Υγεία

Novo Nordisk: 100 χρόνια στον αγώνα για την αντιμετώπιση του διαβήτη και με R&D σε πολλά θεραπευτικά πεδία

Είναι από τις φαρμακευτικές εταιρείες με τις περισσότερες και σε βάθος χρόνου επαναλαμβανόμενες κλινικές μελέτες.

Η φαρμακευτική εταιρία Novo Nordisk συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια από την ίδρυσή της ενώ στην Ελλάδα έχει παρουσία 40 ετών! Για το σκοπό έκανε χθες μία σεμνή ενημερωτική τελετή παρουσία του Διευθύνοντα Συμβούλου της Ολύμπιου Παπαδημητρίου και της διευθύντριας Εταιρικών Υποθέσεων Μαίρης Καραγεώργου, στην οποία παρουσίασαν μέσω δύο βίντεο το παρελθόν και το μέλλον της…

Ιδρύθηκε το 1923 στη Δανία από 6 επιστήμονες με όραμα και στόχο έχει την αλλαγή στο τοπίο στο σακχαρώδη διαβήτη, την παχυσαρκία, αιματολογικές και ενδοκρινολογικές διαταραχές όπως και σε χρόνιες καρδιαγγειακές νόσους και τη Νόσο Πάρκινσον. Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν χάρις στα καινοτόμα φάρμακά της, πρόσβαση στην κατάλληλη φροντίδα καθώς η εταιρεία έχει δεσμευτεί να είναι προσιτές οι θεραπείες της και να διατηρεί ισχυρή εφοδιαστική αλυσίδα.

Παράλληλα στόχος της τα τελευταία χρόνια είναι το μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα με κυκλική νοοτροπία για το σχεδιασμό προϊόντων που μπορούν να ανακυκλωθούν και αν επαναχρησιμοποιηθούν.

Η Novo Nordisk είναι από τις φαρμακευτικές εταιρείες με τις περισσότερες και σε βάθος χρόνου επαναλαμβανόμενες κλινικές μελέτες που η χώρα μας τις έχει τόσο μεγάλη ανάγκη. Ενώ την ίδια ώρα, προωθεί συνεχώς το R and D (Έρευνα και Ανάπτυξη) της με τελευταία να προσανατολίζεται σε κυτταρικές θεραπείες με τεχνολογία mRNA.

Κλινικές μελέτες

Περισσότεροι από 730.000 άνθρωποι στην Ελλάδα πάσχουν από διαβήτη σύμφωνα με δεδομένα από το IDF για το 2021και αναμένεται ο αριθμός αυτός να φτάσει τις 780.000 έως το 2045. Η ανάγκη για καλύτερη αντιμετώπιση του διαβήτη εξακολουθεί να υπάρχει σε προληπτικό και θεραπευτικό επίπεδο.. Στο πλαίσιο αυτό η Novo Nordisk έχει αναλάβει δράση αναπτύσσοντας νέα φάρμακα την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των οποίων διασφαλίζει με κλινικές έρευνες και αυστηρό έλεγχο.

Οι επενδύσεις σε κλινική έρευνα στην Ελλάδα είναι μεγάλες σύμφωνα με τη δυναμική της χώρας καθώς η εταιρεία έχει διεξάγει από το 2016 ως πέρσι 30 μελέτες με συμμετοχή 1297 ασθενών και 13, 4 εκατομμύρια σε επένδυση.

Οι κλινικές μελέτες σε μία χώρα:

  • Βελτιώνουν τη φροντίδα των ασθενών.
  • Ενισχύουν τις νοσοκομειακές και κλινικές δυνατότητες.
  • Έχουν θετικό αντίκτυπο στην οικονομία
  • Συμβάλλουν στην επιστημονική πρόοδο.

Για να γίνει σαφές αυτό, σε οικονομικό επίπεδο ωφελείται από το κεντρικό κράτος μέσω της φορολογίας, οι Υγειονομικές Περιφέρειες που παρακρατούν μέρος της πληρωμής από τις φαρμακευτικές εταιρίες, οι διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων που παρακρατούν ένα άλλο μέρος και τέλος τους γιατρούς- ερευνητές που ωφελούνται και εκείνοι. Ενώ σε επίπεδο θεραπευτικό και επιστημονικό, οι μεν ασθενείς που συμμετέχουν έχουν άμεση και δωρεάν πρόσβαση υπό αυστηρή παρακολούθηση σε τελευταίες θεραπευτικές προσεγγίσεις που κανονικά θα μπορούσαν να δοκιμάσουν μετά από χρόνια, αφετέρου οι γιατροί αποκτούν ανεκτίμητη εμπειρία στο συγκεκριμένο θεραπευτικό πεδίο.

Βεβαίως η Πολιτεία δεν το συνειδητοποιεί πάντα αυτό ούτε διαχρονικά το έχει στηρίξει όσο θα έπρεπε με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι παραδοσιακά ουραγός στις κλινικές μελέτες ενώ θα μπορούσε να έχει τεράστια έσοδα και οφέλη για τους ασθενείς – πολίτες της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Φοιτητές και εκπαιδευτικοί μαζί στο συλλαλητήριο 8/3: Δεν ζούμε με το «πάμε κι όπου βγει»
Εναντίον ποίων θα στρέφονται οι αγωγές για τις αποζημιώσεις
Chevron Right