Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου γιορτάζεται κάθε 14 Φεβρουαρίου, καθώς τα ζευγάρια σε όλο τον κόσμο τιμούν τους συζύγους, τους συντρόφους και τους αγαπημένους τους. Εκατοντάδες χρόνια παραδόσεων και εθίμων την έχουν μετατρέψει στη γιορτή που γνωρίζουμε.
Άρχισε ως αιματηρό παγανιστικό φεστιβάλ
Κάποιοι εντοπίζουν τις ρίζες της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου σε μια χριστιανική προσπάθεια να αντικατασταθεί μια παγανιστική γιορτή γονιμότητας που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα π.Χ. Κατά τη διάρκεια της γιορτής των Λουπερκάλια, οι Ρωμαίοι ιερείς θυσίαζαν κατσίκες και σκύλους και χρησιμοποιούσαν τα αιματοβαμμένα δέρματά τους για να χαστουκίζουν τις γυναίκες στους δρόμους, ως ευλογία γονιμότητας. Σύμφωνα με τον μύθο, που επικαλείται το History, οι γυναίκες αργότερα έβαζαν τα ονόματά τους σε μια τεφροδόχο και επιλέγονταν για να ζευγαρώσουν με έναν άνδρα για έναν χρόνο.
Τα Λουπερκάλια ήταν μια από τις παλαιότερες ρωμαϊκές γιορτές που τελούνταν κάθε χρόνο προς τιμήν του Λούπερκους, πρώιμου θεού της γονιμότητας στη ρωμαϊκή μυθολογία. Τα Λουπερκάλια γιορτάζονταν σε πολλές πόλεις της Ιταλίας και της Γαλατίας, αλλά παγορεύτηκαν το 494 μ.Χ. από τον Πάπα.
Επιστολές που απευθύνονται στην «Ιουλιέτα»
Κάθε χρόνο, χιλιάδες ρομαντικοί στέλνουν γράμματα με παραλήπτη τη Βερόνα της Ιταλίας στην «Ιουλιέτα», την πρωταγωνίστρια του διαχρονικού έργου του Ουίλιαμ Σαίξπηρ με τίτλο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Η πόλη σηματοδοτεί την τοποθεσία της σαιξπηρικής ιστορίας και τα γράμματα που φτάνουν στην πόλη, απαντώνται ευλαβικά από μια ομάδα εθελοντών της Λέσχης Ιουλιέτας. Κάθε χρόνο, την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, η Λέσχη απονέμει το βραβείο «Cara Giulietta» («Αγαπητή Ιουλιέτα») στον συγγραφέα της πιο συγκινητικής ερωτικής επιστολής.
Το πρώτο γράμμα για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου
Πάντως, το πρώτο γράμμα του Αγίου Βαλεντίνου στην ιστορία γράφτηκε ίσως σε ένα από τα πιο μη ρομαντικά μέρη που μπορεί να φανταστεί κανείς: Σε μια φυλακή.
Ο Κάρολος, δούκας της Ορλεάνης, έγραψε το ερωτικό γράμμα στη δεύτερη σύζυγό του σε ηλικία 21 ετών, ενώ ήταν αιχμάλωτος στη μάχη του Αζινκούρ. Ως αιχμάλωτος για περισσότερα από 20 χρόνια, δεν θα έβλεπε ποτέ την αντίδραση της μούσας του στο ποίημα που της έγραψε στις αρχές του 15ου αιώνα.
Ο Έρως ήταν αρχαίος Έλληνας θεός
Το παχουλό μωρό με τα φτερά και το τόξο και τα βέλη που αποκαλούμε Έρωτα έχει συνδεθεί με την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου εδώ και αιώνες. Ωστόσο, πριν μετονομαστεί σε Έρωτα, ήταν γνωστός στους αρχαίους Έλληνες ως Έρωτας, ο θεός του έρωτα.
Ο Έρως, γιος της θεάς Αφροδίτης, χρησιμοποιούσε δύο σετ βελών – ένα για την αγάπη και ένα για το μίσος για να παίξει με τα συναισθήματα των στόχων του. Μόνο όταν οι Ρωμαίοι διηγήθηκαν ιστορίες για τις σκανδαλιές του, υιοθετήθηκε η παιδική εμφάνιση που αναγνωρίζουμε σήμερα.