Το φοβερό διψήφιο νούμερο των θανάτων στη χώρα μας από COVID-19 έγινε χθες τριψήφιο! Ευχή όλων να μειωθεί και πάλι, αλλά με διασωληνωμένους να βρίσκονται σταθερά σε σοβαρή κατάσταση επί εβδομάδες, και την Ομικρον να έχει μπει σε κάθε σπίτι, η αποκλιμάκωση αναμένεται να είναι αργή.
«Δεν έχουμε στη ΜΕΘ μας κρούσματα Ομικρον, αλλά Δέλτα που νοσηλεύονται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, κι ενώ έχουν αρνητικοποιηθεί από τον SARS-CoV-2, έχουν υποστεί καταστροφικές βλάβες στους πνεύμονες και δεν έχουν πολλές ελπίδες επιβίωσης». Αυτό δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο διευθυντής της Β΄ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπράβελος.
Ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου διατυπώνοντας την άποψη ότι δεν τελειώσαμε με την πανδημία επειδή επικρατεί σιγά-σιγά η παραλλαγή Ομικρον. «Τα νοσοκομεία μας πιέζονται ακόμα από τη Δέλτα - καθώς από τα 13 δείγματα που στείλαμε αυτήν την εβδομάδα για εξέταση από τους νοσηλευόμενους ασθενείς μας, τα 11 ήταν Δέλτα. Εξάλλου, η Ομικρον δεν είναι βέβαιο ότι δεν θα γεμίσει κι αυτή τις Εντατικές. Ο Καναδάς είχε 100 διασωληνωμένους και με την Ομικρον να επικρατεί, έχει τώρα 400», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γιατρός.
Κι άλλοι συνάδελφοί του, άλλωστε, έχουν προειδοποιήσει ότι η Ομικρον είναι πιο ήπια για τους τριπλά εμβολιασμένους και γενικά υγιείς, αλλά το ίδιο επικίνδυνη για τους ανεμβολίαστους και τους έχοντες συνοδά νοσήματα. Μεταξύ αυτών και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και μάχιμη παθολόγος στο ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς», Ματίνα Παγώνη η οποία δήλωσε χθες: «Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί μπορεί να κινδυνέψουν από την Ομικρον. Οι άνω των 60 που έχουν υποκείμενα νοσήματα να τρέξουν να εμβολιαστούν, γιατί η Όμικρον είναι πολύ μεταδοτική. Οι ανεμβολίαστοι δε θα τη γλιτώσουν. Και κάποιοι από αυτούς μπορεί να νοσηλευτούν σε απλές κλίνες, μπορεί να έχουν επιπλοκές και να μπουν σε ΜΕΘ».
Όσο για τους «σκληρούς δείκτες» της πανδημίας που μεταξύ τους πιο… σκληρός είναι οι ημερήσιοι θάνατοι, η κυρία Παγώνη συμπλήρωσε ότι «όταν έχουμε 20.000-50.000 νέους θετικούς την ημέρα εδώ και δυο εβδομάδες, είναι φυσικοί κάποιοι να νοσήσουν σοβαρά και να καταλήξουν».
Πάντως το ρεπορτάζ του iEidiseis στις ΜΕΘ μεγάλων νοσοκομείων της χώρας, έδειξε ότι όντως οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι δείχνουν να νοσηλεύονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% ασθενείς με 3 κοινά χαρακτηριστικά: Φορείς του στελέχους Δέλτα, ανεμβολίαστοι και ηλικιωμένοι ή/και με συννοσηρότητες. Ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό για περισσότερους από τους μισούς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ COVID είναι ότι βρίσκονται εκεί παραπάνω από 15 ημέρες και ότι οι πνεύμονές τους φέρουν τόσο μεγάλες βλάβες που -ακόμα κι αν ζήσουν- δεν θα είναι όπως πριν αρρωστήσουν.