«Πραγματικά περίεργο και σημαντικό» γράφει στο Twitter του ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Θεόδωρος Λύτρας, και συστήνει εγρήγορση τις επόμενες εβδομάδες για την εξέλιξη της πανδημίας, παρά την πτώση στον αριθμό των κρουσμάτων.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λύτρας, μέχρι στιγμής, έχει παρατηρηθεί και στην Ελλάδα ότι οι θάνατοι από κορονοϊό αυξάνονται περισσότερο από έναν μήνα από την αύξηση των κρουσμάτων.
{https://twitter.com/TheodoreLytras/status/1483031051693867010}
Αναδημοσιεύει μάλιστα την ανάρτηση του επιδημιολόγου του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και οικονομολόγου Υγείας, Ερικ Φέιγκλ-Ντινγκ.
«Αν μη τι άλλο, θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για τουλάχιστον μερικές εβδομάδες περισσότερο» τονίζει ο κ. Λύτρας.
Πάντως, στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στη σημερινή τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. Σύμφωνα με τον ίδιο, διαπιστώνεται μια απότομη πτώση των κρουσμάτων, γεγονός που όπως προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία.
«Η εξέλιξη, ωστόσο, της πανδημίας παραμένει αβέβαιη εξαιτίας των πολλών ασυμπτωματικών φορέων και της δυναμικής του ιού. Διαπιστώνεται ταυτόχρονα μια σημαντική μετακίνηση των νέων κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες. Και γι’ αυτό οι επόμενες μέρες κρίνονται από τους ειδικούς ως ιδιαίτερα καθοριστικές» είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το χθεσινό ρεπορτάζ του iEidiseis, ο μέσος όρος των κρουσμάτων μπορεί να έχει πέσει στις 21.874 νέες μολύνσεις από 35.582 την περασμένη εβδομάδα, όμως τώρα έχουμε μια σημαντική αύξηση νεκρών. Χθες, οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ήταν 95, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.984 θάνατοι. Το 95,1% των νεκρών είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω, ενώ όπως λένε οι ειδικοί το μεγαλύτερο ποσοστό όσων χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι.
Οι απώλειες ανά ηλικία από την έναρξη της πανδημίας
- 0 – 17 ετών 5 (0,0%)
- 18 – 39 ετών 178 (0,8%)
- 40 – 64 ετών 3649 (16,6%)
- 65 και άνω 18152 (82,6%)