Υγεία

Εμβολιασμός παιδιών – εφήβων: Οι παρενέργειες από εμβόλια mRNA

Στις παρενέργειες των εμβολίων mRNA σε παιδιά και εφήβους αναφέρθηκε η Μαρία Θεοδωρίοδου. Όσα πρέπει να ξέρουμε.  

Οι Μαρία Θεοδωρίδου και Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσαν πως από την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού των εφήβων από 15-17 ετών (γεννημένων πριν από την 1/1/2006) και τόνισαν πως αυτό θα γίνεται εθελοντικά και με γονική συναίνεση και πως θα αφορά μόνο εμβόλια mRNA, τα οποία έχουν αποδειχθεί πιο αποτελεσματικά για τους εφήβους από τα υπόλοιπα.

Όπως ενημέρωσε η καθηγήτρια Μ. Θεοδωρίδου, έπειτα από την εξέταση των δεδομένων που ισχύουν σε παγκόσμιο επίπεδο, τα μέλη της επιτροπής έκριναν ότι είναι προς όφελος να εμβολιασθούν και στη χώρα μας οι έφηβοι από 15 έως 17 ετών.

Εξήγησε πως αυτό θα πραγματοποιηθεί με mRNA και συμπλήρωσε πως αυτά είναι δυνατόν να προκαλέσουν μια ήπια περιμυοκαρδίτιδα σύμφωνα με τις σχετικές καταγραφές που έχουν πραγματοποιηθεί. Ειδικότερα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών υπογράμμισε πως πληθυσμός που παραμένει ανεμβολίαστος, είναι άτομα κάτω των 18 ετών, προσέθεσε η κ. Θεοδωρίδου. 

Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μικρό, αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης, επεσήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Η κ. Θεοδωρίδου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα υποκείμενα νοσήματα στα παιδιά, λέγοντας ότι ο εμβολιασμός θα πρόσφερε προστασία στα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα. 

Με τον εμβολιασμό των εφήβων, είπε, υπάρχει και η προστασία μεγαλύτερης ηλικίας, που για κάποιο λόγο δεν εμβολιάστηκαν. Τα εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν, είναι τα mRNA. Στην Ευρώπη, κάθε κράτος διαμορφώνει την δική του στρατηγική για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων.

Σύμφωνα με τις καταγραφές σε 8 εκατ. δόσεις που έγιναν μέχρι σήμερα σε παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών και σε 6 εκατ. παιδιά δόθηκαν 2 δόσεις, κατεγράφησαν 250 περιπτώσεις ήπιας περιμυοκαρδίτιδας που αντιστοιχεί σε ποσοστό από 1-4% ανά 100.000 παιδιά. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών διατυπώνει θετική γνώμη για τον εμβολιασμό εφήβων 15-17 ετών, κατέληξε η κ. Θεοδωρίδου. 

  • Γιατί θα χορηγείται μόνο το εμβόλιο της Pfizer

Την ίδια ώρα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις», κι εξήγησε γιατί η Επιτροπή προτίμησε μόνο το εμβόλιο της Pfizer.

«Αυτό που μας ενοχλούσε στην αρχή είναι ότι η έγκριση της Pfizer/BioΝΤech στα παιδιά 12 -17 βασίστηκε σε μια μελέτη σε μόλις 2.500 παιδιά από τα οποία τα μισά είχαν πάρει το συγκεκριμένο εμβόλιο και τα άλλα μισά είχαν πάρει ένα άλλο εμβόλιο, συνεπώς δεν είχαμε πολλά δεδομένα για την ασφάλεια», σημείωσε. 

Σήμερα, όμως, έχουμε αρκετούς μήνες που το εμβόλιο χρησιμοποιείται ευρέως στους εφήβους σε Αμερική και Καναδά. Κάθε μέρα έχουμε και περισσότερα δεδομένα. Με βάσει τα δεδομένα ασφάλειας από τις άλλες χώρες θα εισηγηθούμε και εμείς, προσεχτικά και με ένα σαφές σκεπτικό», συνέχισε. 

Θέση υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών, παίρνει ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Θεοκλής Ζαούτης.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ο κ.Ζαούτης τόνισε ότι υπάρχουν 2.000.000 παιδιά στην Ελλάδα και αν δεν εμβολιαστούν θα υπάρξει τρύπα στο τοίχος ανοσίας και η πανδημία θα επιστρέψει.

  • Μετάλλαξη Δέλτα: Τα συμπτώματα στα παιδιά

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, τα οποία παραπέμπουν σε ίωση και μπορεί να μην γίνουν έγκαιρα αντιληπτά. Συγκεκριμένα, τα παιδιά εμφανίζουν τα εξής συμπτώματα:

– Πονόλαιμος.

– Συνάχι.

– Έλλειψη ανοσμίας (το παιδί δεν εμφανίζει απώλεια όσφρησης, παρά τα υπόλοιπα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει).

Συνήθως τα παιδιά περνούν ήπια τον κορονοϊό στην περίπτωση που νοσήσουν από την μετάλλαξη Δέλτα, ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις, μετά από έναν μήνα μπορεί να εμφανίσει υπερφλεγμονώδες σύνδρομο και να παρουσιαστεί μυοκαρδίτιδα.

  • Η μετάλλαξη Δέλτα απομακρύνει το τείχος ανοσίας – «Καμπανάκι» για τις εικόνες χαλάρωσης

Εν τω μεταξύ, η Μαρία Θεοδωρίδου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα, αλλά και τη χαλάρωση που παρατηρείται στη χώρα μας. 

Το καλοκαίρι επισκιάζεται από την απειλητική μετάλλαξη Δ, που φέρνει αλλαγή των δεδομένων, ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κατά την ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Ως προς την βαρύτητα της νόσου, είναι ακόμα νωρίς να πούμε αν είναι ήπια ή όχι. Το σίγουρο είναι ότι είναι πιο μεταδοτική, δήλωσε. Σχετικά με την προστασία από την μετάλλαξη Δ, τόνισε ότι και τα 4 διαθέσιμα εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε υψηλό ποσοστό.

Η προστασία με μία δόση είναι μόνο 33% και άρα είναι σημαντικό να γίνουν και οι δύο δόσεις είπε η κ. Θεοδωρίδου, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να τηρούνται και τα μέτρα προστασίας. 

Νομίζω ότι οι εικόνες που μας μεταφέρονται στην τηλεόραση, από τους τόπους της φυγής λόγω καλοκαιριού, δυστυχώς, δείχνουν ότι τα πράγματα έχουν χαλαρώσει και τα μέτρα σε πολλά μέρη έχουν εκλείψει, υπογράμμισε. 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Στον Παναθηναϊκό ο Νέντοβιτς μέχρι το 2023
Κορονοϊός: Εκτινάχθηκε η θετικότητα των τεστ στο 3,03%
Chevron Right