Ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς το σύνδρομο MIS-C, το οποίο είναι μια παρενέργεια του κορονοϊού, που εμφανίζεται σε όσα παιδιά νόσησαν με κορονοϊό.
Η Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, αναφέρθηκε στα νεότερα δεδομένα που υπάρχουν, ενώ ανέφερε και τους τρόπους αντιμετώπισης.
Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι το σύνδρομο MIS-C εμφανίζεται 1 έως 6 εβδομάδες μετά την νόσηση, ενώ ο εμβολιασμός είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορεί κάποιος να αποκτήσει προστασία, καθώς το εμβόλιο προσφέρει ασφάλεια 91% έναντι του συγκεκριμένου συνδρόμου.
«Έχει επισημανθεί ο σπάνιος αλλά υπαρκτός κίνδυνος για παιδιά και εφήβους της πολυσυστηματικής και φλεγμονώδους νόσου MIS-C, μιας οντότητας που εμφανίζεται 2-6 εβδομάδες μετά τη νόσηση», είπε χαρακτηριστικά η Μαρία Θεοδωρίδου.
Παράλληλα, διευκρίνισε ότι «σύμφωνα με μελέτη που προέρχεται από το CDC δείχνει ότι δύο δόσεις του εμβολίου προστατεύουν σε ποσοστό 91% από το σύνδρομο MIS-C. Η μελέτη έγινε στις ΗΠΑ και συμπεριέλαβε 102 ασθενείς από 20 πολιτείες. Τα άτομα είχαν μέση ηλικία 14 έτη και από αυτούς μόνο το 5% ήταν εμβολιασμένο. Ανάλογα είναι τα ευρήματα από μελέτη στη Γαλλία και συγκέντρωσε παιδιά και εφήβους από 41 ΜΕΘ».
Δείτε χαρακτηριστικά τις δηλώσεις που έκανε η Μαρία Θεοδωρίδου στο 8.00:
{https://youtu.be/uCJmH1h3f4s}
Τι είναι το σύνδρομο MIS-C
Τον Απρίλιο του 2020 περιγράφηκε μια νέα κλινική οντότητα, το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο των παιδιών (MIS-C) ή παιδιατρικό πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (PIMS), το οποίο είναι χρονικά σχετιζόμενο με τον κορονοϊό και εμφανίζεται σε παιδιά με ιστορικό λοίμωξης από τον ιό.
Πρόκειται για μια σοβαρή μορφή της νόσου, ένα κλινικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από πολυοργανική συμμετοχή, με εκδηλώσεις από το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό ή το καρδιαγγειακό σύστημα, αιματολογικές ή βλεννογονοδερματικές αλλοιώσεις. Παράλληλα, παρατηρείται χαρακτηριστική αύξηση των δεικτών φλεγμονής, αναιμία, λεμφοπενία και θρομβοπενία. Το σύνδρομο αυτό αποτελεί όψιμη εκδήλωση της νόσησης από Covid-19, καθώς εκδηλώνεται 2-4 εβδομάδες μετά την οξεία λοίμωξη.
Από την πρώτη αναφορά στο σχετιζόμενο με τον SARS-CoV-2, παιδιατρικό πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο, τον Απρίλιο του 2020, όλο και περισσότερα παιδιά διαγιγνώσκονται με το σύνδρομο.
Μάλιστα, οι παιδίατροι ανά τον κόσμο έρχονται σταδιακά αντιμέτωποι με ένα ευρύτερο φάσμα φλεγμονωδών νόσων που σχετίζονται με λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 στα παιδιά. Πλέον, περιγράφονται τρία σύνδρομα στον παιδιατρικό πληθυσμό που αποδίδονται στη νόσο Covid-19