Στον εν εξελίξει εμβολιασμό των πολιτών, την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας αλλά και την «απειλή» της μετάλλαξης «Δέλτα» του κορονοϊού αναφέρθηκε η Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την αποψινή ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια, η συνεχής μείωση της διασποράς του ιού στη χώρα μας «οφείλεται κυρίως στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης» των Ελλήνων, σε συνδυασμό με τα μέτρα προστασίας (αυτοδιάγνωση, μάσκες, αποστάσεις κ.α.) αλλά και το καλοκαίρι, το οποίο αποκάλεσε «σύμμαχο» στην αποκλιμάκωση.
Η εμφάνιση της μετάλλαξης «Δέλτα», συνέχισε, η οποία επικρατεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και την οποία χαρακτηρίζει η αυξημένη μεταδοτικότητα της, προκαλεί ανησυχία για τη δημιουργία ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας. Τόνισε, ωστόσο, πως «η ένταση αυτού του κύματος, εάν υπάρξει στη χώρα μας, θα είναι ηπιότερη, σε ό,τι αφορά τις νοσηλείες και τους θανάτους, και θα αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους» πολίτες.
Κατά την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, «ο εμβολιασμός με δύο δόσεις, το πρόγραμμα στο οποίο έχει επιμείνει η χώρα μας, αποτελεί τη σημαντικότερη ασπίδα προστασίας», υποστήριξε.
Παρέπεμψε, δε, σε μελέτες στη Μ. Βρετανία που τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς αυτούς: Με το εμβόλιο της Pfizer η προστασία από το ινδικό στέλεχος φτάνει το 86%, κατά τις έρευνες, ενώ με το σκεύασμα της AstraZeneca αγγίζει το 66%. Τα ποσοστά αυτά αφορούν στον εμβολιασμό και με τη δεύτερη δόση – «είναι καθοριστική», υπογράμμισε.
Για τη β’ δόση του εμβολίου της AstraZeneca
Ακολούθως, η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε πως «σε 20 από τις 28 χώρες της Ε.Ε., συστήνεται, στα προγράμματα εμβολιασμού, ο εμβολιασμός μετά την α’ δόση του της AstraZeneca, να γίνεται με το ίδιο εμβόλιο για τη δεύτερη, αφού οποιοσδήποτε κίνδυνος είναι πρακτικά ελαχιστότατος στη β’ δόση. Αναφερόμαστε στον κίνδυνο θρομβώσεων, το σπάνιο ανεπιθύμητο συμβάν, το οποίο μας έχει προβληματίσει».
Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ιστορικών, όπως σε όσους παρουσίασαν την σπάνια αυτή επιπλοκή, «υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης άλλου τύπου εμβολίου» για τη δεύτερη δόση, δήλωσε η καθηγήτρια. Όμως, «η χορήγηση δύο διαφορετικού τύπου εμβολίων είναι ακόμα υπό μελέτη. Οι διεθνείς οργανισμοί αξιολόγηση εμβολίων δεν έχουν στοιχεία και δεν έχουν δώσει άδεια χορήγησης ετερόλογων εμβολίων», παρότι «υπάρχουν ευοίωνες προβλέψεις για την ασφάλεια και την ανοσογονικότητα» του «mix’n’match» εμβολιασμού, πρόσθεσε.
Υπό το φως αυτών των δεδομένων η Μαρία Θεοδωρίδου ζήτησε «καμία δεύτερη δόση να μη χαθεί ή να καθυστερήσει», επαναλαμβάνοντας τη σημασία της ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού σχήματος.
Ανέφερε, εξάλλου, πως «το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν κάνει διακοπές» και ότι «το τοίχος προστασίας πρέπει να υψωθεί», καθώς «ο χρόνος τρέχει. Έχουμε 60 μέρες μπροστά μας για να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την ανοσοποίηση του πληθυσμού μας».
Σε σχέση με τη συζήτηση me το ενδεχόμενο μία τρίτη δόση του εμβολίου να καταστεί αναγκαία, το επόμενο διάστημα, η ίδια εμφανίστηκε αισιόδοξη πως η παρεχόμενη ανοσία από το υπάρχον εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι μεγαλύτερη από την αρχική εκτίμηση, και παρέπεμψε τη σχετική σεναριολογία στο μέλλον, οπότε και θα έχουμε περισσότερα στοιχεία.
406 νέα κρούσματα, 16 θάνατοι, 277 διασωληνωμένοι
Στα 406 ανήλθαν τα νέα κρούσματα του κορονοϊού, σύμφωνα με την ημερήσια ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για την Τρίτη (22/6). Καταγράφηκαν 16 νέοι θάνατοι, ενώ 277 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Το τελευταίο 24ωρο διεξήχθησαν 22.359 τεστ με την θετικότητα να ανέρχεται στο 1,82%.
Αξίζει να αναφερθεί πως από το σύνολο των σημερινών κρουσμάτων, τα 213 εντοπίζονται στην Αττική (94 χθες), ενώ 32 στη Θεσσαλονίκη (21 χθες).
- Διαβάστε αναλυτικά εδώ.