Ο κορονοϊός δεν έφυγε από κοντά μας: Δύο νέες μεταλλάξεις, σήμα κινδύνου από NHS

Συναγερμός για νέες μεταλλάξεις κορονοϊού στη Βρετανία, ενώ στην Ελλάδα, παρά τον υψηλό αριθμό θανάτων, η κυβέρνηση προαναγγέλλει άρση μέτρων.
Ο κορονοϊός δεν έφυγε από κοντά μας: Δύο νέες μεταλλάξεις, σήμα κινδύνου από NHS
EPA / NEIL HALL

22:29 - 11/04/2022
Τελευταία ενημέρωση: 22:39 - 11/04/2022

Ο κορονοϊός όχι μόνο δεν «έφυγε», αλλά απειλεί εκ νέου με ακόμη πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις, όπως επισημαίνει ο ΠΟΥ. Οι ειδικοί στη Βρετανία απευθύνουν δραματική προειδοποίηση για να ληφθούν μέτρα, κατηγορώντας ευθέως την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον ότι «εγκαταλείπει οποιοδήποτε ενδιαφέρον για την Covid-19», ενώ τα νοσοκομεία πρόκειται να αντιμετωπίσουν ένα «μαύρο Πάσχα».

Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) στη Βρετανία δείχνουν ποσοστά ρεκόρ μολύνσεων: Την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία σημείωσε τον υψηλότερο αριθμό από τον Φεβρουάριο του 2021 με 20.331 κρούσματα.

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, η θετικότητα παραμένει στα ύψη, όπως και ο αριθμός των θανάτων από κορονοϊό, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει την Δευτέρα (11/4) 72 νεκρούς από τον ιό. Η δε κυβέρνηση, δια του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, προαναγγέλλει αποκλιμάκωση των μέτρων στη χώρα, αρχής γενομένης από τον Μάιο και για όλο το καλοκαίρι.

Οι νέες μεταλλάξεις

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε τη Δευτέρα (11/4) ότι παρακολουθεί μερικές δεκάδες περιπτώσεις δύο νέων υποπαραλλαγών του εξαιρετικά μεταδοτικού στελέχους «Όμικρον» του νέου κορονοϊού, για να αξιολογήσει εάν είναι πιο μολυσματικές ή επικίνδυνες.

Έχουν προσθέσει τις BA.4 και BA.5, αδελφές παραλλαγές της αρχικής παραλλαγής BA.1 Όμικρον, στη λίστα της για παρακολούθηση. Ήδη ο ΠΟΥ παρακολουθεί τα BA.1 και BA.2 -πλέον παγκοσμίως κυρίαρχα- καθώς και τα BA.1.1 και BA.3. Ο Οργανισμός ανέφερε ότι είχε αρχίσει να τους παρακολουθεί λόγω των «επιπρόσθετων μεταλλάξεων που πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για να κατανοηθεί ο αντίκτυπός τους στο δυναμικό διαφυγής του ανοσοποιητικού».

Αν και είναι φυσιολογικό για τους ιούς να μεταλλάσσονται, μόνο ορισμένες μεταλλάξεις επηρεάζουν την ικανότητά τους να εξαπλωθούν ή να αποφύγουν την προηγούμενη ανοσία από τον εμβολιασμό ή τη μόλυνση ή τη σοβαρότητα της νόσου που προκαλούν. Για παράδειγμα, το BA.2 αντιπροσωπεύει τώρα σχεδόν το 94% όλων των περιπτώσεων αλληλουχίας και είναι πιο μεταδοτικό από τα ''αδέλφια'' του, αλλά τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι δεν είναι πιο πιθανό να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια.

Μόνο μερικές δεκάδες περιπτώσεις BA.4 και BA.5 έχουν αναφερθεί στην παγκόσμια βάση δεδομένων GISAID, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Την περασμένη εβδομάδα, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι το BA.4 είχε βρεθεί στη Νότια Αφρική, τη Δανία, τη Μποτσουάνα, τη Σκωτία και την Αγγλία από τις 10 Ιανουαρίου έως τις 30 Μαρτίου.

Συναγερμός από το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Βρετανία για μέτρα

Οι Βρετανοί πρέπει να λάβουν περισσότερα μέτρα για τον κορονοϊό προκειμένου να καταπολεμήσουν τα ποσοστά ρεκόρ μόλυνσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσαν οι επικεφαλής υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Συνομοσπονδία στο NHS (National Health Service - Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας) κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση ότι «εγκαταλείπει οποιοδήποτε ενδιαφέρον για την Covid-19», ενώ τα νοσοκομεία πρόκειται να αντιμετωπίσουν ένα «μαύρο Πάσχα».

Προτρέπει το κοινό να υιοθετήσει «έστω και ελάχιστα αποτρεπτικά μέτρα αντιμετώπισης», συμπεριλαμβανομένων μασκών σε χώρους με πολύ κόσμο και συναντήσεων σε εξωτερικούς χώρους όταν είναι δυνατόν. Ο Οργανισμός αναφέρει ότι οι υπουργοί θα πρέπει να ξεκινήσουν μια νέα «εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού», λέγοντας στους ανθρώπους να αποφεύγουν τα «πνιγμένα από κόσμο» σήμερα επείγοντα περιστατικά εκτός εάν πρόκειται για έκτακτη ανάγκη.

Την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία κατέγραψε ρεκόρ από τον Φεβρουάριο του 2021 με 20.331 κρούσματα. Σημειώνεται δε, ότι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς δεν νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο κυρίως λόγω του ιού.

Tα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) δείχνουν ότι ένας στους 13 πολίτες στην Αγγλία έχει μολυνθεί από κορονοϊό που αποτελεί στατιστικό ρεκόρ για τη χώρα. Ο επικεφαλής της Συνομοσπονδίας Μάθιου Τέιλορ δήλωσε: «Οι επικεφαλής του NHS αναφέρουν μια σαφή αποσύνδεση μεταξύ του σχεδίου της κυβέρνησης «Living with COVID» και της πραγματικότητας στην πρώτη γραμμή του NHS».

Τόνισε δε, ότι «έχουμε μια κυβέρνηση που φαίνεται να θέλει να νίψει τας χείρας της όσον αφορά στην ευθύνη για όσα συμβαίνουν σε κοινή θέα στη χώρα». «Η κυβέρνηση έχει φαινομενικά εγκαταλείψει κάθε ενδιαφέρον για την Covid-19», πρόσθεσε.

Ποια τα συμπτώματα της μετάλλαξης ΧΕ

Σύμφωνα με τον Independent, Το XE είναι μια μετάλλαξη των στελεχών Omicron BA.1 και BA.2 - η οποία αναφέρεται ως «ανασυνδυασμένη». Η παραλλαγή έχει επίσης εντοπιστεί στην Ταϊλάνδη.

Καθώς η δευτερεύουσα παραλλαγή είναι νέα, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει, αλλά επί του παρόντος δεν θεωρείται ότι το XE προκαλεί νέα συμπτώματα. Τα πιο αναφερόμενα συμπτώματα του αρχικού στελέχους Omicron μοιάζουν πολύ με κρυολόγημα, ειδικά σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί.

Αυτά περιλαμβάνουν μύτη που τρέχει, φτέρνισμα και πονόλαιμο, σε αντίθεση με το αρχικό στέλεχος του ιού που γενικά προκαλούσε πυρετό, βήχα και απώλεια γεύσης ή όσφρησης.

Ωστόσο, η επίσημη λίστα του NHS με τα γενικά συμπτώματα του Covid επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει εννέα νέα σημάδια ασθένειας.

Σύμφωνα με το nhs.uk, τα σημάδια του Covid-19 που πρέπει επίσης να προσέχουν οι άνθρωποι περιλαμβάνουν:

  1. δύσπνοια,
  2. αίσθημα κόπωσης ή εξάντλησης,
  3. πόνους στο σώμα,
  4. πονοκέφαλο,
  5. πονόλαιμο,
  6. βουλωμένη ή καταρροή,
  7. απώλεια όρεξης,
  8. διάρροια,
  9. αίσθημα αδιαθεσίας ή αδιαθεσία.

Στα ύψη η θετικότητα στην Ελλάδα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 6.926 κρούσματα κορονοϊού σήμερα Δευτέρα (11/4), μετά τη διενέργεια ελάχιστων τεστ, συγκεκριμένα 76.645 (PCR: 7.473, RAPID: 69.172).

Το ποσοστό θετικότητας παρουσίασε μεγάλη αύξηση και ανήλθε στο 9.04% από 5.71% μία ημέρα πριν, την Κυριακή (10/4). Αναλυτικά, σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ:

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 72, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 28.205 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 6.926.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.180.556 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 49.0% άνδρες. Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 118 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 119.003 (3.6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 359 (65.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 91.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 203 (56.55%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 156 (43.45%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.519 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 313 (ημερήσια μεταβολή -4.57%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 352 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη.

Αποκλιμάκωση μέτρων ανακοινώνει ο Πλεύρης

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ξεδιπλώνει το πλάνο της κυβέρνηση για χαλάρωση των μέτρων σε εστίαση και άλλους χώρους, από τον Μάιο.Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η έναρξη της κατάργησης των μέτρων θα τεθεί σε εφαρμογή μετά το Πάσχα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Πλεύρης τόνισε:

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι επιστρέφουμε στη ζωή μας προ Covid, γιατί ο κορονοϊός βρίσκεται ακόμα εδώ».«Απλώς», συνέχισε, «από τον Μάιο, μετά το Πάσχα θα υπάρχει μια περαιτέρω αποκλιμάκωση», επισημαίνοντας πως ειδικά για τους εμβολιασμένους η αποκλιμάκωση είναι σχεδόν ολική, με εξαίρεση τη μάσκα.

Για την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως «αυτό το οποίο εξετάζεται είναι ότι πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι θα δούμε ένα πλαίσιο πρόσβασης στους χώρους, ενδεχομένως και χωρίς πιστοποιητικό, με κάποιους άλλους όρους».Όπως εξήγησε ο ίδιος, «τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ισχύουν ως ευρωπαϊκό πιστοποιητικό για την κίνηση. Αυτό που εξετάζεται είναι ότι πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι που κατά βάση ο πληθυσμός είναι σε εξωτερικούς χώρους, θα εξεταστεί αν και πού θα χρειάζεται η επίδειξη.

Σίγουρα, πάντως, θα υπάρχει αποκλιμάκωση».Για την κατάργηση της μάσκας ανέφερε ότι είναι ένας σχετικά ήπιος περιορισμός που έχει να κάνει με εσωτερικούς χώρους ή όπου υπάρχει συνωστισμός:«Οπότε μπορούμε να είμαστε πιο επιφυλακτικοί. Δε χρειάζεται να γίνουν γρήγορες κινήσεις».Ο κ. Πλεύρης επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι «μιλάμε για αναστολή των μέτρων και πλήρη επανεξέτασή τους τον Σεπτέμβριο».

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων