Viral

Ξέρετε πώς να βράσετε σωστά ένα αυγό;

Είναι από τα πιο βασικά πράγματα στη μαγειρική, από τα πρώτα που μαθαίνουν οι φοιτητές όταν μένουν μόνοι τους. Για να βράσει κανείς ένα αυγό, σε καμία περίπτωση, δεν είναι πυρηνική φυσική.

Ωστόσο, μπορεί κάποιες φορές το αυγό να μη μας βγαίνει όπως το θέλουμε. Κάποιοι το θέλουν εξαιρετικά σφιχτό, άλλοι πάλι προτιμούν να είναι και λίγο μελάτο για να έχουν «σάλτσα» να βουτήξουν το ψωμί τους.

Το βραστό αυγό, εξάλλου, είναι πιο υγιεινό από το τηγανητό ή την ομελέτα και μπορεί να προστεθεί σε σαλάτες, σε wraps και σάντουιτς.

Το σκεύος έχει σημασία

Ξεκινάμε από την προετοιμασία πριν το βράσιμο. Αν βράσουμε μόνο ένα αυγό, τότε το βάζουμε σε ένα σκεύος (μπρίκι ή κατσαρολάκι) που να είναι αρκετά μικρό ώστε να μη χρειαστεί να βάλουμε πολύ νερό, αλλά να το χωράει και άνετα.

Αν θέλουμε να βράσουμε πολλά αυγά μαζί, τα τοποθετούμε σε στρώση ώστε να είναι δίπλα το ένα στο άλλο (και όχι πάνω το ένα στο άλλο). Παράλληλα, φροντίζουμε το σκεύος μας να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μην τσογκρίσουν τα αυγά μεταξύ τους.

Τέλος, ρίχνουμε τόσο νερό βρύσης ώστε να τα υπερκαλύπτει κατ’ ελάχιστο.

Πώς να μην κάνει ρωγμές το αυγό μας

Πολύ συχνά το τσόφλι του αυγού μπορεί να σπάσει λίγο κατά τη διάρκεια του βρασίματος. Για να μη συμβεί αυτό, έχει σημασία να κάνουμε δύο βήματα στην προετοιμασία μας πριν το βράσιμο.

Πρώτον, φροντίστε να αφήσετε το αυγό εκτός ψυγείου για περίπου 15 λεπτά έτσι ώστε να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου. Οι ρωγμές αυτές κατά κύριο λόγο οφείλονται στην απότομη αλλαγή θερμοκρασίας από το κρύο στη ζέστη.

Δεύτερον, μπορούμε να ρίξουμε μερικές σταγόνες ξίδι στο κέλυφος του αυγού για να σφίξει ή λίγο αλάτι μέσα στο κατσαρολάκι μας.

Όσο πιο σφιχτό το αυγό, τόσο περισσότερος χρόνος βρασίματος

Ο χρόνος του βρασίματος του αυγού εξαρτάται από το πώς θέλουμε να το φάμε. Προσοχή: βάζουμε το κατσαρολάκι μας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ξεκινάμε να μετράμε από τη στιγμή που το νερό αρχίζει να βράζει.

Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι καθώς αποτελεί την εξωτερική στρώση του αυγού, το ασπράδι θέλει λιγότερο χρόνο να γίνει από τον κρόκο.

Έχουμε και λέμε:

  • Στα 2 με 3 λεπτά, τόσο ο κρόκος όσο και το ασπράδι του αυγού είναι σε ρευστή μορφή.
  • Στα 4 λεπτά, το ασπράδι έχει σφίξει πια, ο κρόκος όμως παραμένει μελάτος.
  • Στα 5 με 6 λεπτά, ο κρόκος έχει αρχίσει να γίνεται σιγά-σιγά λιγότερο ρευστός και έχει πορτοκαλί χρώμα.
  • Μετά τα 8 λεπτά, ο κρόκος έχει σφίξει πλέον και έχει πιο κίτρινο χρώμα. Όσο περισσότερος χρόνος περνά, τόσο πιο σφιχτός θα γίνεται ο κρόκος και η απόχρωσή του θα ανοίγει.

Σημειώνεται ότι οι χρόνοι αυτοί αφορούν τα μεσαία αυγά και μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τα μεγαλύτερα αυγά θέλουν λίγο περισσότερο χρόνο μαγειρέματος, ενώ προφανώς οι παραπάνω χρόνοι μειώνονται αν βάλετε στο τέρμα το μάτι της κουζίνας.

Πώς ξεφλουδίζουμε σωστά το αυγό

Πέρα από το… πατροπαράδοτο ξεφλούδισμα με τα χέρια, υπάρχουν τρόποι για να ξεφλουδίσετε εύκολα και γρήγορα το αυγό σας έτσι ώστε να μείνει λείο και λαμπερό το ασπράδι του.

Η πιο γνωστή μέθοδος είναι να βάλετε τα βρασμένα αυγά σε ένα μπολ με παγάκια. Έτσι, θα σταματήσουμε τον βρασμό και θα βοηθήσουμε να αποκολληθεί ευκολότερα το τσόφλι από το ασπράδι.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει και με τρεχούμενο νερό. Μόλις τα αυγά κρυώσουν και μπορείτε να τα πιάσετε, τότε ξεφλουδίστε τα κάτω από κρύο νερό.

Μια τελευταία επιλογή είναι να ρολάρετε το αυγό σε λεία επιφάνεια (πχ. τον πάγκο), έτσι ώστε να θρυμματιστεί το τσόφλι, ενώ το ασπράδι στο εσωτερικό παραμένει ανέπαφο.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Βασίλης Μπισμπίκης Chevron Left
Στην Ευελπίδων ο Βασίλης Μπισμπίκης για το τροχαίο στη Φιλοθέη (βίντεο)