Η πάστα φούρνου ή πάστα ψυγείου -ανάλογα από που κρατάει η σκούφια του καθενός- ήταν για πολλά χρόνια το γλυκό της Κυριακής στα ελληνικά σπίτια. Ερχόταν τρεμουλιαστή, δείγμα φρεσκάδας, από το ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς και σπάνια έμενε ακόμα και ένα κομμάτι για να μπει στο ψυγείο.
Με τον καιρό νέες μοδάτες παρασκευές πήραν τη θέση της πάστας φούρνου στις προθήκες των ζαχαροπλαστείων, κυρίως των αθηναϊκών, κι εμείς μείναμε με την όρεξη.
Ευτυχώς, η σεφ Γωγώ Δελογιάννη σήμερα μας έδειξε στην εκπομπή «Πρωίαν σε είδον» πως μπορούμε να φτιάξουμε στο σπίτι αχτύπητη πάστα φούρνου, χρησιμοποιώντας έτοιμη βάση παντεσπάνι από το ράφι του σούπερ μάρκετ.
Εννοείται πως, όποιος θέλει μπορεί να φτιάξει ο ίδιος το παντεσπάνι που θα χρησιμοποιήσει. Επίσης, μπορεί να αρωματίσει με ό,τι θέλει την κρέμα ζαχαροπλαστικής, ακόμα και να προσθέσει κακάο.
Τα υλικά:
1 βάση παντεσπάνι έτοιμη από το σούπερ μάρκετ
Για το σιρόπι:
2 κούπες νερό
2 κούπες ζάχαρη
1 βανίλια
2 κ.σ. κονιάκ
1 λεμόνι χυμό
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:
120 γρ. ζάχαρη
120 γρ. κορν φλάουρ
70 γρ. βούτυρο
150 γραμμάρια σαντιγί ελαφρά χτυπημένη
Για την γκανάς σοκολάτας:
350 κουβερτούρα
300 κρέμα γάλακτος
Δείτε τον τρόπο εκτέλεσης στο βίντεο: