Τεράστια αύξηση καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, γεγονός που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για αρκετό κόσμο που επιθυμεί, αλλά δεν αντέχει οικονομικά να κάνει ένα ταξίδι στο εξωτερικό.
Άλλωστε, ακόμα και πριν την εκτίναξη του πληθωρισμού η υπόθεση «ταξίδι με αεροπλάνο» αποτελούσε πολυτέλεια για πολλούς και πολλές.
Έτσι, δεν είναι λίγα τα άρθρα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και τα οποία περιέχουν ταξιδιωτικά hacks, ωστόσο, ένα κανένα από αυτά δεν πλησιάζει τη μέθοδο «Skiplagging».
Τι είναι το Skiplagging
Το Skiplagging αποτελεί ένα «κόλπο» για κράτηση εισιτηρίων, με το οποίο αξιοποιείται ένα «παραθυράκι» ώστε η διαδρομή προς τον προορισμό να γίνει με πολύ λιγότερα χρήματα.
Επί της ουσίας, κλείνεις ένα αεροπορικό εισιτήριο με διαφορετικό τελικό προορισμό από αυτόν που επιθυμείς, αλλά με ενδιάμεση στάση τον πραγματικό σου προορισμό.
Ο λόγος που πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτό το αμφιλεγόμενο hack είναι επειδή είναι φθηνότερο να κλείσεις μια πτήση αναμονής από μια απευθείας πτήση.
Για παράδειγμα, μια απευθείας πτήση Νέα Υόρκη - Ορλάντο μπορεί να κοστίζει 250 ευρώ, αλλά μία παρόμοια, από τη Νέα Υόρκη προς το Ντάλας με στάση στο Ορλάντο, μπορεί να κοστίζει 130 ευρώ.
Με λίγα λόγια, ο επιβάτης που θέλει να φτάσει στο Ορλάντο με την τακτική «Skiplagging», θα κατέβαινε στην ενδιάμεση στάση και δεν θα επιβιβαζόταν στο άλλο σκέλος της πτήσης.
{https://www.youtube.com/watch?v=9P6ypCGsbO8&ab_channel=SimpleFlying}
Η σελίδα που αποκαλύπτει τις «τρύπες» στην τιμολόγηση αεροπορικών εισιτηρίων
Επίσης, υπάρχει μια ολόκληρη ταξιδιωτική υπηρεσία αφιερωμένη σε αυτήν την πρακτική που ονομάζεται Skiplagged.com και η οποία ειδοποιεί τους πελάτες για προσφορές σε κρυφές πόλεις και «εκθέτει κενά στην τιμολόγηση των αεροπορικών εισιτηρίων για εξοικονόμηση χρημάτων».
Το Skiplagged λειτουργεί δίνοντας στους ταξιδιώτες την επιλογή να αναζητήσουν μια διαδρομή με προορισμό «κρυφής πόλης», αλλά ο ιστότοπος σημειώνει ότι οι πτήσεις κρυφής πόλης είναι διαθέσιμες μόνο σε ορισμένες διαδρομές. Εάν αυτές οι επιλογές είναι διαθέσιμες, θα εμφανιστούν στα αποτελέσματα αναζήτησης πτήσεων με διασταυρωμένα τα τελικά σκέλη του ταξιδιού και την τιμή επισημασμένη ως «παράκαμψη τιμής».
Οργή στις αεροπορικές εταιρείες
Φυσικά, αυτές οι πρακτικές μόνο χαρούμενες δεν κάνουν τις αεροπορικές εταιρείες.
Το 2014, η United Airlines συνεργάστηκε με τον ταξιδιωτικό ιστότοπο Orbitz για να μηνύσει τον διευθύνοντα σύμβουλο της Skiplagged, Aktarer Zaman. Η αεροπορική εταιρεία ισχυρίστηκε ότι η πρακτική της έκδοσης εισιτηρίων σε κρυφή πόλη ήταν «άδικη» και «αυστηρά απαγορευμένη», λέγοντας ότι ο ιστότοπος του New Yorker κόστισε στις εταιρείες 75.000 δολάρια σε χαμένα έσοδα. Ωστόσο, η υπόθεση απορρίφθηκε επειδή κατατέθηκε στο Ιλινόις όπου το δικαστήριο δεν είχε δικαιοδοσία, καθώς ο Zaman εργαζόταν και διέμενε στη Νέα Υόρκη. Ο Zaman υποστήριξε επίσης ότι η πρακτική ήταν «απόλυτα νόμιμη». Σήμερα, οι Skiplagged διαφημίζουν τη νομική τους επιτυχία έναντι της αεροπορικής εταιρείας στον ιστότοπό τους, ο οποίος λέει: «Είμαστε τόσο καλοί, η United Airlines μας μήνυσε πραγματικά γι' αυτό».
Πέντε χρόνια αργότερα, η Lufthansa μήνυσε έναν επιβάτη που δεν έκανε το τελευταίο σκέλος του ταξιδιού του με εισιτήριο. Ο ταξιδιώτης αγόρασε ένα εισιτήριο επαγγελματικής θέσης με επιστροφή από το Όσλο μέσω Φρανκφούρτης στο Σιάτλ για περίπου 600 ευρώ. Πέταξε για «Όσλο-Φρανκφούρτη-Σιάτλ-Φρανκφούρτη» αλλά δεν κατάφερε να επιβιβαστεί στο τελευταίο σκέλος πίσω στη νορβηγική πρωτεύουσα. Η γερμανική αεροπορική εταιρεία ισχυρίστηκε ότι το ταξίδι θα έπρεπε να είχε κοστίσει στον πελάτη 2.769 ευρώ και του ζήτησε να πληρώσει τη διαφορά. Ωστόσο, μια αρχική δικαστική υπόθεση έκρινε την υπόθεση υπέρ του επιβάτη. Στη συνέχεια, η American Airlines έστειλε ένα σημείωμα στους ταξιδιωτικούς πράκτορες τον Ιανουάριο του 2021 προειδοποιώντας για την πρακτική αυτή.
Συνοψίζοντας, οι τακτικές αυτές, αν και οδηγούν σε αρκετά φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια, ενέχουν αρκετούς κινδύνους, καθώς οι εταιρείες είναι πλέον «υποψιασμένες».
Το NerdWallet ανέφερε ότι οι ταξιδιώτες που παραλείπονται θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν συνέπειες από τις αεροπορικές εταιρείες, όπως να αφαιρέσουν μίλια πίστης ή να χρεωθούν για το τελευταίο σκέλος του ταξιδιού τους.
Επίσης, σύμφωνα με το Unilad, μπορεί η αεροπορική, εάν σε ανακαλύψει, μπορεί να σε βάλει στη «μαύρη λίστα» της και να μην μπορέσεις να ταξιδέψεις ξανά με την ίδια εταιρία, για πολύ, πολύ καιρό.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το Skiplagging προϋποθέτει ότι θα ταξιδέψετε με χειραποσκευή και δεν θα «τσεκάρετε» τη βαλίτσα σας. Διαφορετικά θα τη δείτε να καταλήγει στον τελικό προορισμό και όχι σε αυτόν που επιθυμείτε.