Υγεία

Φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους: Η άγνωστη θεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Περίπου το 40% των εγκύων αντιμετωπίζουν προβλήματα με τους μύες του πυελικού εδάφους. Τι είναι η φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους και πώς μπορεί να βοηθήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού.

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι η φυσικοθεραπεία μας βοηθά με διάφορες δυσλειτουργίες του μυοσκελετικού μας συστήματος. Ωστόσο, αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι πως ένας επαγγελματίας φυσικοθεραπευτής μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση πολλών ακόμα προβλημάτων που αφορούν τεράστιο μέρος του πληθυσμού.

Πέρα από τη μυοσκελετική θεραπεία, λοιπόν, πρέπει να ξέρουμε πως υπάρχει εξειδικευμένη φυσικοθεραπεία για νευρολογικές παθήσεις, καθώς και για άτομα που πάσχουν από καρκίνο, νόσους του αναπνευστικού ή του λεμφικού συστήματος – ακόμα και για παιδιά!

Ίσως η πιο σημαντική κατηγορία φυσικοθεραπείας που παραμένει άγνωστη για τους περισσότερους, είναι η φυσικοθεραπεία του πυελικού εδάφους, ένα είδος φυσικοθεραπείας, το οποίο μπορεί να υποστηρίξει τις γυναίκες τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσο και μετά τον τοκετό.

Αν και στην Ελλάδα, προς το παρόν, τα οφέλη της θεραπευτικής άσκησης και της φυσικοθεραπείας για την έγκυο και το έμβρυο δεν τονίζονται όσο θα έπρεπε, σε χώρες του εξωτερικού, όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, οι επίσημοι φορείς υγείας αναγνωρίζουν τη σημασία της φυσικοθεραπείας του πυελικού εδάφους, προτρέποντας μάλιστα τις γυναίκες να την ενσωματώσουν στο πρόγραμμά τους.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι πολλά από τα συμπτώματα μιας δυσλειτουργίας του πυελικού εδάφους περιλαμβάνουν προβλήματα σε σχέση με την ουροδόχο κύστη, το έντερο, καθώς και με τη σεξουαλική ζωή των ασθενών. Αυτά τα θέματα πολλές φορές μπορούν να προκαλέσουν αμηχανία, με τις γυναίκες συχνά να διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια, γεγονός που εντείνει το αίσθημα της ντροπής και της απομόνωσης.

Στην πραγματικότητα, όμως, αυτού του είδους οι δυσλειτουργίες είναι πολύ πιο συχνές από ό,τι νομίζουμε, ιδίως ανάμεσα στις έγκυες γυναίκες, και ένας εξειδικευμένος φυσικοθεραπευτής μπορεί να μας βοηθήσει!

«Περίπου το 1/3 των γυναικών θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με τους μύες του πυελικού τους εδάφους κατά τη διάρκεια της ζωής τους. […] Ο αριθμός αυτός φτάνει μέχρι και το 40% για τις έγκυες γυναίκες, ενώ τα προβλήματα συχνά επιμένουν ακόμα και μετά τον τοκετό», αναφέρει ενημερωτικό φυλλάδιο του βρετανικού Οργανισμού για την Καλή Υγεία των Γυναικών.

Προκειμένου να καταλάβουμε καλύτερη τη συμβολή της θεραπευτικής άσκησης, μιλήσαμε με την φυσικοθεραπεύτρια Χρύσα Βαφειάδη, απόφοιτο του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στη Θεσσαλονίκη. Η κ. Βαφειάδη διαθέτει διπλό μεταπτυχιακό στο Manual Therapy και στη Φυσικοθεραπεία για την Υγεία των Γυναικών, από τα πανεπιστήμια Σέφιλντ και Μπράντφορντ στο Λονδίνο, το οποίο απέκτησε παράλληλα με τη full time εργασία της αλλά και σαν management band 7.  Στη Βρετανία εργάστηκε για 6 χρόνια, έχοντας διατελέσει ανώτερη φυσικοθεραπεύτρια στον Εθνικό Τομέα Υγείας της Αγγλίας (NHS), και έχει πλέον επιστρέψει στην Ελλάδα όπου και διατηρεί δύο φυσικοθεραπευτήρια στην Αττική (Αργυρούπολη, Καλύβια Θορικού).

Πρόκειται, λοιπόν, για την πλέον εξειδικευμένη επαγγελματία, η οποία μπορεί να λύσει όλες τις απορίες μας σε σχέση με τα οφέλη της θεραπευτικής άσκησης, της φυσικοθεραπείας, αλλά και της θεραπείας του πυελικού εδάφους.

image 123986672

Ποιες είναι οι πιο συχνές δυσλειτουργίες πυελικού εδάφους;

Το πυελικό έδαφος αποτελείται από ένα σύνολο μυών, οι οποίοι βρίσκονται μέσα στη λεκάνη και λειτουργούν σαν «αιώρα» που στηρίζει τα πυελικά μας όργανα. Στις γυναίκες, το πυελικό έδαφος αποτελείται από την ουρήθρα, τη μήτρα και τον πρωκτό και διαθέτει συνολικά τρεις οπές.

Έτσι, οι δυσλειτουργίες του πυελικού εδάφους σχετίζονται με αυτούς τους μύες, με τις κυριότερες να περιλαμβάνουν:

Δυσλειτουργίες ουροδόχου κύστης: Ακράτεια, συχνοουρία, αίσθηση ατελούς ούρησης

Δυσλειτουργίες εντέρου (ορθού και πρωκτού): Ακράτεια αερίων και κοπράνων, δυσκοιλιότητα, αίσθηση ατελούς κένωσης

Προπτώσεις πυελικών οργάνων: Πρόπτωση προσθίου τοιχώματος (κυστεοκήλη ουρηθροκήλη), πρόπτωση οπίσθιου τοιχώματος (ορθοκήλη, εντεροκήλη) και πρόπτωση άνω τοιχώματος (τράχηλος, μήτρα, μετά από υστερεκτομή)

Πυελικός πόνος: Βουλβοδυνία, δυσπαρευνία, επώδυνη ουροδόχος κύστη

Σεξουαλικές δυσλειτουργίες: Δυσπαρευνία, χαλάρωση πυελικού εδάφους κ.ά

Ποια είναι τα κύρια προειδοποιητικά σημάδια δεν πρέπει να αγνοήσουμε και που μάς υποδεικνύουν χρειάζεται να επισκεφτούμε έναν φυσικοθεραπευτή;

Αυτή είναι μια πολύ καλή και έξυπνη ερώτηση!

Θα πρέπει με το που υπάρχουν συμπτώματα πόνου, ενόχλησης, δυσκαμψίας σε μυοσκελετικές παθήσεις ή κάποιος τραυματισμός έστω και ήπιος να συμβουλευόμαστε τον φυσικοθεραπευτή μας. Το ίδιο ισχύει και για τυχόν συμπτώματα που υποδηλώνουν δυσλειτουργίες του πυελικού εδάφους, όπως είναι τα προβλήματα σε αφόδευση και ούρηση.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όσο πιο γρήγορα και άμεσα επισκεφτούμε έναν φυσικοθεραπευτή, τόσο πιο γρήγορα θα γίνουμε καλά και θα αποφύγουμε τη χρονικότητα μιας πάθησης!

Πώς μπορούν η φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους και η θεραπευτική άσκηση να βοηθήσουν την έγκυο και το έμβρυο;

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η εγκυμοσύνη δεν αποτελεί κάποια πάθηση, αλλά μια απολύτως φυσιολογική κατάσταση, κατά την οποία η άσκηση είναι ωφέλιμη και απαραίτητη. Έτσι, τα οφέλη της σωστής θεραπευτικής άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πάρα πολλά, τόσο για την ίδια την έγκυο όσο και για το έμβρυο.

Σύμφωνα με τα European guidelines και το Διεθνές Σύστημα Υγείας της Αγγλίας, κάποια από τα πιο βασικά οφέλη της θεραπευτικής άσκησης είναι τα παρακάτω:

  • Πρόληψη μυϊκών πόνων και παθήσεων στην εγκυμοσύνη
  • Πρόληψη του διαβήτη εγκυμοσύνης και της υπέρτασης
  • Έλεγχος της αύξησης του βάρους της εγκύου (αναλόγως με το αρχικό βάρος, μία έγκυος συστήνεται να «παίρνει» έως και 12-14 κιλά, μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης)
  • Καλύτερη λειτουργία του καρδιοαναπνευστικού συστήματος
  • Ελαχιστοποίηση των κινδύνων τραυματισμού του πυελικού εδάφους στον τοκετό
  • Μειωμένες πιθανότητες για επιπλοκές κατά τον τοκετό
  • Μείωση άγχους, στρες και αύξηση της ευεξίας
  • Έλεγχος του βάρους του εμβρύου
  • Καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία του εμβρύου
  • Πρόληψη παθήσεων του πλακούντα
  • Βελτίωση της ποιότητας του ύπνου
  • Καλή λειτουργία του εντέρου, μείωση των συμπτωμάτων της δυσκοιλιότητας
  • Ταχύτερη ανάρρωση μετά τον τοκετό

Ποιες ομάδες ανθρώπων χρειάζονται περισσότερο τη βοήθεια ενός φυσικοθεραπευτή;

Προσωπικά, θεωρώ πως δεν υπάρχει στις μέρες μας συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων που έχει πιο πολύ ανάγκη, λόγω της μεγάλης γκάμας παθήσεων στις οποίες μπορεί η φυσικοθεραπεία πλέον να βοηθήσει.

Όπως είπαμε, η φυσικοθεραπεία δεν περιορίζεται μόνο σε άτομα που έχουν υποστεί τραυματισμούς ή αθλητικές κακώσεις, αλλά βοηθά και σε μια σειρά από χρόνιες παθήσεις, όπως είναι οι τενοντίτιδες, οι νευρολογικές ή λεμφικές παθήσεις, καθώς και οι δυσλειτουργίες του πυελικού εδάφους.

Ακόμα, η φυσικοθεραπεία δεν είναι χρήσιμη μόνο όταν έχουμε κάποια πάθηση αλλά και για την πρόληψη διαφόρων παθήσεων (όπως πόνος στη μέση, που επηρεάζει πολλούς, ιδίως όσο μεγαλώνουμε), μέσα από τη χρήση της θεραπευτικής και λειτουργικής άσκησης, όπως είναι το κλινικό Πιλάτες και το corrective exercise, πάντα από ειδικά εκπαιδευμένους θεραπευτές.

Βλέπουμε, λοιπόν, πως η ομάδα των ανθρώπων που μπορεί να ωφεληθεί από τη φυσικοθεραπεία κυμαίνεται από πολύ μικρές ηλικίες, όπως 3-5 ετών μέχρι 90 χρονών!

Πείτε μας περισσότερα για το κλινικό πιλάτες

Το κλινικό Πιλάτες έχει ως στόχο του την επανεκπαίδευση των βαθύτερων σταθεροποιών μυών του σώματός μας, καθώς και την επίτευξη σωστής στάσης σώματος, ευλυγησίας και ενδυνάμωσης. Οι βαθύτεροι σταθεροποιοί μύες είναι εκείνοι που συνήθως δεν γυμνάζονται σε άλλες αθλητικές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να έχουμε διάφορους τραυματισμούς λόγω αδυναμίας και έλλειψης σταθερότητας- κυρίως στην περιοχή της λεκάνης.

Η βασική διαφορά του από το απλό Πιλάτες είναι η προσαρμογή των βασικών ασκήσεων του Πιλάτες στις ανάγκες του ασθενή.

Μέσα από πολλές έρευνες, έχει διαπιστωθεί ότι άτομα που υποφέρουν από οσφυαλγία, ισχιαλγία, αυχενικό σύνδρομο ή και τραυματισμούς σε μέση, αυχένα και κάτω κορμό, μπορούν να επωφεληθούν ιδιαίτερα από το κλινικό Πιλάτες. Η χρήση του σε περιπτώσεις σκολίωσης μπορεί, επίσης, να είναι πολύ αποτελεσματική.

Σχετικά με την φυσικοθεραπεύτρια, Χρύσα Βαφειάδη

Η Χρύσα Βαφειάδη είναι πιστοποιημένη φυσικοθεραπεύτρια, με μεταπτυχιακό στο Manual Therapy και στη Φυσικοθεραπεία για την Υγεία των Γυναικών, από τα πανεπιστήμια Σέφιλντ και Μπράντφορντ στο Λονδίνο.

Διατηρεί φυσικοθεραπευτήριο στην Αργυρούπολη (Πάροδος Λεωφόρου Βουλιαγμένης 62) και στα Καλύβια Θορικού (Νικηταρά 6).

Επικοινωνήστε μαζί της:

Τηλ. Εργ.: +30 21 2121 3472

Κιν. Τηλ: +30 6947937808

E-mail: chrysa@vafeiadi.gr

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της φυσικοθεραπεύτριας www.vafeiadi.gr.

Ακολουθήστε τη Χρύσα Βαφειάδη στα social media:

Instagram: @chrysavafeiadiphysio

Facebook: Chrysa Vafeiadi physiotherapist

YouTube: Χρύσα Βαφειάδη Φυσικοθεραπεία

Οι εξειδικευμένες υπηρεσίες που προσφέρει περιλαμβάνουν:

  • Θεραπεία για τις παθήσεις των εγκύων και μετά τον τοκετό (αποκατάσταση του πόνου του πυελικού εδάφους)
  • Φυσικοθεραπεία για την υγεία των γυναικών
  • Προγεννητικό και μεταγεννητικό κλινικό πιλάτες
  • Κλινικό Πιλάτες για τις μυοσκελετικές παθήσεις
  • Υδροθεραπεία για εγκυμοσύνη και μυοσκελετικές παθήσεις
  • Αποκατάσταση σε μυοσκελετικές παθήσεις (πόνος στον αυχένα, πλάτη, μέση, γόνατο, πόνος και τραυματισμοί του αγκώνα του ώμου, αστραγάλου)
  • Αποκατάσταση σε παθήσεις της κροταφογναθικής
  • Kinesio-tapping
  • Χρόνια διαχείριση πόνου
  • Βελονισμός για τη διαχείριση των μυοσκελετικών παθήσεων
  • Αισθητικός βελονισμός προσώπου
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Η μεγάλη ντροπή του χιονιά: Έκαναν υποχρεωτικές τις αλυσίδες και κάποιοι αισχροκερδούν
Μυτιλήνη: Ναυάγιο με 3 νεκρούς, μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού
Chevron Right