Είναι γνωστό πως η κατανάλωση ζάχαρης και γλυκαντικών μπορεί να είναι βλαβερή για την υγεία μας, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2, καρδιακές νόσους και λίπους στο συκώτι.
Ωστόσο, το να κόψουμε μαχαίρι όλα τα γλυκαντικά δεν αποτελεί ρεαλιστική λύση, επομένως είναι καλό να γνωρίζουμε ποια είναι τα καλύτερα και ποια τα χειρότερα γλυκαντικά από την υγεία μας.
Αυτός είναι και ο λόγος που η κλινική του Κλίβλαντ αποφάσισε να ζητήσει από τη διαιτολόγο Άννα Τέιλορ να κατατάξει τα γλυκαντικά που κυκλοφορούν στην αγορά από το καλύτερο στο χειρότερο.
1. Φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα
Η καλύτερη επιλογή για την πρόσληψη ζάχαρης είναι φυσικά τα φρούτα, τα οποία μπορείτε να προσθέσετε στις σάλτσες, τα γιαούρτια ή τα ροφήματά σας.
«Τα φρούτα δεν περιέχουν ‘άδειες θερμίδες’, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά. Δοκιμάστε τα σε γιαούρτι, smoothies ή προσθέστε τα στο πρωινό σας, μαζί με το γάλα και τη βρώμη», λέει η Τέιλορ.
2. Γλυκαντικό από το φυτό στέβια
Η στέβια, σε όλες τις μορφές της, περιέχει ελάχιστες θερμίδες, με το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι πρόκειται για ένα φυτικό προϊόν -εν αντιθέσει με την ασπαρτάμη και άλλες ουσίες που είναι τεχνητές.
Ένας ακόμα λόγος που το γλυκαντικό αυτό είναι τόσο δημοφιλές ανάμεσα στους διαιτολόγους, προσθέτει η Τέιλορ είναι πως αποτελεί σαφώς καλύτερη για τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη σε σχέση με τη συμβατική ζάχαρη, αφού «δεν ανεβάζει τόσο απότομα τη γλυκόζη στο αίμα».
3. Φυσικά σάκχαρα
Τρόφιμα όπως είναι το ωμό μέλι, το νέκταρ αγαύης, το σιρόπι σφενδάμου ή η ανεπεξέργαστη ζάχαρη μας δίνουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, εντούτοις είναι υψηλά σε θερμίδες.
«Μην καταναλώνετε πάνω από 1 με 2 κουταλάκια του γλυκού τη μέρα», τονίζει η Τέιλορ.
4. Επεξεργασμένη ζάχαρη
Η κλασική ζάχαρη προκαλεί φλεγμονές, ανοίγει την όρεξη, περιέχει πολλές θερμίδες αλλά καθόλου θρεπτικά συστατικά και δυστυχώς κρύβεται σε πολλά τρόφιμα.
«Οι περισσότερες μπάρες δημητριακών, τα γιαούρτια και τα δημητριακά περιέχουν περίπου 12 γραμμάρια ζάχαρης (μια κουταλιά της σούπας) ανά μερίδα. Πολλά σακχαρούχα αναψυκτικά περιέχουν περίπου 40 γραμμάρια ανά μερίδα», επισημαίνει η Τέιλορ.
Ο Αμερικανικός Σύνδεσμος για την Καρδιά προτείνει να περιορίζετε την πρόσθετη ζάχαρη στα 25 γραμμάρια την ημέρα για τις γυναίκες και τα παιδιά άνω των 2 ετών και στα 36 γραμμάρια για τους άνδρες.
«Ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει περί τα 77 γραμμάρια ημερησίως, τα οποία είναι και η τριπλάσια περίπου ποσότητα σε σχέση με την ποσότητα που ενδείκνυται για τις γυναίκες. Αυτό αντιστοιχεί μέχρι και σε 10 κιλά σωματικού λίπους το χρόνο. Η κατανάλωση ζάχαρης παίζει βασικό ρόλο στην επιδημία παχυσαρκίας που αντιμετωπίζουμε», καταλήγει η διαιτολόγος.