Όσο περισσότερα τα νέα κρούσματα, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες σοβαρής νόσησης σε ενήλικες αλλά και παιδιά…
Δεν απέχουμε χρονικά πολύ από την εποχή που πολλοί αμφισβητούσαν την ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών κάτω των 17 ετών καθώς όπως έχει φανεί, πλήττονται λιγότερο συχνά από τη COVID-19. Και δεν είναι λίγοι ακόμα και σήμερα οι γονείς που διστάζουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους με mRNA εμβόλιο.
Αλλά ενώ ζούμε την πραγματικότητα μιας παραλλαγής του SARS-CoV-2 που υποτίθεται ότι κάνει πιο ελαφρά νόσηση σε όλους, τα νέα που ακούμε για τα παιδιά δεν είναι διόλου ευχάριστα ή έστω καθησυχαστικά…
Στη Βρετανία τα στοιχεία που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας σοκάρουν… Συνολικά 16 παιδιά κατέληξαν σε νοσοκομεία της χώρας μέσα στον Ιανουάριο, αποτελώντας τον υψηλότερο αριθμό απωλειών από την έναρξη της πανδημίας, όπως αποκάλυψαν στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης. Τέσσερις από τους θανάτους αυτούς αφορούν σε μωρά και νήπια ηλικίας κάτω των τεσσάρων ετών, ενώ οκτώ ήταν παιδιά από 15 έως 19 ετών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, συνολικά 904 παιδιά εισήχθησαν στο νοσοκομείο σε μόλις μια εβδομάδα έως τις 28 Ιανουαρίου, ένα άλλο ρεκόρ εν μέσω της πανδημίας. Από τα 904 παιδιά, περισσότερα από τα μισά - (519) ήταν ηλικίας κάτω των 5 ετών.
Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη της ομ. καθηγήτριας Μαρίας Θεοδωρίδου που είπε κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο ΥΥΚΑ ότι ο αριθμός των παιδιών με MIS-C και άλλων που μοιάζουν με MIS-C (πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο) υπερβαίνει τα 100 στην Ελλάδα. «Είναι 50 παιδιά τα οποία έχουν παρουσιάσει MIS-C και άλλα τα οποία έχουν συμπτωματολογία που θα μπορούσε να αποδοθεί σε MIS-C» είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και καθηγήτρια Παιδιατρικής.
Και συνέχισε εξηγώντας: «Πάντως, η σοβαρότητα αυτής της κατάστασης μειώνεται με τη γνώση πλέον της θεραπευτικής αντιμετώπισης, δεδομένου ότι αυτά τα παιδιά και διαγνώστηκαν σωστά και πήραν τη θεραπεία τη σωστή και έτσι δεν είχαμε θανατηφόρο έκβαση από όσο ξέρω. Δεν θυμάμαι αν ήταν ένα παιδί στην αρχή.
Επομένως, να θυμίσουμε ότι ένα από τα ισχυρά επιχειρήματα για την απόφαση του εμβολιασμού των παιδιών ήταν ακριβώς αυτή η σοβαρή κατάσταση του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου, που δεν αφήνει κανένα σύστημα που να μην συμμετέχει στη φλεγμονή και κυρίως το κυκλοφορικό».
Η εξήγηση
Το iEidiseis επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, καθ. Ανδρέα Κωνσταντόπουλο για να του θέσει το ερώτημα αν η Όμικρον πλήττει πιο σοβαρά τα παιδιά…
«Δεν ισχύει αυτό. Είναι πολλαπλάσια τα κρούσματα και τα περισσότερα παιδιά ανεμβολίαστα. Αυτό φταίει. Κατά το κύμα της Δέλτα είχαμε πολύ λιγότερα κρούσματα ημερησίως και 20 παιδιά κατά μέσον όρο να νοσηλεύονται. Τώρα που έχουμε πολλαπλάσια ημερήσια κρούσματα, έχουμε κατά μέσον όρο καθημερινά 100 νοσηλευόμενα παιδιά», μάς εξηγεί.
Επίσης, σημειώνει ότι ενώ στην αρχή του κύματος της Ομικρον έδειχναν πιο αισιόδοξα τα πράγματα, με το που άρχισαν να κολλούν πολλοί τον SARS-CoV-2, αρχίσαμε να χάνουμε και περισσότερους ασθενείς που χρειάστηκαν νοσηλεία».