Viral

Τιραμισού με γιαούρτι: Δροσερό, υγιεινό και της στιγμής

Ο σεφ Χρήστος Μοίρας προτείνει την τέλεια καλοκαιρινή συνταγή για τιραμισού με γιαούρτι αντί για μασκαρπόνε.
Τιραμισού
Photo by Arian Fernandez: https://www.pexels.com/

Ο σεφ Χρήστος Μοίρας έχει ξεκινήσει τη δική του εκστρατεία ότι μπορούμε να απολαμβάνουμε το γλυκό μας όλες τις εποχές του χρόνου, με μερικά έξυπνα κόλπα.

Πάρτε για παράδειγμα το τιραμισού, το πιο αγαπητό σπιτικό ιταλικό γλυκό, με τυρί μασκαρπόνε, κρέμα, καφέ και κακάο.

Αν αφαιρέσουμε το μασκαρπόνε και το αντικαταστήσουμε στραγγιστό γιαούρτι και μειώσουμε την ποσότητα της ζάχαρης, έχουμε αυτόματα ένα δροσερό γλυκό, τέλειο για τις καυτές ημέρες του καλοκαιριού, φτωχό σε θερμίδες σε σχέση με την αρχική συνταγή.

Υλικά:

  • 500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
  • 250 γρ. τυρί κρέμα
  • 200 ml κρέμα γάλακτος 35%
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 200 γρ. σαβαγιάρ
  • 200 ml καφέ εσπρέσο ή φίλτρου (ή γάλα αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι)
  • 1 βανιλίνη
  • 3 κουτ. σούπας λικέρ
  • Κακάο για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Σε ένα καθαρό σκεύος ανακατεύουμε το γιαούρτι με το τυρί κρέμα και τη βανιλίνη, τα οποία έχουμε βγάλει από το ψυγείο ένα πεντάλεπτο πριν. Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, χωρίς να γίνει ρευστό, είμαστε έτοιμοι.

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη σε πηχτή κρέμα σαντιγί. Σε αυτό θα μας βοηθήσει αν έχουμε βάλει την κρέμα για μερικά λεπτά στον καταψύκτη.

Ανακατεύουμε το μείγμα το τυριού με τη σαντιγί με απαλές κινήσεις για να μην ξεφουσκώσει η σαντιγί.

Σε ένα ευρύχωρο μπολ ανακατεύουμε τον καφέ (ή το γάλα) με το λικέρ.

Βουτάμε το σαβαγιάρ ένα ένα στοκ καφέ, μόλις να βραχούν, τα τινάζουμε και στρώνουμε το σκεύος που θα κάνουμε το γλυκό μας. Απλώνουμε από πάνω την μισή κρέμα, την ισώνουμε με μια σπάτουλα. Επαναπαλμάβουμε με μια ακόμα στρώση σαβαγιάρ και κρέμας. Πασπαλίζουμε με κακάο, χρησιμοποιώντας ένα λεπτό σουρωτήρι για να απλωθεί ομοιόμορφα.

Αν προτιμάμε τον τιραμισού σε ατομικά μπολ, τοποθετούμε κάτω τρία σαβαγιάρ. Καλύπτουμε με κρέμα. Βάζουμε άλλα τρία σαβαγιάρ από πάνω, λίγη κρέμα και πασπαλίζουμε με το κακάο.

Βάζουμε στο ψυγείο για να σφίξει για το ιδανικό αποτέλεσμα. Αν αντέξουμε βέβαια και δεν το φάμε επί τόπου.

Δείτε πως φτιάχνουμε το τιραμισού βήμα – βήμα:

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Guardian: Τα 10 κρυφά νησιά της Ευρώπης για ήρεμες διακοπές - Στη λίστα και ελληνικός προορισμός
Η πρώτη χώρα που ίσως εξαφανιστεί – Ένα πρόγραμμα προσφέρει ελπίδα στους πολίτες της
Τουβαλού Νησί Ειρηνικός Ωκεανός Chevron Right