Οι Ευρωπαίοι για την γέμιση της γαλοπούλας επιλέγουν συνήθως ως συνδετικό υλικό το ψωμί, το οποίο απορροφάει τις γεύσεις από όλα τα υπόλοιπα υλικά. Στην Ελλάδα, συνηθίζουμε περισσότερο το ρύζι, το οποίο, ανάλογα με το γούστο μας, το βαλάντιό μας και τον αριθμό των ανθρώπων που περιμένουμε, διαμορφώνεται ανάλογα.
Η γέμιση που προτείνει η Μαργαρίτας Νικολαΐδη είναι η πιο απλή και παραδοσιακή που μπορείτε να κάνετε, που έχει ταυτόχρονα το πλεονέκτημα να είναι οικονομική. Στο ρύζι, γεύση δίνουν τα συκωτάκια κοτόπουλου -αν κάποιος δεν τα αγαπάει, μπορεί να χρησιμοποιήσει μπέικον σε κύβους-, οι ξηροί καρποί, τα μπαχαρικά, το πορτοκάλι, ο άνηθος κι ο μαϊντανός.
Τα δύο λάθη που πρέπει να αποφύγετε:
1. Μην προσθέσετε υγρά στη γέμιση πριν τη βάλετε στη γαλοπούλα. Ο ζωμός από το πουλερικό είναι υπεραρκετός για το ψήσιμο και οτιδήποτε περισσότερο θα καταλήξει στο να λασπώσει το ρύζι σας.
2. Μην γεμίσετε τη γαλοπούλα όσο η γέμιση είναι ζεματιστή. Η γέμιση πρέπει να είναι χλιαρή αν πρόκειται να βάλετε αμέσως το γαλόπουλο στον φούρνο. Αν την ετοιμάστε από την προηγούμενη ημέρα, πρέπει να μπει στο ψυγείο σκεπασμένη. Η γαλοπούλα, αν τη γεμίσουμε, πρέπει να ψηθεί αμέσως.
3. Η γέμιση που θα περισσέψει θα μπει στον φούρνο αργότερα. Αν τη βάλουμε περιμετρικά της γαλοπούλα στο ταψί, θα τραβήξει από τα υγρά του ταψιού. Αν τη βάλουμε σε ξεχωριστό σκεύος, θα πρέπει να προσθέσουμε το ανάλογο υγρό.
Υλικά για μια γαλοπούλα 3 κιλών:
150 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου
150 γρ. ρύζι γλασέ
60 γρ. καρύδια
80 γρ. κουκουνάρι
50 γρ. σταφίδες
100 γρ. κάστανα βρασμένα
120 γρ. χυμό πορτοκάλι
½ ματσάκι μαϊντανό
½ ματσάκι άνηθο
2 λεμόνια (με το ξύσμα)
2 σκελίδες σκόρδο
100 γρ. βούτυρο
2 ξερά κρεμμύδια
1 κουτ. γλ. κανέλα
1 κουτ. γλυκού μπαχάρι
Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι λειώνουμε το μισό βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το σκόρδο και τα συκωτάκια.
Σοτάρουμε σε υψηλή μέχρι να πάρουν χρώμα τα συκωτάκια. Μόλις αλλάξουν χρώμα, προσθέτουμε τα κάστανα, τα καρύδια, το κουκουνάρι και τις σταφίδες.
Μόλις «μυρίσουν» λίγο οι ξηροί καρποί, ρίχνουμε στο τηγάνι τα μπαχαρικά, τα κάνουμε ένα γύρο και τα περιχύνουμε τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα.
Μόλις απορροφηθεί ο χυμός, ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε να «γυαλίσει» και πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Δεν προσθέτουμε υγρά, αφού θα απορροφήσει τα ζουμιά της γαλοπουλας.
Γεμίζουμε το εσωτερικό της γαλοπούλας, το οποίο έχουμε πρώτα τρίψει με αλάτι και πιπέρι.
Αν δεν ξέρουμε να δένουμε σωστά τα πόδια της γαλοπούλας, κανένα πρόβλημα. Κόβουμε μισό πορτοκάλι και το χρησιμοποιούμε για να κλείσουμε το άνοιγμα.
Αν μας έχει μείνει γέμιση, την προσθέτουμε στο ταψί μετά τα πρώτα 45-50 λεπτά του ψησίματος, που θα έχουν απελευθερωθεί οι χυμοί της γαλοπούλας.
Δείτε το σχετικό βίντεο: