Την Τσικνοπέμπτη έχουμε δύο επιλογές. Η μια είναι να τη γιορτάσουμε σε ταβέρνες και εστιατόρια, η δεύτερη είναι να παραγγείλουμε απ’ έξω για να γλυτώσουμε την πολυκοσμία και η Τρίτη είναι να μαζευτούμε στο σπίτι για να τσικνίσουμε με φίλους και συγγενείς.
Η επιλογή του έξω, αν δεν είμαστε σίγουροι για το μαγαζί που επιλέξαμε, δεν είναι η καλύτερη τη συγκεκριμένη ημέρα. Τα μαγαζιά είναι ασφυκτικά γεμάτα, το σέρβις αργό και το φαγητό μέτριο. Αλλά και η παραγγελία στο σπίτι περιέχει ρίσκο. Μην εκπλαγείτε αν οι καλεσμένοι χορτάσουν τελικά με ξηροκάρπια και γαρνιτούρες που είχατε ετοιμάσει, πριν φτάσουν τα κοψίδια.
Γι’ αυτό πάρτε τα πράγματα στα χέρια σας. Παρότι η Τσινοπέμπτη πέφτει στη μέση της εργάσιμης εβδομάδας και δεν ενδείκνυται για τραπεζώματα, λύσεις υπάρχουν.
Τις συνταγές που σας προτείνουμε τις διαλέξαμε με κριτήριο να γίνονται γρήγορα και εύκολα σε κάθε συμβατική κουζίνα -αν έχετε μπάρμπεκιου στο μπαλκόνι, ακόμα καλύτερα- και να έχουν χαμηλό κόστος.
Οι συνταγές μας:
Κεμπάπ παραδοσιακά στο γκριλ της Ντίνας Νικολάου
Υλικά:
500 γρ. αρνίσιος κιμάς από μπούτι ή σπάλα καλά καθαρισμένη
500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς από κιλότο ή στρογγυλό
2 μέτρια κρεμμύδια ξερά, τριμμένα στο τρίφτη
1 αυγό (κατά προτίμηση βιολογικό)
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
½ κουτ. γλυκού κύμινο
2/3 φλιτζ. δυόσμος φρέσκος (μόνο τα φύλλα), ψιλοκομμένος
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε ένα βαθύ σκεύος βάζουμε τα δύο είδη κιμά, το κρεμμύδι, το αυγό, το ελαιόλαδο, το κύμινο και το φρέσκο δυόσμο. Αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε το μείγμα καλά. Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα για να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.
Για να φτιάξουμε τα κεμπάμπ χρησιμοποιούμε πλατιές μεταλλικές σούβλες ή ξύλινα καλαμάκια. Με το χέρι παίρνουμε λίγο – λίγο κιμά, ακουμπάμε πάνω του τη σούβλα και πλάθουμε.
Ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου σε λαδωμένη σχάρα, που έχουμε στερεώσει σε ταψί για να στάζουν τα ζουμιά για 6-8 λεπτά από κάθε μεριά.
Σερβίρουμε με ψητές πίτες για σουβλάκι και σαλάτα. Συνοδεύουμε με γιαούρτι, με λίγη πάπρικα καπνιστή ή σουμάκι.
Βαυαρικά λουκάνικα γεμιστά με τυριά και καυτερή σάλτσα της Ντίνας Νικολάου
Υλικά:
4 Βαυαρικά λουκάνικα (θα τα βρείτε στα μεγάλα super market και deli)
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 φλιτζ. τσαγιού ντομάτα τριφτή
2 πιπερίτσες τσίλι, ψιλοκομμένες
1 κουτ. γλυκού πάστα σκόρδου
½ κουτ. γλυκού αλάτι
½ φλιτζ. τσαγιού κεφαλοτύρι, τριμμένο στο ψιλό του τρίφτη
½ φλιτζ. τσαγιού τσένταρ τριμμένο στο ψιλό του τρίφτη
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε τις πιπερίτσες για 1 λεπτό. Προσθέτουμε την πάστα σκόρδου (σκόρδο χτυπημένο στο γουδί με λίγο χοντρό αλάτι), τη ντομάτα και το αλάτι. Βράζουμε για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να συμπυκνωθεί.
Σε μπολ ανακατεύουμε τα τυριά. Χαράζουμε τα λουκάνικα, κατά μήκος στη μέση, προσέχοντας να μην τα κόψουμε μέχρι την άκρη τους.
Τα ανοίγουμε λίγο και με ένα κουταλάκι απλώνουμε κατά μήκος,λίγη από την καυτερή σάλτσα. Γεμίζουμε με το τυρί και τοποθετούμε τα λουκάνικα σε ένα ταψάκι, κολλητά, το ένα δίπλα στο άλλο. Ψήνουμε στον φούρνο για 20 λεπτά μέχρι να λιώσουν τα τυριά.
Σεφταλιές του Γιώγου Τσούλη
Υλικά (για 6-8 άτομα):
1.200 γρ. αρνίσια μπόλια
Χυμό από 2 λεμόνια
500 γρ. χοιρινό κιμά
500 γρ. αρνίσιο κιμά
½ κ.γ. κανέλα, τριμμένη
1 ντομάτα, τριμμένη
1 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε την μπόλια και τον χυμό λεμονιού. Γεμίζουμε με νερό μέχρι να καλυφθεί η μπόλια, σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 1 μέρα.
Μόλις περάσει η μία μέρα, σουρώνουμε τη μπόλια και την αφήνουμε στην άκρη, ώστε να φύγει όλη η υγρασία.
Παράλληλα, σε ένα άλλο μεγάλο μπολ ρίχνουμε τους δύο κιμάδες, το μαϊντανό, την ντομάτα, το σκόρδο και το λάδι, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε με τα χέρια και αφήνουμε στην άκρη.
Μόλις η μπόλια έχει στεγνώσει, την κόβουμε κάθετα και δημιουργούμε ορθογώνια πλάτους 13εκ. και μήκους 10εκ.
Έπειτα, παίρνουμε μπαλάκια από τον κιμά περίπου 40 γρ., τα πλάθουμε σε οβάλ σχήμα και τα τυλίγουμε με την μπόλια. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλο τον κιμά.
Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε τις σεφταλιές και τις ψήνουμε για 10-12 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Όταν είναι έτοιμες τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρουμε με κυπριακές πίτες και ταχινοσαλάτα.
TIPS από τον σεφ: 1. Κανονικά οι σεφταλιές γίνονται με χοιρινό κιμά, απλά για να δώσουμε ένα πιο ωραίο άρωμα, προσθέσαμε και αρνίσιο κιμά. 2. Δε βάζουμε λάδι στο τηγάνι, διότι θα βγάλει πολύ η μπόλια από μόνη της.
Κοπανάκια κοτόπουλου με κέτσαπ, πετιμέζι και σουσάμι του Δημήτσρη Σκαρμούτσου
Υλικά:
1 κιλό κοπανάκια κοτόπουλου
300 γρ. κέτσαπ
2 γρ. κρεμμύδι σκόνη
2 γρ. σκόρδο σκόνη
3 γρ. μπαχάρι
10 γρ. σουσάμι καβουρδισμένο
150 γρ. καστανή ζάχαρη (προαιρετικά)
50 γρ. πετιμέζι
1 φρέσκο κρεμμύδι
Εκτέλεση:
Κάνουμε μια τομή με μαχαίρι στα κοπανάκια ακριβώς κάτω από το κόκκαλο.
Βάζουμε τα κοπανάκια σε κατσαρόλα με νερό που τα σκεπάζει στο οποίο προσθέτουμε ένα φύλλο δάφνης, μερικούς κόκκους πιπέρι. Βράζουμε για 10 λεπτά από την ώρα έναρξης του βρασμού.
Σε άλλη κατσαρόλα φτιάχνουμε το γλάσο. Ρίχνουμε το κέτσαπ και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε το πετιμέζι, το μπαχάρι, τη σκόνη του σκόρδου και του κρεμμυδιού, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε μέχρι να πάρει το γλάσο το χρώμα της σκουριάς και να μειωθεί ο όγκος του. Τότε, το αραιώνουμε με 2-3 κουταλιές από το ζουμί που έβρασε το κοτόπουλο.
Μόλις βράσουν τα κοπανάκια, τα βγάζουμε από το νερό -το οποίο θα κρατήσουμε για άλλη χρήση- και τα τοποθετούμε σε πυρίμαχο σκεύος.
Με ένα πινέλο ζωγραφίζουμε τα κοπανάκια με το γλάσο από όλες τις πλευρές.
Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά. Βγάζουμε, περιχύνουμε το γλάσο που περίσσεψε και πασπαλίζουμε με το σουσάμι και το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.
Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές ή ρύζι.
Κλαμπ σάντουιτς με χοιρινά πανσετάκια του Γιώργου Τσούλη
Υλικά:
Για τη μαρινάδα:
50 γρ. χοντρό αλάτι
50 γρ. ζάχαρη καστανή
3 κλ. δενδρολίβανο
1 μάτσο θυμάρι φρέσκο
1 κ.σ. πιπέρι σε κόκκους
1-2 αστεροειδή γλυκάνισο
Για το club sandwich:
500 γρ. χοιρινά πανσετάκια
6 πίτες τετράγωνες
6-8 φέτες μετσοβόνε
200 γρ. τζατζίκι
2 ντομάτες, κομμένες σε ροδέλες
1 κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες
50 γρ. μουστάρδα
Πατάτες τηγανητές, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε τα υλικά για τη μαρινάδα στο μούλτι και τα κάνουμε σκόνη.
Σε ένα απλωτό σκεύος απλώνουμε τα παντσετάκια και τα πασπαλίζουμε με την μαρινάδα και από τις δύο πλευρές.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα -αν τα αφήσουμε περισσότερο, η γεύση ενδέχεται να είναι πιο έντονη απ’ ό,τι θα θέλαμε.
Όταν είμαστε έτοιμοι να μαγειρέψουμε, ξεπλένουμε τα παντσετάκια και τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Ψήνουμε σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά, χωρίς προσθήκη λιπαντικής ουσίας. Όταν είναι έτοιμα τα παντσετάκια τα ψιλοκόβουμε.
Τα επιστρέφουμε στο τηγάνι, πάντα σε μέτρια φωτιά, απλώνουμε από πάνω τις φέτες το τυρί να αρχίσει να λιώνει.
Σε άλλο σκεύος ή στην τοστιέρα, ψήνουμε τις πίτες.
Συναρμολογούμε τα κλαμπ σάντουιτς, τοποθετώντας μία πίτα σε κάθε πιάτο, απλώνουμε από πάνω κρέας και τυρί, σκεπάζουμε με μια δεύτερη πίτα, κάνουμε μια νέα στρώσει από κρέας και τυρί, καλύπτουμε με τζατζίκι, κρεμμύδι και ντομάτα ανάλογα με το γούστο μας, σκεπάζουμε με την τρίτη πίτα και με ένα μαχαίρι, κόβουμε σε 2 ή 4 κομμάτια.
Δείτε το σχετικό βίντεο:
Κέικ με φέτα και ελιές της Ελένης Ψυχούλη
Υλικά:
350 γρ. βούτυρο αγελάδος λειωμένο
50 γρ. ζάχαρη
6 αυγά
400 γρ. αλεύρι
1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
250 γρ. φέτα
100 γρ. κρέμα γάλακτος
150 γρ. ελιές
1 κουτ. γλ. ρίγανη
Μερικά ντοματίνια
Εκτέλεση:
Το κέικ με ελιές και τυρί της Ελένης Ψυχούλη είναι ιδανικό για να κόψει την πείνα των καλεσμένων μας όση ώρα ψήνονται τα κρεατικά και κάνει «καλή παρέα» με την μπύρα, το ούζο ή το τσίπουρο που ρέουν άφθονα την Τσικνοπέμπτη.
Για να το φτιάξουμε προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε μια λεκανίτσα τοποθετούμε όλα τα υγρά υλικά (βούτυρο, αυγά, κρέμα γάλακτος) με το μπέικιν και τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε καλά με το χέρι και προσθέτουμε το αλεύρι. Μόλις το αλεύρι απορροφήσει όλο το υγρό -δεν θέλουμε να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα- προσθέτουμε τις ελιές, την φέτα χοντροκομμένη και τη ρίγανη ή άλλο μυρωδικό της αρεσκείας μας.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε στρογγυλή φόρμα, την οποία έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί. Με το δάχτυλο βυθίζουμε στη ζύμη τα ντοματίνια.
Ψήνουμε για 1 ώρα και κάτι.
Δείτε το σχετικό βίντεο: