Viral

Ιδιοκτήτης εστιατορίου αποκαλύπτει: Αυτά τα πιάτα μπορεί να σας στείλουν στο νοσοκομείο

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι η περίοδος του χρόνου που τρώμε πιο συχνά έξω. Αυτά είναι τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε στα εστιατόρια.
Photo by Towfiqu barbhuiya on Unsplash

Μπορεί οι Έλληνες να έχουν μειώσει τις εξόδους τους για φαγητό, όπως μαρτυρούν τα επίσημα στοιχεία και τα παράπονα των επιχειρηματιών της εστίασης, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι κίνδυνοι για την υγείας μας μειώθηκαν. Οι «αναδουλειές» οδηγούν πολλούς επαγγελματίες του κλάδου στη συστηματική αγνόηση των κανόνων υγιεινής, αφού καλούνται να βγάλουν τα «σπασμένα» μιας ολόκληρης χρονιάς σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Η Julia Besz, μια λονδρέζα blogger που ασχολείται κυρίως με θέματα γυναικείας ενδυνάμωσης και λατρεύει να δίνει πρακτικές συμβουλές, ανέβασε πριν από μερικά εικοσιτετράωρα ένα βίντεο στον λογαριασμό της στο TikTok το οποίο έκανε 377.000 views σε χρόνο ρεκόρ και περιέχει μερικές πολύ ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις.

Η blogger μοιράστηκε με τους ακολούθους της τα tips της κολλητής της, ιδιοκτήτριας εστιατορίου για τα τρόφιμα που δεν πρέπει να παραγγέλνουμε ποτέ, εκτός αν γνωρίζουμε καλά το συγκεκριμένο κατάστημα του οποίου είμαστε μόνιμοι πελάτες. Τα συγκεκριμένα tips είναι διπλά χρήσιμα όταν είμαστε σε διακοπές, σε μέρος που δεν έχουμε ξαναεπισκεφτεί, και το τελευταίο πράγμα που επιθυμούμε είναι να καταλήξουμε σε κάποιο νοσοκομείο.

Οι «κόκκινες σημαίες» στον κατάλογο ενός εστιατορίου:

  1. Αποφεύγουμε ότι βρίσκεται κάτω από την κατηγορία «πιάτα ημέρας» ή «specials». Αν δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αφορμή -η γιορτή της μελιτζάνας, για παράδειγμα- τα πιάτα ημέρας είναι συνήθως ένας εύσχημος τρόπος για να ξεφορτωθούν οι επιχειρήσεις τρόφιμα τα οποία λήγουν ή, ακόμα – ακόμα, έχουν λήξει. Ειδικά το κρέας, το ψάρι ή το τυρί που δεν βρίσκονται στην πρώτη τους νεότητα, τα οποία καλύπτονται εντέχνως από σάλτσες, μαρινάδες και μπαχαρικά
  2. Αποφεύγουμε τα προϊόντα της θάλασσας και κυρίως τα όστρακα και τα θαλασσινά όταν η θάλασσα απέχει πολλά χιλιόμετρα ή όταν το εστιατόριο δεν ειδικεύεται σε αυτά και δεν συντρέχουν οι απαραίτητες εγγυήσεις για την σωστή συντήρησή τους. Ειδικά τα όστρακα, αν δεν προέρχονται από πιστοποιημένους παραγωγούς και δεν συντηρηθούν σωστά, στη σωστή θερμοκρασία και με τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, αποτελούν πραγματική ωρολογιακή βόμβα, έτοιμη να εκραγεί.
Όστρακα
Photo by Menú Acapulco on Unsplash
  1. Αποφεύγουμε τους μπουφέδες. Ναι, η αλήθεια είναι ότι είναι πειρασμός λόγω της πληθώρας των επιλογών που μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα μέλη τα μέλη μια οικογένειας. Επιπλέον, είναι οικονομικοί και πολλές φορές συμπεριλαμβάνονται στη τιμή της διαμονής. Όμως, οι μπουφέδες αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροβίων, δυνητικά εξαιρετικά επικίνδυνων για τον άνθρωπο. Τα σκεύη με τα διάφορα τρόφιμα τα οποία πρέπει να συντηρούνται αυστηρά σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες μένουν συχνά χωρίς επιτήρηση, η ανάγκη να εξυπηρετηθεί πολύς κόσμος σε σύντομο χρονικό διάστημα οδηγεί σε λάθη και παραλήψεις στις κουζίνες και ο έλεγχος ότι οι πελάτες σέβονται τους κανόνες υγιεινής είναι ελλιπής.
  2. Αποφεύγουμε τα ποτά που περιέχουν πάγο σε πολυσύχναστα μαγαζιά. Ο πάγος δεν ακίνδυνος, όπως νομίζουμε. Αν οι μηχανές που παράγεται δεν καθαρίζονται εξονυχιστικά σε τακτικά διαστήματα, τότε τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται ταχύτατα και, όσο κι αν καταναλώσει κανείς, δεν θα αποφύγει τις συνέπειες.
Κοκτέιλ
Photo by Timothé Durand on Unsplash

Κι ένα κόλπο που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες της εστίασης…

Όλες οι έρευνες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι οι πελάτες και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις εστίασης αφιερώνουν ελάχιστα λεπτά για να μελετήσουν την παραγγελία τους. Συνήθως είναι πεινασμένοι ή διψασμένοι και βάσει στατιστικής επιλέγουν ανάμεσα στις επιλογές που δίνονται στις πρώτες σελίδες των μενού.

Αυτό εκμεταλλεύονται πολλοί επιχειρηματίες οι οποίοι προωθούν στις πρώτες σελίδες, σε περίοπτη θέση, πιάτα ή ποτά «ημέρας», τα οποία θέλουν να προωθήσουν.

Γι’ αυτό και οι καλά ενημερωμένοι πελάτες δεν κάθονται ποτές για φαγητό την τελευταία στιγμή και παίρνουν τον χρόνο τους για να παραγγείλουν, αποφεύγοντας τις παγίδες.

Δείτε το βίντεο που ανάρτησε η Julia Besz στο Tik Tok:

@juliabesz.bloommoneyingWe were sat over a late-night cuppa after his shift when he said it: “There are a few things you should never order in any restaurant.” Not his, not a chain, not even the posh ones. I laughed, thinking it was some insider joke — but his face didn’t budge. He wasn’t being dramatic, he was being de@d serious. The first on his list? “Specials” that aren’t tied to a clear seasonal ingredient. Sounds harmless, but in the trade, that often means “stuff we need to shift before it goes off.” The sauce masks the age, the garnish distracts you — and by the time you’ve finished, you’ve basically paid top dollar for yesterday’s leftovers. Then there’s shellfish in places nowhere near the coast. Unless you know they’ve got daily deliveries and spotless storage, you’re gambling with your gut. “Most punters don’t realise,” he said, “but the wrong handling turns a fancy seafood platter into a food poisoпing time bomb.” He also warned me about ice in drinks at certain bars. “If the ice machine isn’t cleaned properly — and in busy spots, it often isn’t — you’re basically sipping on a chilled petri dish.” Suddenly, that summer cocktail didn’t feel so Instagrammable. And the shocker? Chicken dishes in buffets or all-you-can-eats. It’s the perfect breeding ground for bacteria if temps aren’t bang-on, and trust me — in high-volume places, they’re not checking every tray like they should. “You won’t see it,” he said, “but you’ll feel it 12 hours later.” Here’s the quick takeaway for peace of mind: next time you eat out, ask yourself one question — how quickly is this moving off the kitchen pass? If the answer’s “not very,” leave it on the menu. You’ll save yourself a fortune in wasted meals… and maybe a night hugging the loo.♬ original sound – juliabesz.bloommoneying

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
10 κορυφαίοι γαστρονομικοί προορισμοί στην Πελοπόννησο