Την ώρα που ο πλανήτης βρίσκεται σε συναγερμό στον απόηχο της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης Ομικρον, περιμένοντας με αγωνία τα δεδομένα για την επικινδυνότητά της, επιστήμονες υποστηρίζουν ότι εντόπισαν μια γενετικά συγγενή «εκδοχή» της, που δεν ανιχνεύεται με τα μοριακά τεστ.
Μετά τα τελευταία ελπιδοφόρα νέα, που θέλουν τα συμπτώματα που εμφανίζει κάποιος που έχει μολυνθεί από το νέο στέλεχος του κορονοϊού να θυμίζουν κοινό κρυολόγημα, προέκυψε νέος «πονοκέφαλος« στους ειδικούς, χάρη σε μία «κρυφή» εκδοχή της Ομικρον που δεν ανιχνεύεται εύκολα.
Η παραλλαγή, σύμφωνα με τον Guardian, έχει πολλές κοινές μεταλλάξεις με την Όμικρον, αλλά στερείται μιας συγκεκριμένης γενετικής τροποποίησης που συμβάλλει στον εντοπισμό της. Εξακολουθεί να ανιχνεύεται ως κορονοϊός και μπορεί να αναγνωριστεί ως Ομικρον μέσω γονιδιωματικών δοκιμών, αλλά κατορθώνει να «ξεφεύγει» από τα PCR που δίνουν ταχύτερα αποτελέσματα.
Τι αναφέρουν οι ειδικοί για την «αόρατη» εκδοχή της Ομικρον
Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί με ακρίβεια εάν η «stealth» παραλλαγή - όπως την αναφέρουν - θα εξαπλωθεί με τον ίδιο τρόπο όπως η Όμικρον, ωστόσο τονίζουν ότι η «αδελφή εκδοχή» είναι γενετικά διακριτή και επομένως μπορεί να συμπεριφέρεται διαφορετικά.
Η συγκεκριμένη έκδοση της «Ο» εντοπίστηκε για πρώτη φορά μεταξύ των γονιδιωμάτων του ιού που υποβλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες από τη Νότια Αφρική, την Αυστραλία και τον Καναδά. Η δυσκολία στον εντοπισμό της είναι σαν να την καθιστά «αόρατη» και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχει ήδη εξαπλωθεί σε σημαντικό βαθμό.
Λόγω της ανακάλυψης της νέας εκδοχής, οι ερευνητές χώρισαν την παραλλαγή σε B.1.1.529 -γνωστή ως BA.1- και στη νεότερη παραλλαγή, γνωστή ως BA.2.
Καθησυχαστικός ο Φάουτσι: Δεν είναι σοβαρότερη από τη Δέλτα
Εντωμεταξύ, το ότι είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι η μετάλλαξη Ομικρον του νέου κορονοϊού δεν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση απ’ ότι η Δέλτα, δήλωσε την Τρίτη (7/12) στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κορυφαίος επιστημονικός σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης, Δρ Άντονι Φάουτσι.
Πρόσθεσε όμως, ότι ο κόσμος θα πρέπει να περιμένει «τουλάχιστον δύο εβδομάδες» ακόμη, για να διαπιστωθεί εάν η νέα παραλλαγή αποδειχθεί λιγότερο επικίνδυνη από τη Δέλτα, μολονότι είναι «σαφώς υψηλά μεταδοτική», όπως είπε.
«Πιστεύω ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες, διάστημα στο οποίο θα δούμε περισσότερες μολύνσεις στον κόσμο, για να καταλάβουμε καλύτερα το επίπεδο της σοβαρότητας», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιστήμονες περιμένουν εργαστηριακές μελέτες για να προσδιορίσουν πόσο καλά τα αντισώματα του κορονοϊού - είτε από φυσική μόλυνση είτε από τα εμβόλια - «αντέχουν» απέναντι στο στέλεχος αυτό. Επίσης, παρακολουθούν για να δουν πώς η παραλλαγή επηρεάζει τα άτομα υψηλότερου κινδύνου, όπως ηλικιωμένους ή ανοσοκατεσταλμένους. Μέχρι στιγμής, τα άτομα που έχουν μολυνθεί στη Νότια Αφρική ήταν νέοι, πράγμα που σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να χρειαστούν νοσηλεία.
Ο Φάουτσι επισήμανε ότι τα δεδομένα που προέρχονται από τη Νότια Αφρική δεν θα πρέπει να παρερμηνεύονται, εξηγώντας ότι ο πληθυσμός της χώρας αυτής έχει την ιδιαιτερότητα να είναι πολύ νεαρής ηλικίας.