Την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα (ινδική μετάλλαξη) έχει σημάνει συναγερμό σε όλο τον κόσμο, ο ΠΟΥ σύμφωνα με τους Financial Times στρέφει στην προσοχή του και στη μετάλλαξη Λάμδα, λόγω των παραλλαγών που αυτή παρουσιάζει.
Πρόκειται για την χρονικά τελευταία εντοπισμένη μετάλλαξη του ιού που ξεκίνησε από το Περού και ήδη έχει εξαπλωθεί σε 27 χώρες ,συμπεριλαμβανομένου και του Ηνωμένου Βασιλείου, με τις αρχές στο νησί να ανακοινώνουν πως το στέλεχος έχει εντοπιστεί σε πολλές περιοχές αλλά με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων.
Σύμφωνα με τον Pablo Tsukayama, γιατρό μοριακής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λίμα στο Περού, η μετάλλαξη τον περασμένο Δεκέμβριο αντιπροσώπευε μόλις 1 δείγμα στα 200 ωστόσο μέχρι τον Μάρτιο αντιπροσώπευε το 50% των θετικών δειγμάτων και ανέβηκε στο 80% τον Μάιο και τον Ιούνιο κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο ίσως δείχνει πως η μετάλλαξη Δέλτα είναι πιο μεταδοτική σε σχέση με τις υπόλοιπες.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, με την μετάλλαξη Λάμδα ήταν το 82% των νέων περιπτώσεων Covid-19 τον Μάιο και τον Ιούνιο στο Περού, το οποίο έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας κορονοϊού στον κόσμο ενώ στη γειτονική Χιλή, αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο των νέων περιπτώσεων.
«Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι είναι πιο επιθετικό από άλλες παραλλαγές», δήλωσε ο Jairo Méndez Rico, σύμβουλος για τις νέες ιογενείς ασθένειες στον Παν-Αμερικανικό Οργανισμό Υγείας. «Είναι πιθανό ότι έχει υψηλότερο ποσοστό μετάδοσης, αλλά πρέπει να γίνει περισσότερος έλεγχος».
Ο ΠΟΥ τον Ιούνιο χαρακτήρισε τη Λάμδα ως την έβδομη «παραλλαγή ενδιαφέροντος» μέχρι στιγμής. Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας πιστεύει πάντως ότι τέτοια στελέχη αποτελούν μικρότερη απειλή από τις τέσσερις «παραλλαγές ανησυχίας» -Αλφα, Βήτα, Γάμα και Δέλτα που εντοπίστηκαν αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική, τη Βραζιλία και την Ινδία αντίστοιχα – αλλά λέει ότι πρέπει να παρακολουθούνται στενά.
Στις 23 Ιουνίου, το PHE (Public Health England) στο Ηνωμένο Βασίλειο χαρακτήρισε τη Λάμδα ως παραλλαγή υπό διερεύνηση «λόγω της διεθνούς επέκτασης και αρκετών αξιοσημείωτων μεταλλάξεων». Το PHE τόνισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Λάμδα προκάλεσε πιο σοβαρή ασθένεια ή καθιστούσε τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά.
«Ένας λόγος για τον οποίο είναι δύσκολο να κατανοήσουμε την απειλή από τη Λάμδα, χρησιμοποιώντας υπολογιστικά και εργαστηριακά δεδομένα, είναι ότι έχει μάλλον ένα ασυνήθιστο σύνολο μεταλλάξεων, σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές», εξήγησε ο Jeff Barrett, διευθυντής Ινστιτούτου για τον κορονοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Barrett πρόσθεσε ότι η έλλειψη εγκαταστάσεων γενετικής αλληλούχησης στη Λατινική Αμερική δεν μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα για τον βαθμό που η Λάμδα οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή.
Σε κάθε περίπτωση η μετάλλαξη Λάμδα δημιουργεί ανησυχία για την Λατινική Αμερική που έχει χτυπηθεί βαριά από την πανδημία συγκεντρώνοντας το 20% των παγκόσμιων περιστατικών.
Πηγή: Financial Times