Αν και παραδοσιακά στην Ελλάδα τα Χριστούγεννα τρώμε χοιρινό κρέας, τα πτηνά έχουν και αυτά την τιμητική τους στο γιορτινό τραπέζι, είτε με τη μορφή της ξενόφερτης γαλοπούλας είτε με εκείνη του χωριάτικου, μαγειρευτού κόκορα.
Ποιοι τρώνε κόκορα τα Χριστούγεννα
Σε διάφορα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ο μαγειρευτός -ή ακόμα και ο γεμιστός- κόκορας είναι ο πρωταγωνιστής του γιορτινού τραπεζιού. Πρόκειται για ένα πιάτο που προέρχεται από τους Έλληνες της Μικράς Ασίας και οι ρίζες του εντοπίζονται στα βάθη των αιώνων.
Μάλιστα, στην Κάλυμνο και τους Λειψούς, όταν οι πιστοί επιστρέφουν από την εκκλησία το πρωί των Χριστουγέννων, πίνουν το ζωμό από πετεινό ή τρώνε σούπα που γίνεται με το ζωμό αυτό. Αλλά και στη Λευκάδα συνηθίζεται να καταναλώνεται κόκορας με μακαρόνια.
Δείτε τη συνταγή για γιορτινό κρασάτο κόκορα, γεμιστό με κάστανα:
Υλικά:
- Κόκορας κομμένος με μερίδες
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 κ.γλ. τοματοπελτές
- 2 φλ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
- 1 ξύλο κανέλας
- 4-5 κόκκοι μπαχάρι
- ½ φλ. κόκκινο κρασί
- 1 φλ. δαμάσκινα
- 2 φλ. κάστανα
- ½ φλ. ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
Πώς ξεκίνησε το έθιμο της γαλοπούλας
Στην Ευρώπη, οι γαλοπούλες έγιναν γνωστές τον 16ο αιώνα, όταν οι Ισπανοί κατακτητές έφτασαν στο Μεξικό. Τη μεταφορά τους στη Γηραιά Ήπειρο αλλά και την εκτροφή τους ανέλαβαν οι Ιησουίτες μοναχοί και έτσι, μέχρι το 1630, οι γαλοπούλες είχαν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς στην Ευρώπη και κυρίως στη Γαλλία.
Το εξαιρετικά νόστιμο κρέας της, η σχετικά εύκολη ανατροφή της και η χαμηλή τιμή της, γρήγορα την κατέστησε στο επικρατούν χριστουγεννιάτικο γεύμα. Πριν η γαλοπούλα γίνει γνωστή στην Ευρωποι, προτιμόταν το χοιρινό, το κοτόπουλο, οι χήνες και τα παγώνια, ενώ πολλοί επέλεγαν για κυρίως πιάτο το κεφάλι ενός αγριογούρουνου.
Δείτε την συνταγή για την πιο ζουμερή χριστουγεννιάτικη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα:
Υλικά:
- 1 γαλοπούλα
- 1 φλ. φυτίνη
- Αλάτι, πιπέρι
Για τη γέμιση:
- 2 φλ. ρύζι για πιλάφι
- 300 γρ. συκωτάκια από κοτόπουλο
- 300 γρ. κιμάς χοιρινός
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. φυτίνη
- 1/3 φλ. κονιάκ ή λευκό κρασί
- ½ φλ. κράνμπερι
- 1/3 φλ. σταφίδες
- 1/3 φλ. κουκουνάρι
- 1 φλ. ψίχα από κάστανα βρασμένα
- 4-5 κλωνάρια άνηθος ψιλοκομμένος
- 4 φλ. ζωμός κοτόπουλου
- Αλάτι, πιπέρι