία ελληνική λέξη που σημαίνει «η κατάλληλη στιγμή»- θα έθετε τον δορυφόρο σε τροχιά περίπου 51 λεπτά μετά την εκτόξευση. Οι ελλείψεις ανταλλακτικών και άλλα προβλήματα φέρεται να οδήγησαν τη Space One να αναβάλει την εκτόξευση του δορυφόρου πέντε φορές, με τελευταία το περασμένο Σάββατο (9/3).
{https://www.youtube.com/watch?v=LdNXN93rK-k}
«Δεν φανταζόμουν καν ένα τέτοιο αποτέλεσμα»
Ο δήμαρχος του Κουσιμότο, της πόλης 15.000 κατοίκων στη Γουακαγιάμα, όπου έγινε η εκτόξευση, εξέφρασε την έκπληξη και την απογοήτευσή του.
«Δεν φανταζόμουν καν ένα τέτοιο αποτέλεσμα», δήλωσε ο Katsumasa Tashima. Όμως η πόλη «θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη Space One και θέλουμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τη βοήθειά μας ώστε ο πρώτος πύραυλος να έχει μια επιτυχημένη εκτόξευση», είπε.
Η Space One ιδρύθηκε το 2018 από μια ομάδα μεγάλων ιαπωνικών επιχειρήσεων τεχνολογίας, μεταξύ των οποίων η Canon Electronics, η IHI Aerospace, η κατασκευαστική εταιρεία Shimizu και η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα της Ιαπωνίας.
Τον περασμένο Ιούλιο ένας άλλος ιαπωνικός πύραυλος, ο Epsilon S -στερεών καυσίμων- εξερράγη κατά τη διάρκεια δοκιμής περίπου 50 δευτερόλεπτα μετά την ανάφλεξη.
Τον περασμένο μήνα, όμως, η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία προλόγισε την επιτυχή εκτόξευση της νέας ναυαρχίδας της, του πυραύλου H3, μετά από χρόνια καθυστερήσεων και δύο προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες.
Ακολούθησε η επιτυχής προσελήνωση -αν και στο πλάι- ενός μη επανδρωμένου σκάφους της Ιαπωνίας, καθιστώντας τη την πέμπτη χώρα που επιτυγχάνει προσεδάφιση στη Σελήνη.