Viral

«Βαρβάρα»: Εκτός από κακοκαιρία… βγαίνει και σε γλυκό – Η συνταγή

Πώς φτιάχνεται το συνονόματο γλυκό της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα». Δείτε τη συνταγή.

Η «Μπάρμπαρα», εκτός από την κακοκαιρία που αναμένεται να πλήξει τη χώρα τα επόμενα 24ωρα, διατίθεται και σε… γλυκό, που κρατά μάλιστα από την αρχαιότητα!

Συγκεκριμένα, είναι ένας γλυκός χυλός με σιτάρι, ξηρούς καρπούς και ξερά φρούτα, που φτιάχνεται παραδοσιακά σε πολλά μέρη της Ελλάδας την παραμονή της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας.

Η «Βαρβάρα» ή αλλιώς ασουρές, γεμάτη θρεπτικά σιτηρά και όσπρια, είναι ένα γλυκό που θυμίζει αρκετά τα κόλλυβα, ενώ σερβίρεται με κατακόκκινους σπόρους ροδιών.

Λέγεται μάλιστα, πως το εν λόγω έδεσμα σερβίρεται από την αρχαιότητα κατά τα περίφημα Εκαταία δείπνα, τελετές υπέρ της Θεάς Εκάτης, όπου οι πλουσιότεροι προσέφεραν ένα παρόμοιο πιάτο στους φτωχούς.

Ακολουθεί η συνταγή για την παρασκευή του γλυκού από το Foodaholics:

Συστατικά

250 γρ. σιτάρι

100 γρ. ζάχαρη

Μιάμιση κουταλιά αλεύρι

Αποξηραμένα φρούτα

Μισό κουταλάκι κανέλα

Μισό κουταλάκι γαρίφαλο

2 λίτρα νερό

Οδηγίες για την παρασκευή

Βάζουμε το πλυμένο σιτάρι σε αρκετό νερό (να το καλύπτει) και το αφήνουμε για 24 ώρες.

Το σουρώνουμε και το βράζουμε σε μέτρια φωτιά μαζί με το 2 λίτρα νερό.

Αν χρησιμοποιήσουμε χύτρα το βράζουμε για 45 λεπτά, στην κατσαρόλα για 1 ώρα.

Όταν είναι έτοιμο προσθέτουμε την ζάχαρη (λευκή ή καστανή), την κανέλα και το γαρίφαλο.

Διαλύουμε το αλεύρι σε λίγο κρύο νερό και το ρίχνουμε στο μείγμα.

Βράζουμε και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι που να πήξει.

Αποσύρουμε από την φωτιά και βάζουμε το κομμένα αποξηραμένα φρούτα της επιλογής μας.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σταφίδες, βερίκοκα, χουρμάδες, σύκα κτλ.

Η ποσότητα που θα βάλουμε είναι ανάλογη των προτιμήσεών μας.

Όσο το γλυκό είναι ζεστό το μοιράζουμε σε μπολάκια.

Όταν έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου τα βάζουμε στο ψυγείο και αφήνουμε για τουλάχιστον 6 ώρες.

Δείτε το βίντεο από το Foodaholics

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ο Ντε Κολό κορυφαίος σκόρερ των Ευρωπαϊκών Κυπέλλων, «εκθρόνισε» τον Νίκο Γκάλη
Πανσέληνος Φεβρουαρίου 2023 - Γιατί ονομάζεται «Φεγγάρι του Χιονιού»
Chevron Right