Η Μύκονος κι η Σαντορίνη κατέκτησαν με τα χρόνια την αίγλη του τουριστικού παράδεισου. Εκτός από τις φυσικές ομορφιές τους, οι υποδομές τους, που πολλαπλασιάστηκαν σε διάστημα μετρικών δεκαετιών, κατέστησαν τα δύο αυτά νησιά «αυτονόητους» προορισμούς. Προορισμούς που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των ξένων με χοντρά πορτοφόλια, οι οποίοι αναζητούν θέση στο μπαλκόνι του Αιγαίου με τα κομφόρ μια σουίτας στο Σέντραλ Παρκ.
Το αποτέλεσμα ήταν τα νησιά να πλημμυρίσουν από ξένους τουρίστες, σε βάρος του τοπίου και του ντόπιου τρόπου ζωής και εκτοξεύοντας το κόστος στα ύψη. Ακόμα και οι ξένοι το αναγνωρίζουν αυτό και στρέφουν το βλέμμα τους σε άλλες, πιο «παραμελημένες» γωνιές του Αιγαίου.
Οι Βρετανοί επισκέπτες, οι οποίοι συνιστούν ένα σεβαστό ποσοστό του καλοκαιρινού τουρισμού στη χώρα μας είναι πια ενήμεροι για τις «παγίδες» του υπερτουρισμού στις ναυαρχίδες των Κυκλάδων. Ειδικά η Daily Mail έχει φιλοξενήσει κατ’ επανάληψη άρθρα για τους «κινδύνους» που περικλείει η επίσκεψη σε αυτά τα νησιά. Η πρόταση των συντακτών της εφημερίδας είναι να ανοίξουμε τα μάτια μας στις ομορφιές άλλων νησιών – η Ελλάδα διαθέτει 227 κατοικημένα νησιά.
Τα νησιά που επέλεξαν οι συντάκτες της εφημερίδας για τις φετινές διακοπές τους διαθέτουν ασυναγώνιστη ομορφιά, παραλίες που δεν πλημμυρίζουν από κόσμο και τα ίχνη του παραδοσιακού τρόπου ζωής δεν έχουν απαλειφθεί οριστικά.
Τα 5 ελληνικά νησιά που προτείνει η Daily Mail για το καλοκαίρι του 2025
Τήλος
Το πρώτο ενεργειακά πράσινο νησί της Μεσογείου, ενταγμένο στο σύνολό του στο δίκτυο Natura 2000 βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη Νίσυρο, μεταξύ Κω και Ρόδου. Για μα φθάσετε εκεί, έχετε δύο επιλογές: Να ταξιδέψετε ακτοπλοϊκώς από την Αθήνα, ένα ταξίδι περίπου 14 ωρών, ή να πετάξετε μέχρι τη Ρόδο ή την Κω και από εκεί να πάρετε ένα από τα καραβάκια που εκτελούν τοπικά δρομολόγια στα Δωδεκάνησα.
Ο μόνιμος πληθυσμός της Τήλου αριθμεί 746 άτομα. Ο πιο πυκνοκατοικημένος οικισμός είναι τα Λιβάδια, όπου βρίσκεται το λιμάνι. Εκεί θα βρείτε και τις απαραίτητες τουριστικές υποδομές, δωμάτια και ξενοδοχεία, εστιατόρια και βραδινά στέκια.
Για μια πιο αυθεντική εμπειρία του νησιού, κατευθυνθείτε προς το Μεγάλο Χωριό, την πρωτεύουσα του νησιού, τον Έριστο ή τον Άγιο Αντώνιο.
Το Μεγάλο χωριό κατέχει τα σκήπτρα του πιο γραφικού οικισμού της Τήλου, με πετρόχιστα πλάι σε ασβεστοβαμμένα χαμηλά σπιτάκια, που θυμίσουν Κυκλάδες. Βουκαμβίλιες και γεράνια κοσμούν τις εισόδους των σπιτιών και τα σοκάκια και το μεσαιωνικό κάστρο, κατάλοιπο της παρουσίας των Ιωαννιτών Ιπποτών στα Δωδεκάνησα προσφέρει ανεμπόδιστη θέα σε όλο το Αιγαίο.
Παραλίες
Η πιο γνωστή παραλία της Τήλου είναι αυτή που βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι, έχει οργανωμένο τμήμα ενώ καφέ και ταβέρνες είναι σε απόσταση αναπνοής.
Οι άλλες δύο παραλίες που προτιμούν ντόπιοι και ξένοι είναι Άγιος Αντώνιος, με υπέροχο βοτσαλάκι και φοίνικες, και ο Έριστος στα δυτικά της Τήλου, με αμμώδη ακτή που την κυκλώνουν βράχια.
Στα αξιοθέατα του νησιού περιλαμβάνεται και η παραλία της Πλάκας, στη βόρεια ακτή του νησιού, όπου θα απολαύσετε το μοναδικό θέμα των παγωνιών που κυκλοφορούν ελεύθερα.
Φυσικά, υπάρχει και η επιλογή να επισκεφτείτε τις πιο δυσπρόσιτες παραλίες του νησιού με καραβάκι που αναχωρεί από τα Λιβάδια.
Χίος
Η Χίος είναι πέμπτο μεγαλύτερο ελληνικό νησί από άποψη έκτασης. Κοντά στις τουρκικές ακτές, πατρίδα καπετάνιων και καραβοκύριδων, δεν υπέκυψε στην σαγήνη της τουριστικής λαίλαπας λόγων της συγκριτικής ευμάρειας των κατοίκων της.
Η Χίος είναι ένα νησί γεμάτο μυστικά, εκπλήξεις και κρυμμένους θησαυρούς. Ξεκινώντας από τη Χώρα, με τα χαρακτηριστικά διώροφα σπίτια, βαμμένα σε έντονα χρώματα, το γενοβέζικο κάστρο, τις σκιερές πλατείες, τα πλακόστρωτα δρομάκια, το οθωμανικό σχολείο και νεκροταφείο, το Χαμηδιέ Τζαμί, τις κρίνες και τα λουτρα. Η Χώρα από μόνη δικαιολογεί ένα γεμάτο σαββατοκύριακο στο νησί.
Ξεμυτώντας από τη Χώρας, οι επιλογές που ανοίγονται στον επισκέπτη είναι πολλές.
Η ιστορία της Μεσαιωνικής περιόδου ζωντανεύει στα πολυάριθμα κάστρα και τους πύργους του νησιού. Ειδικότερα, τα χωριά της νότιας Χίου, όπου παράγεται η μαστίχα (Μαστιχοχώρια), διατηρούν τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική τους. Τα σπίτια είναι χτισμένα πολύ κοντά το ένα στο άλλο, ενώ επικοινωνούν μεταξύ τους με πολύ στενά, σκεπαστά δρομάκια, τους «θόλους». Από όλα τα Μαστιχοχώρια, καλύτερα διατηρούνται εκείνα που δεν έπαθαν μεγάλες ζημιές από τον μεγάλο σεισμό του 1881: τα Μεστά, το Πυργί, οι Ολύμποι κ.ά.
Ένα άλλο σύνολο που αξίζει την προσοχή σας είναι τα χωριά του Κάμπου. Μόλις 4 χιλιόμετρα νότια της Χώρας, ο Κάμπος είναι πασίγνωστος στο πανελλήνιο για τα περιβόλια εσπεριδοειδών, αλλά και τα παλιά αρχοντικά σπίτια του. Γι’ αυτό η περιοχή έχει κηρυχθεί «ιστορικός τόπος» και «παραδοσιακός οικισμός», προστατευόμενος από το ΥΠ.ΠΟ.
Βασικό χαρακτηριστικό των περιβολιών του Κάμπου, είναι οι ψηλοί τοίχοι από πέτρα, που προστατεύουν τα δέντρα από τους ισχυρούς ανέμους. Κάποια από τα σπίτια- παλάτια του Κάμπου χτίστηκαν από την ντόπια και Γενουάτικη αριστοκρατία και τα θεμέλιά τους μπήκαν το δέκατο τέταρτο αιώνα.
Παραλίες
Οι παραλίες της Χίου που συναγωνίζονται για την προσοχή σας είναι περισσότερες από 90. Οι πιο γνωστές είναι τα: Μαύρα Βόλια, Βρουλίδια, Αγία Δύναμη, Αυλωνιά, Αποθήκα, Γλάροι, Τραχήλι, Γιόσωνας, Λιθί και Αγία Φωτεινή.
Κύθηρα
Τα Κύθηρα είναι το νησί των αντιθέσεων και των συγκλίσεων. Αναδύεται στο σημείο που το Αιγαίο συναντά το Ιόνιο, μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης, γεωγραφικά θεωρείται η απόληψη των Ιονίων Νήσων όμως διοικητικά υπάγεται στην Περιφέρεια Αττικής. Αυτή η «διπλοπροσωπία» συνεχίζεται και στο εσωτερικό του νησιού, που συνδυάζει τις εξωτικές παραλίες με τη δασωμένη ενδοχώρα που τέμνεται από βαθιά φαράγγια.
Το καράβι θα σας αποβιβάσει στο Διακόφτι, το λιμάνι του νησιού. Από εκεί οι περισσότεροι επισκέπτες κατευθύνονται προς τον Αβλέμονα και την κοντινή παραλία της Παλαιόπολης. Ο οικισμός έχει δίκαια κατακτήσει τον τίτλο ενός από τα ωραιότερα χωριά στην Ελλάδα, με την χαρακτηριστική αρχιτεκτονική του, το ενετικό κάστρο και τη θάλασσα να γλείφει τα θεμέλια των σπιτιών.
Ο Αβλέμονας, μαζί με τη Χώρα, τον Καραβά, τον Μυλοπόταμο και τον Ποταμό είναι οι πιο «αξιόλογοι» από άποψη αρχιτεκτονικής αξίας οικισμοί. Βολτάροντας σε αυτούς θα θαυμάσετε τα παλιά, δίπατα αρχοντικά με τις ανθοστολισμένες αυλές, τις βυζαντινά εκκλησάκια που είναι διάσπαρτα σε όλο το νησί, τα ανηφορικά λιθόστρωτα και τις πλατείες.
Να θυμίσουμε ότι τα Κύθηρα είναι ο παράδεισος για τους φίλους της πεζοπορίας, αφού διαθέτει ένα εκπληκτικό δίκτυο καλοσυντηρημένων μονοπατιών.
Παραλίες
Ως 15ο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας έχει έναν εντυπωσιακό αριθμό από παραλίες για όλα τα γούστα και τις ώρες της ημέρας.
Ο Λιμιώνας και ο Λυκόδημος συστήνονται για το μαγικό τους ηλιοβασίλεμα. Το Διακόφτι για τη λευκή αμμουδιά και την εύκολη πρόσβαση. Η Φυρή Άμμος στο Λιβάδι ξεχωρίζει για την κόκκινη άμμο και τα βότσαλα και τη σπηλιά στο δεξί άκρο της. Το Καλαδί έχει τη φήμη της παραλίας που πρέπει κανείς να επισκεφτεί έστω μία φορά στη ζωή του. Το challenge; Πρέπει να ανεβοκατέβετε 162 σκαλοπάτια.
Από τον Αβλέμονα θα πεταχτείτε Παλαιόπολη με τα κόκκινα βότσαλα και τους τάφους της μινωικής εποχής. Τέλος, υπάρχει το Καψάλι, στη Χώρα των Κυθήρων, με το δίδυμο κόλπο του και μια από τις λίγες πλήρως οργανωμένες παραλίες του νησιού.
Αμοργός
Το νησί του «Απέραντου Γαλάζιου», όπως μας συστήθηκε μέσα από την ταινία του Λυκ Μπεσόν του 1988, ενηλικιώθηκε. Τρεις γενιές τουριστών πέρασαν από τότε, με σεβασμό πάντα για το μοναδικό τοπίο του νησιού με την εντυπωσιακή μορφολογία και τους οικισμούς που μοιάζουν σαν να μην τους έχτισε ανθρώπινο χέρι.
Για την Αμοργό πρέπει να θυμάστε πάντα δύο πράγματα. Πρώτον, έχει τις πιο συγκλονιστικές παραλίες του Αιγαίου, που θα τις λατρέψουν οι δύτες και όχι μόνο. Και δεύτερο, η θέμα από τους φιδογυριστούς δρόμους που συνιστούν το οδικό δίκτυο του νησιού, κόβει την ανάσα. Φυσικά, την ίδια θέα μπορείτε να απολαύσετε περπατώντας στα μονοπάτια που διασχίζουν τον ορεινό όγκο της Αμοργού. Όμως, προς Θεού, ποτέ το κατακαλόκαιρο.
Πρέπει επίσης να θυμάστε ότι το νησί έχει δύο λιμάνια, τα Κατάπολα και την Αιγιάλη. Αν και τα περισσότερα πλοία πιάνουν στα Κατάπολα, το χωριό είναι σχετικά ήσυχο, χωρίς τα συνηθισμένα παρατράγουδα της τουριστικής ανάπτυξης. Τα περισσότερα καταλύματα και καταστήματα βρίσκονται στην Αιγιάλη, η οποία είναι η δεύτερη κατά σειρά «ανάπτυξης» μόνο σε σχέση με τη Χώρα.
Κι όταν λέμε Χώρα, εννοούμε την ωραιότερη των Κυκλάδων. Πέντε χιλιόμετρα από τα Κατάπολα, φυτεμένη στη βάση ενός τεράστιου βράχου σε σημείο που να μην διακρίνεται από τη θάλασσα, ήταν το ιδανικό καταφύγιο την εποχή των πειρατικών επιδρομών.
Εννοείται πως τα χωριά του Αμοργού, όπως η Λαγκάδα, τα Θολάρια και η Αρκεσίνη συμπληρώνουν την εικόνα της δωρικής ομορφιάς του νησιού.
Παραλίες
Η Αμοργός έχει πολλές παραλίες για όλα τα γούστα. Οι πιο διάσημες είναι:
Αγία Άννα: η πιο διάσημη παραλία της Αμοργού, εκεί όπου γυρίστηκε και η ταινία «Απέραντο Γαλάζιο» του Λικ Μπεσόν.
Μούρος: Υπέροχος βυθός, καταγάλανα νερά και βραχώδες τοπίο συνθέτουν το μαγευτικό σκηνικό. Η πρόσβαση γίνεται από μονοπάτι και πάνω από την παραλία υπάρχει ταβερνάκι με καταπληκτική θέα.
Άγιος Παύλος: Ήρεμη παραλία με γαλανά νερά, άμμο και βότσαλα και μια ταβέρνα για όταν πεινάσετε.
Άγιος Παντελεήμων: ήσυχη παραλία κοντά στα Κατάπολα. Είναι βραχώδης και η πρόσβαση γίνεται από μονοπάτι.
Αιγιάλη: η παραλία δίπλα στον ομώνυμο οικισμό, έχει λευκή ψιλή άμμο και κρυστάλλινα νερά. Ένα τμήμα της είναι οργανωμένο με ξαπλώστρες και ομπρέλες. Υπάρχουν, επίσης, μπαρ, καφέ και καφενεία.
Μαλτέζι: Κοντά στα Κατάπολα είναι προσβάσιμη με τα πόδια σε 30-40 λεπτά. Εναλλακτικά μπορείτε να φτάσετε και με καραβάκι. Η παραλία είναι οργανωμένη και διαθέτει καντίνα.
Λεβρωσσός: Παραλία με άμμο, γαλαζοπράσινα νερά και αρμυρίκια για σκιά. Μπορεί να συναντήσεις και γυμνιστές.
Μικρή Βλυχάδα: βρίσκεται κοντά στα Κατάπολα και είναι από τις λιγότερο γνωστές παραλίες του νησιού. Η πρόσβαση είναι δύσκολη και γίνεται από μονοπάτι ή με καΐκι, αλλά η ομορφιά της παραλίας θα σε ανταμείψει!
Καλοταρίτισσς: Η χρυσή αμμουδιά και τα ονειρεμένα ρηχά νερά έχουν κάνει την συγκεκριμένη παραλία διάσημη σε όλο τον κόσμο.
Παραδείσια: Πανέμορφη παραλία με άμμο, βότσαλα και καταγάλανα νερά, ιδανική για ήσυχες στιγμές δίπλα στο κύμα.
Γραμβούσα: πρόκειται για την παραλία στο νησάκι της Γραμβούσας, στο οποίο μπορείς να φτάσεις με καραβάκι. Κρυστάλλινα νερά και εξωτική ομορφιά σε περιμένουν!
Νικουριά: Το νησάκι που βρίσκεται απέναντι από τον Άγιο Παύλο προσφέρει πολλές επιλογές για μπάνιο σε παρθένα καταγάλανα νερά!
Σάμος
Ένα από τα λιγότερο αναπτυγμένα τουριστικά νησιά του Βορείου Αιγαίου, η Σάμος, κρύβει θησαυρούς για τους επισκέπτες που θα ποντάρουν πάνω της για πραγματικές διακοπές με «ονομασία προέλευσης».
Το μέγεθος του νησιού αφενός και η απόστασή του από τη Αθήνα αφετέρου έχουν επιτρέψει στη Σάμο να διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό άθικτο το φυσικό κεφάλαιο και το τρόπο ζωής των κατοίκων. Ένα μείγμα αστικής ζωής, όπως μαρτυρά η άφιξη στο λιμάνι, και αγροτικής οικονομίας. Η Σάμος είναι άλλωστε η γη της ελιάς και του κρασιού, που συντηρεί ακόμα «νησίδες» κτηνοτροφίας και αλιευτικής δραστηριότητας.
Στη Σάμο θα φθάσετε με πλοίο από τον Πειραιά ή την Καβάλα ή με αεροπλάνο από Αθήνα. Η πρώτη εικόνα του νησιού για τους περισσότερους θα είναι η προκυμαία από το Βαθύ. Συστήνουμε να ξεκινήσετε την εξερεύνησή σας από την πλατεία Πυθαγόρα, όπου βρίσκεται το άγαλμα του λιονταριού – σήμα κατατεθέν της πόλης, Εκεί δίνουν οι ντόπιοι τα ραντεβού τους συνήθως για καφέ, φαγητό ή ποτό.
Την παραλιακή ζώνη περιβάλλει ένας κατάφυτος λόφος και η πάνω γειτονιά, με τα παραδοσιακά σπίτια, τα ερείπια της αρχαίας πόλης και του Πολυκράτειου Τείχους, τα Ρωμαϊκά Λουτρά, το Αρχαιολογικό Μουσείο, αλλά και το Βυζαντινό Μουσείο που στεγάζεται στον λόφο του Κάστρου.
Για τους φιλομαθείς, το αρχαίο θαύμα της μηχανικής, το Ευπαλίνειο Όρυγμα (Πυθαγόρειο) είναι πλέον ανοιχτό οτο κοινό που μπορεί να περπατήσει ολόκληρη τη σήραγγα 1.035 μέτρων του 6ου αιώνα π.Χ. που λειτουργούσε ως υδραγωγείο.
Παραλίες
Η Σάμος, εκ του μεγέθους της και μόνο, διαθέτει αμέτρητες παραλίες. Παραλίες οργανωμένες ή ελεύθερες από ξαπλώστρες, πολυσύχναστες ή ερημικές, μικρές ή απλωμένες, όλες σχεδόν με το χαρακτηριστικό ψιλό βότσαλο.
Συγκρατήστε τα ονόματα!
Κοκκάρι, το πολυσύχναστο. Δίπλα του, οι παραλίες Λεμονάκια, Τσαμαδού, Τσαμπού μέχρι τον Άγιο Κωνσταντίνο, προσφέρονται για περισσότερη ησυχία και απομόνωση.
Το Ποτάμι είναι η παραλία που επιλέγουν οι κάτοικοι στο Καρλόβασι. Στο Βαθύ, η πλειοψηφία προτιμάει την Ψιλή Άμμο. Δίπλα της εκτείνεται η απέραντη παραλία της Μυκάλης.
Στη νότια ακτή ξεχωρίζουν η παραλία του Κάμπου, τα Βοτσαλάκια και η εντυπωσιακή Χρυσή Άμμος.