Το τσουρέκι είναι από εκείνα τα γλυκά που οι γιαγιάδες μας τα περιέγραφαν ως μπελαλίδικα. Όμως, με τη σωστή καθοδήγηση, χρόνο για να φουσκώσει κι ένα δυνατό μίξερ, το «απόλυτο» τσουρέκι μπορεί να γίνει πραγματικότητα.
Το μυστικό της επιτυχίας…
Ένα είναι το μυστικό της επιτυχίας για το τσουρέκι. Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Από το λιωμένο βούτυρο -ποτέ καυτό- ως το νερό, το γάλα και τα αυγά, τα πάντα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή και λίγο παραπάνω (30 – 40 βαθμούς).
Σε περίπτωση που τα υλικά είναι κρύα, η μαγιά δεν θα φουσκώσει. Αν πάλι είναι ζεστά, η μαγιά θα καεί.
Υλικά για 3 τσουρέκια μεσαίου μεγέθους:
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
150 γρ. βούτυρο αγελάδος
280 γρ. ζάχαρη
22 γρ. ξηρή μαγιά
200 ml γάλα πλήρες
90 ml νερό
80 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι
2 μεσαία αβγά
1 1/2 κ.γ μαχλέπι
1/2 κ.γ κάρδαμο (κακουλέ)
1/2 κ.γ μαστίχα τριμμένη
μια βανίλα
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Υλικά για την επάλειψη:
1 αβγό
1 κ.σ γάλα πλήρες
Ακολουθήστε τις οδηγίες του Δημήτρη Μακρυνιώτη βήμα – βήμα: