Στον Μόλυβο της Λέσβου το Πάσχα έχει τη γεύση από το γεμιστό αρνί που μαγειρεύεται υπομονετικά στον φούρνο με φρέσκια μυζήθρα (ανάλατη), αυγά, ψιλοκομμένα συκωτάκια, πατάτα , ψωμί, κρεμμυδάκια, μαϊντανό κι άνηθο.
Πρώτα προετοιμάζουμε το αρνί, το οποίο αλείφουμε με λεμόνι και το αλατίζουμε. Συνήθως γι’ αυτό το φαγητό χρησιμοποιούμε το μισό αρνάκι από τη μέση (νεφραμιά) και πάνω αφήνοντας έξω τα μπούτια για άλλο μαγείρεμα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Σοτάρουμε τις πατάτες κομμένες σε κύβους, το ψωμί, σε μεγάλες μπουκιές και τα ψιλοκομμένα εντόσθια. Σοτάρουμε και τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα με ελάχιστη ζάχαρη για να καραμελώσουν. Περιμένουμε να κρυώσουν όλα τα υλικά.
Με ένα πιρούνι λιώνουμε τη μυζήθρα, και προσθέτουμε ανακατεύοντας. Πρώτα τα αυγά, μετά τα υλικά που σοτάραμε και τέλος τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τον άνηθο.
Γεμίζουμε την εσωτερική κοιλότητα του αρνιού και ράβουμε με προσοχή για να μην «ξεφύγει» η γέμιση.
Ψήνουμε στον φούρνο στους 200 βαθμούς για ένα μισάωρο. Στη συνέχεια κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 150 βαθμούς για 2 – 2,5 ώρες ή όσο χρειάζεται το ψητό μας για να ψηθεί.
Δείτε το σχετικό βίντεο: