Η τηγανιά είναι ένας μεζές που δεν λείπει σχεδόν ποτέ από το γιορταστικό τραπέζι σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Αλλά η τιμητική της είναι τα Χριστούγεννα και οι Απόκριες, όταν το χοιρινό κρέας «τραβιέται» λόγω κρύου και η πλούσια γεύση της παντρεύεται ιδανικά με τσίπουρο ή ρακή.
Η τηγανιά, όπως μαρτυράει η λέξη, γίνεται συνήθως στο τηγάνι. Όμως, όταν έχουμε κόσμο στο σπίτι και μιλάμε για παραπάνω από 1-2 πιάτα, τότε η λύση του φούρνου είναι με διαφορά η καλύτερη.
Λύνει τα χέρια του οικοδεσπότη την τελευταία στιγμή, βοηθάει να διατηρηθεί καθαρή η κουζίνα και, αν προσθέσουμε μέσα πατάτες, τότε έχουμε ένα πλήρες και πεντανόστιμο γεύμα. Κι επιπλέον οικονομικό, αφού ειδικά ο λαιμός του χοιρινού είναι από τα λιγότερο ακριβά κομμάτια κρέατος στην αγορά.
Υλικά:
1 κιλό χοιρινό λαιμό ή σπάλα ή μπριζόλες κομμένο σε μικρά κομμάτια
600 ml. λευκό κρασί
1 πράσο
1 φύλλο δάφνης
4 πιπεριές πολύχρωμες
ρίγανη
θυμάρι
2 κουτ. σούπας μουστάρδα
1 ματσάκι μαϊντανό
3 κιλά πατάτες
400 γρ. φέτα
1 λίτρο ζωμό
αλάτι, πιπέρι
Για τη μαρινάδα:
2-3 σκελίδες σκόρδου
1 ποτήρι του κρασιού ξύδι
1 χοντροκομμένο κρεμμύδι
Δείτε το σχετικό βίντεο για να φτιάξετε χοιρινή τηγανιά στον φούρνο με πατάτες του σεφ Τίμου Ζαχαράτου: