Viral

Ιερά Σινδόνη: e-αντίγραφο θα εκτίθεται για προσκύνημα το Πάσχα – Νέα ευρήματα περιπλέκουν το μυστήριο

Η αιώνια διαμάχη για το σάβανο του Ιησού Χριστού και τα ευρήματα μελετητών της Ιεράς Σινδόνης.
L' Osservatore Romano/Pool Photo via AP

Το μυστήριο που καλύπτει την Ιερά Σινδόνη, του υφάσματος που φέρει νεκρικό αποτύπωμα εντείνεται την ψηφιακή εποχή.

Το θεωρούμενο από πολλούς σάβανο του Ιησού Χριστού επεξεργάζεται μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης για να δοθεί η ακριβής μορφή του νεκρού ο οποίος άφησε το ίχνος του στο ύφασμα.

Ένας δεύτερος λόγος που έρχεται στο προσκήνιο είναι το προσκύνημα ενός ψηφιακού ομοιώματος της Ιεράς Σινδόνης.

Ειδικότερα, τις ημέρες μετά από το Πάσχα, από τις 28 Απριλίου έως τις 5 Μαΐου, έχει προγραμματιστεί η δημόσια έκθεση, όχι της αυθεντικής αλλά ενός πανομοιότυπου ψηφιακού αντιγράφου της Ιεράς Σινδόνης για τα πλήθη των προσκυνητών τα οποία αναμένεται να συρρεύσουν στην κεντρική πλατεία του Τορίνου, την Πιάτσα Καστέλο.

Η ψηφιακή Ιερά Σινδόνη θα εκτίθεται σε ένα μεγάλο τραπέζι, το οποίο θα βρίσκεται μέσα σε ένα μεγάλο αντίσκηνο.

Εκεί θα φιλοξενείται ομοίωμα του περίφημου νεκροσέντονου.

Στο σημείο θα λειτουργεί η έκθεση «Πρόσωπα εντός του Προσώπου», δηλαδή μια συλλογή από πορτραίτα και εικόνες, με θέμα το πρόσωπο του Ιησού, όπως αυτό διακρίνεται στην ίδια την Ιερά Σινδόνη.

Όταν ολοκληρωθεί το προσκύνημα, η ψηφιακή εκδοχή της Ιεράς Σινδόνης θα είναι ελεύθερα προσβάσιμη από κάθε ενδιαφερόμενο, μέσω ίντερνετ.

Η τεχνητή νοημοσύνη ανασυνθέτει το πραγματικό πρόσωπο

Όσον αφορά την ανασύνθεση του πραγματικού προσώπου που ετάφη τυλιγμένο με το νεκροσέντονο, στις μέρες μας, χάρη στην Τεχνητή Νοημοσύνη υπάρχει η πιο πιστή προσέγγιση στη μορφή του νεκρού. Η πλατφόρμα ΑΙ Midjourney, εκτελώντας μία παραγγελία της Daily Express, ανέλυσε κάθε χιλιοστό της αυθεντικής Ιεράς Σινδόνης, όπως αυτή φυλάσσεται από το 1578 στον καθεδρικό ναό του Ιωάννου του Βαπτιστή στο Τορίνο.

Κατά γενική ομολογία το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Η ανδρική μορφή που αναδύθηκε φαίνεται θλιμμένη. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου πάντως ταυτίζονται σχεδόν πλήρως με την παραδοσιακή αντίληψη της χριστιανικής εικονοποιίας. Η μορφή που αποτυπώνεται είναι ένας αδύνατος άνδρας, με μαλλιά μακριά ως τους ώμους, περιποιημένη γενειάδα και λυπημένο βλέμμα.

Ανοιχτή διαμάχη που χάνεται μέσα στους αιώνες

Η διαμάχη για την Ιερά Σινδόνη συνεχίζεται για αιώνες.

Το κεντρικό ζήτημα, εάν όντως απεικονίζεται ο Ιησούς ή όχι, συνεχίζει να προκαλεί συζητήσεις.

Τον Αύγουστο του περασμένου έτους Ιταλοί ερευνητές χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνική με ακτίνες Χ, προκειμένου να χρονολογήσουν με ακρίβεια το υλικό της Ιεράς Σινδόνης.

Οι ειδικοί αποφάνθηκαν ότι το ύφασμα φτιάχτηκε την εποχή που έζησε ο Ιησούς Χριστός.

Η Ιερά Σινδόνη, που από το 1578 φυλάσσεται στον καθεδρικό ναό του Τορίνο, είναι ένα μακρόστενο κομμάτι λινού υφάσματος, διαστάσεων 4,3μ επί 1,1 μ.

Έχει υφανθεί από ίνες λιναριού και ακολουθεί το σχήμα του ψαροκόκαλου. Η ανάλυση των υλικών επιβεβαίωσε ότι χρησιμοποιούνταν την εποχή του Ιησού Χριστού, αν και ορισμένοι επιστήμονες χρονολογούσαν την Ιερά Σινδόνη στον Μεσαίωνα.

Παλαιότερα, το 1988, διεθνής ομάδα μελετητών, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της χρονολόγησης με ραδιενεργό άνθρακα αναλύοντας μικρό τμήμα της Ιεράς Σινδόνης.

Τότε θεωρήθηκε ότι αυτό το νεκροσέντονο υφάνθηκε αιώνες μετά από τη Σταύρωση και συγκεκριμένα μεταξύ του 1260 και του 1390 μ.Χ.

Ωστόσο, η τελευταία μελέτη των Ιταλών επιστημόνων υποστήριξε ότι οι συνθήκες διατήρησης του υφάσματος ενδέχεται να περιορίζουν την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της εξέτασης με ραδιοάνθρακα.

Οι επιστήμονες από το Ιταλικό Ινστιτούτο Κρυσταλλογραφίας του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, χρησιμοποίησαν την τεχνική σκέδασης ευρείας γωνίας ακτίνων Χ (WAXS).

Πρόκειται για τεχνική που υπολογίζει τη φυσική επίδραση του χρόνου στην κυτταρίνη του λιναριού, προσεγγίζοντας τη χρονολογία παραγωγής του.

Η ομάδα εξέτασε με ακτίνες Χ έξι μικρά δείγματα από το ύφασμα της Σινδόνης στοχεύοντας στην ανακάλυψη μικρών λεπτομερειών της δομής του λινού και των μοτίβων της κυτταρίνης. H κυτταρίνη αποτελείται από μακριές αλληλουχίες μορίων γλυκόζης, οι οποίες διασπώνται με την πάροδο του χρόνου «προδίδοντας» την ηλικία ενός ενδύματος.

Οι ερευνητές συνέκριναν το σάβανο με δείγματα από άλλα λινά που υφάνθηκαν μεταξύ του 1260 και του 1390 μ.Χ., χωρίς να εντοπίσουν κάποια αντιστοιχία. Αντίθετα, όλες οι ενδείξεις ενισχύουν την άποψη ότι η Ιερά Σινδόνη είναι αυθεντική.

O βασικός συγγραφέας της μελέτης, Liberato De Caro, σε δήλωσή του εξήγησε ότι, η μελέτη του 1988 λογικά πρέπει να θεωρηθεί λάθος, επειδή «κατά κανόνα, τα δείγματα από υφάσματα υπόκεινται σε κάθε μορφής μόλυνση, η οποία είναι αδύνατον να απομακρυνθεί εντελώς από το χρονολογούμενο δείγμα. Αν δεν έχει προηγηθεί σχολαστικός καθαρισμός του δείγματος, η ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα 14 δεν είναι αξιόπιστη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Έλον Μασκ Chevron Left
Οργιάζουν οι φήμες ότι έχει παιδί ο Έλον Μασκ με την Άμπερ Χερντ
Όταν η Μελίνα και η Σοφία Λόρεν «έπαιξαν» στον Ιερό Βράχο - Όλες οι ταινίες που γυρίστηκαν στην Ακρόπολη
Chevron Right