Viral

Ζαμπονοτυρόπιτα όπως παλιά: Η συνταγή για να σας λατρέψουν τα παιδιά σας

Αχτύπητη ζαμπονοτυρόπιτα με συνταγή της Γωγώς Δελογιάννη που θα γίνει ανάρπαστη, ειδικά αν στο σπίτι υπάρχουν παιδιά και έφηβοι.

Η ζαμπονοτυρόπιτα, το εμβληματικό junk food των 90’s που δεν έλειπε ποτέ από το μενού των σχολικών κυλικείων και των μαγαζιών που ειδικεύονταν στα σφολιατοειδή, ζει ξανά εποχές δόξας. Η γεύση του, ο συνδυασμός κρουστής σφολιάτας και κρεμώδους γέμισης, είναι ακατανίκητη και αξίζει να υποκύψετε, έστω και σποραδικά, στον πειρασμό. Εννοείται ότι αν έχετε παιδιά, αυτή είναι η συνταγή που θα τα κάνει να σας λατρέψουν.

Υλικά (για το μεγάλο ταψί του φούρνου):

1 πακέτο φύλλο σφολιάτας

12 φέτες χοιρινή ωμοπλάτη ή άλλα αλλαντικά

12 φέτες τυρί κίτρινο

100 γραμμάρια γραβιέρα

Για τη σάλτσα ντομάτα:

1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδο

400 γρ. κονκασέ

1 φρέσκια ντομάτα

ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ:

70 γρ. βούτυρο

70 γρ. αλεύρι

1 λίτρο γάλα

2 κρόκους αυγού

100 γρ. παρμεζάνα

αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:

Σε ένα κατσαρολάκι τοποθετούμε όλα τα υλικά της σάλτσας ντομάτας και βράζουμε μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά. Αφαιρούμε από το μάτι, μπλεντάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Σε μια άλλη κατσαρόλα φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα για να μην μείνουν γρομπαλάκια. Μόλις πήξει, αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τους κρόκους και την τριμμένη παρμεζάνα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε εκτός φωτιάς, σκεπασμένη με διαφανή μεμβράνη, για να κρυώσει.

Απλώνουμε στο ταψί αντικολλητικό χαρτί, που έχουμε περάσει με το πινέλο με λάδι ή βούτυρό. Τοποθετούμε από πάνω το ένα φύλλο της σφολιάτας.

Με προσοχή καλύπτουμε όλη την επιφάνεια της ζύμης με το αλλαντικό της επιλογής μας, ώστε να μην αφήνουμε κενά.

Από πάνω απλώνουμε την σάλτσα ντομάτας και σκεπάζουμε με τις φέτες του τυριού και την τριμμένη γραβιέρα.

Περιχύνουμε με την μπεσαμέλ σε θερμοκρασία δωματίου και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Χαράζουμε ελαφρά (όχι μέχρι κάτω) και, αν θέλουμε, περνάμε την επιφάνεια με κρόκο αβγού χτυπημένο με λίγο νερό.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδοψηθεί η επιφάνεια.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Meteo: Οι περιοχές που η μέγιστη θερμοκρασία «άγγιξε» τους 42 °C
Σεισμός 4,2 Ρίχτερ νότια της Κρήτης
Chevron Right