Υγεία

Κορονοϊός: Γιατί χάνουμε γεύση και όσφρηση, έρευνα σε 70.000 άτομα

Νέα στοιχεία γιατί κάποιοι άνθρωποι χάνουν τη γεύση και την όσφρηση όταν νοσούν από τον κορονοϊό έδωσαν ερευνητές των ΗΠΑ.

Μια νέα σημαντική ανακάλυψη για τον κορονοϊό την απώλεια όσφρησης και γεύσης ήρθε στο φως. Ειδικότερα, ερευνητές στις ΗΠΑ ανακάλυψαν για πρώτη φορά γενετικούς παράγοντες κινδύνου που παίζουν ρόλο στο κατά πόσο ένας ασθενής με Covid-19 θα εμφανίσει ή όχι απώλεια όσφρησης ή/και γεύσης. Η απώλεια αυτή αποτελεί διακριτό γνώρισμα της λοίμωξης από κορονοϊό, χωρίς όμως να την εμφανίζουν όλοι οι ασθενείς, χωρίς να είναι ακόμη σαφές γιατί αυτό συμβαίνει. Η νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχει και γενετικό υπόβαθρο στις παρατηρούμενες διαφορές από άνθρωπο σε άνθρωπο, όσον αφορά την απώλεια της όσφρησης και της γεύσης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα ‘Ανταμ Ότον της εταιρείας γενετικών αναλύσεων 23andMe Inc., οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής “Nature Genetics”, ανέλυσαν το πλήρες γονιδίωμα σχεδόν 70.000 ατόμων άνω των 18 ετών από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Διαπιστώθηκε ότι ορισμένες γενετικές παραλλαγές που βρίσκονται κοντά σε δύο γονίδια (UGT2A1 and UGT2A2), αυξάνουν κατά 11% την πιθανότητα ενός ατόμου να νιώσει απώλεια όσφρησης ή γεύσης μετά από λοίμωξη λόγω κορονοϊού.

Τα δύο αυτά γονίδια κωδικοποιούν ένζυμα που εκφράζονται σε κύτταρα, τα οποία υπάρχουν στο εσωτερικό της μύτης και εμπλέκονται στην ανίχνευση των οσμών. Η ανακάλυψη ρίχνει περισσότερο φως στους υποκείμενους βιολογικούς μηχανισμούς της απώλειας όσφρησης ή γεύσης λόγω Covid-19.

Ολόκληρη η έρευνα ΕΔΩ

(Πηγή ΑΠΕ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Coca-Cola 3Ε: Ανακοίνωση για τον βιασμό 24χρονης στη Θεσσαλονίκη
Βραβεία FIFA Best: Η λαμπερή τελετή και οι νικητές
Chevron Right