Η Ιαπωνία φιλοξενεί τα μισά από τα 10 πιο ακριβά εστιατόρια με αστέρια Michelin στον κόσμο.
Για να βρει τα πιο ακριβά εστιατόρια με αστέρια Michelin, ο ιστότοπος μαγειρικής Chef’s Pencil ερεύνησε μενού γευσιγνωσίας δείπνου σε περισσότερα από 450 εστιατόρια σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του.
Τα 10 πιο ακριβά εστιατόρια που είτε έχουν λάβει αστέρι Michelin — είτε τα έχει διευθύνει ένας σεφ που έχει λάβει— είναι:
1. Sublimotion, Ίμπιζα, Ισπανία — $1.740
2. Ultraviolet από τον Paul Pairet, Σαγκάη, Κίνα — $1.422
3. Kitcho Arashiyama Honten, Κιότο, Ιαπωνία — $910
4. Azabu Kadowaki, Τόκιο, Ιαπωνία — $825
5. Masa, Νέα Υόρκη, Ηνωμένες Πολιτείες — $800
6. (Ισο) Joel Robuchon, Τόκιο, Ιαπωνία — $637
7. (Γραβάτα) Kikunoi Honten, Κιότο, Ιαπωνία — $637
8. (Γραβάτα) Gion Maruyama, Κιότο, Ιαπωνία — $637
9. Guy Savoy, Παρίσι, Γαλλία — $615
10. Piazza Duomo, Alba, Ιταλία — $580
* Τιμή ανά άτομο, συνήθως δεν περιλαμβάνει ποτά και χρεώσεις υπηρεσιών.
Το μόνο εστιατόριο των Ηνωμένων Πολιτειών που μπήκε στο top 10, το Masa, είναι επίσης ένα ιαπωνικό εστιατόριο.
Υπάρχουν λόγοι για τους οποίους πολλά ιαπωνικά εστιατόρια είναι ακριβά, είπε ο σεφ Masaharu Morimoto. «Τα ιαπωνικά εστιατόρια προμηθεύονται εποχιακά ψάρια από όλο τον κόσμο, γεγονός που αυξάνει το κόστος», είπε. «Υπάρχει επίσης ένα κόστος σωστής αποστολής και αποθήκευσης για αυτά τα συστατικά, δεδομένου ότι τα φρέσκα θαλασσινά έχουν μικρή διάρκεια ζωής.»
«Τα ιαπωνικά εστιατόρια προμηθεύονται εποχιακά ψάρια από όλο τον κόσμο, γεγονός που αυξάνει το κόστος των συστατικών», είπε. »Υπάρχει επίσης ένα κόστος σωστής αποστολής και αποθήκευσης για αυτά τα συστατικά, δεδομένου ότι τα φρέσκα θαλασσινά έχουν μικρή διάρκεια ζωής.»