Viral

Μεγάλη Πέμπτη: Πώς βάφουμε κόκκινα αυγά – Το μεγάλο μυστικό στο βράσιμο

Τα αυγά στις αγροτικές κοινωνίες του παρελθόντος χρωματίζονταν κυρίως με κρεμμυδόφλουδα, παντζάρια κι άλλα υλικά και το χρώμα τους κυμαίνονταν από καφέ ως ροζ και κίτρινο της ώχρας.
Εurokinissi

Τη Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε τα πασχαλινά αυγά.

Εναλλακτικά μπορούμε να βάψουμε τα αυγά και το Μεγάλο Σάββατο – ποτέ τη Μεγάλη Παρασκευή.

Φυσικά, όταν μιλάμε για «κόκκινα» αυγά, εννοούμε τα αυγά σε διάφορα χρώματα, του εμπορίου ή από φυσικά υλικά που θα βρούμε στην κουζίνα μας. Άλλωστε, o κοινός μύθος ότι τα αυγά σύμφωνα με την παράδοση βάφονταν πάντα κόκκινα είναι απλά …μύθος.

Τα αυγά στις αγροτικές κοινωνίες του παρελθόντος χρωματίζονταν κυρίως με κρεμμυδόφλουδα, παντζάρια κι άλλα υλικά και το χρώμα τους κυμαίνονταν από καφέ ως ροζ και κίτρινο της ώχρας.

Τι πρέπει να προσέξουμε κατά την προετοιμασία των αυγών

1. Για να έχουμε ομοιόμορφο αποτέλεσμα, τα αυγά που θα αγοράσουμε πρέπει να έχουν το ίδιο χρώμα. Τα άσπρα αυγά δίνουν πιο λαμπερό χρώμα ενώ τα καφέ δίνουν πιο γήινες αποχρώσεις.

2. Τα αυγά, αν δεν σκοπεύουμε να τα βάψουμε αμέσως, δεν τα πλένουμε. Όταν πλυθούν, χάνουν το εξωτερικό «φιλμ» που τα προστατεύει από την αλλοίωση. Οι πόροι στο τσόφλι των αυγών ανοίγουν με συνέπεια να χαλάνε γρήγορα. Επίσης, απορροφούν τις ξένες μυρωδιές.

3. Βγάζουμε τα αυγά από το ψυγείο 1-2 ώρες πριν τα βράσουμε. Τα αυγά, όταν μπουν στην κατσαρόλα, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

4. Τα αυγά, πριν τα βράσουμε, πρέπει να τα πλύνουμε σχολαστικά με σκληρό σφουγγαράκι για να αφαιρέσουμε όλες τις ακαθαρσίες.

5. Ελέγχουμε σχολαστικά ότι τα αυγά δεν έχουν ρωγμές και σπασίματα.

Το βράσιμο των αυγών

1. Επιλέγουμε μια φαρδιά κατσαρόλα που να χωράει τα αυγά μας σε μονή στρώση.

2. Καλύπτουμε τον πάτο με ένα πανάκι που δεν ξεβάφει. Τοποθετούμε τα αυγά σε σχηματισμό χωρίς κενά. Ρίχνουμε αλάτι, σκεπάζουμε με κρύο νερό και προσθέτουμε ξύδι.

3. Βάζουμε σε μέτρια φωτιά και, μόλις το νερό αρχίζει να βράζει, χαμηλώνουμε την ένταση. Το νερό πρέπει να σιγοβράζει κι όχι να κοχλάζει.

4. Βράζουμε 8-10 λεπτά, ανάλογα με το γούστο μας, τη χρήση που θέλουμε να κάνουμε στα αυγά και το πόσο θέλουμε να αντέξουν στο ψυγείο. Επίσης, λαμβάνουμε υπόψη τις οδηγίες στη συσκευασία της βαφής. Αν δηλαδή θα πρέπει να βράσουν ξανά ή όχι.

5. Αφήνουμε τα αυγά να κρυώσουν και να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Η βαφή

1. Ανάλογα με το είδος της βαφής που θα επιλέξουμε, θα πρέπει να ακολουθήσουμε ευλαβικά τις οδηγίες στο πακέτο.

2. Σουρώνουμε πάντα τη διαλυμένη βαφή για να αποφύγουμε λεκέδες -μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα φίλτρο καφέ.

3. Δεν βάφουμε ποτέ αυγά που έσπασαν στο βράσιμο.

4. Χρησιμοποιούμε πάντα γάντια και αποφεύγουμε να έρθει σε επαφή η βαφή με σκεύη και άλλα υλικά. Ξεπλένουμε άμεσα θα σκεύη που θα χρησιμοποιήσουμε.

5. Το πιο κατάλληλο σκεύος για να κρυώσουν τα βαμμένα αυγά είναι οι αυγοθήκες που τα αγοράσαμε.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Τα βαμμένα αυγά πρέπει, αν δεν καταναλωθούν αμέσως, να φυλάσσονται στο ψυγείο.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Μεγάλη Πέμπτη: Σήμερον κρεμάται επί ξύλου - Οι στίχοι
Ίσως δεν είμαστε μόνοι! Βρέθηκε η «ισχυρότερη ένδειξη» για εξωγήινη ζωή
Chevron Right