Υγεία

Απόστολος Βαλτάς στο iEidiseis: Σε 15 ημέρες η ομαλοποίηση με τα φάρμακα

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς για την κατάσταση που επικρατεί στα φαρμακεία της χώρας με την έλλειψη σκευασμάτων.

«Ακόμα κι αν χρειάζομαι 3 κουτιά από ένα φάρμακο και μού φέρει η φαρμακαποθήκη 3, εγώ πάλι στο τέλος της ημέρας θα έχω άδειο ράφι στο φαρμακείο ενώ το φυσιολογικό είναι, να έχω ένα στοκ 10 κουτιών ώστε να εξυπηρετώ τον κόσμο όσο περιμένω την επόμενη παραλαβή». Τάδε έφη ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, μιλώντας στο iEidiseis και βάζοντας σε μία ρεαλιστική βάση τη συζήτηση για τις ελλείψεις φαρμάκων ειδικά για τις ιώσεις…

Όπως μάς εξήγησε ο κ. Βαλτάς, οι 20 μέρες που έμειναν κλειστές οι φαρμακευτικές εταιρίες λόγω των εορτών, διέλυσαν το… σύμπαν. «Στις 10 μέρες είχαν αδειάσει εντελώς οι φαρμακαποθήκες. Δεν έλαβαν υπόψη ότι έχουμε επιδημία ιώσεων φέτος.

Το Δεκέμβριο του 2022 αυξήθηκε η συνταγογράφηση κατά 15% σε σύγκριση με τον περασμένο Δεκέμβριο, του 2021. Οι ελλείψεις, η παύση στην εφοδιαστική αλυσίδα, η ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση λόγω των πολλών ιώσεων, μαζί με τον πανικό κάποιων που πήγαν να αγοράσουν σιρόπια και αντιπυρετικά χάπια προληπτικά, δημιούργησαν ένα επικίνδυνο «κοκτέιλ» που οδήγησε σε αυτό που ζούμε σήμερα», σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Όπως μάς πληροφορεί εξάλλου, η ελληνική, πολυεθνική εταιρεία που παράγει γνωστά σιρόπια και αντιπυρετικά είχε πρόβλημα να βρει τις πρώτες ύλες της (όπως συμβαίνει τους τελευταίους μήνες παγκοσμίως λόγω της πανδημίας και της μείωσης της παραγωγής σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα) με αποτέλεσμα να έχει μειωμένη παραγωγή. Αλλά και κάτι άλλο ακόμα, όταν η εν λόγω εταιρεία παραδίδει τα φάρμακα στην εταιρεία που κάνει τη διανομή, η τελευταία χρειάζεται τουλάχιστον 2-3 μέρες για να κολλήσει σε όλα τα προϊόντα την ειδική ταινία του ΕΟΦ ώστε το προϊόν να προωθηθεί στις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία…

«Καταλαβαίνεται ότι όλη η εφοδιαστική αλυσίδα έχει πληγεί πολύ σοβαρά. Κι αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να το καλύψουμε αυτόματα. Για παράδειγμα, όταν το φάρμακο ξεκινάει από την Αττική για Αλεξανδρούπολη ή για τα νησιά, τα φορτηγά χρειάζονται τουλάχιστον άλλη μία ημέρα για να τα μεταφέρουν εκεί… και ο εφοδιασμός ξεκίνησε για όλους την προηγούμενη Δευτέρα 9/1», εξηγεί ο κ. Βαλτάς και σε ερώτημά μας για το χρόνο που προσδιορίζει εκείνος για να επέλθει μία ομαλοποίηση, μάς λέει: «Στην καλύτερη περίπτωση χρειαζόμαστε 15 ακόμα ημέρες για να μην αδειάζουμε κάθε απόγευμα τα ράφια μας και να αρχίσουμε να αποκτάμε ένα μικρό στοκ…».

Τονίζει μάλιστα ότι ένα φαρμακείο δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί με γεμάτα ράφια το πρωί και άδεια το βράδυ. Πρέπει οπωσδήποτε να έχει ένα μικρό στοκ ειδικά στα φάρμακα που πωλούνται περισσότερο. Κι αυτήν την περίοδο οι ανάγκες είναι ιδιαίτερα αυξημένες σε σκευάσματα που αφορούν την αντιμετώπιση των ιώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Αυτογκόλ Ντογιάκου - Σύσσωμος ο νομικός κόσμος κατά της γνωμάτευσης έκτρωμα
Η 10ετία των Βαρέων: Συνταξιοδότηση από 52 (στοές) έως 62 ετών
Chevron Right