Υγεία

Καμπανάκι Σαρηγιάννη, τα κρούσματα πέφτουν αργά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα

Για ανησυχητική «επιβράδυνση της πτώσης των νέων κρουσμάτων, των κατειλημμένων ΜΕΘ και των νεκρών τις τελευταίες 3 ημέρες», στην Αθήνα, αλλά και σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα, κάνει λόγο ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο iEidiseis.gr. Τι λέει για την άρση του lockdown και το άνοιγμα των σχολείων.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στην Αθήνα κρούει ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο iEidiseis. Όπως μάς είπε, «σημειώνεται επιβράδυνση της πτώσης των νέων κρουσμάτων, των κατειλημμένων ΜΕΘ και των νεκρών τις τελευταίες 3 ημέρες κυρίως στην Αθήνα αλλά και στην Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα. Αν όμως ξεφύγει η κατάσταση στην Αττική με τόσα εκατομμύρια κατοίκους, δεν θα είναι καλό…», τονίζει με νόημα.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής του ΑΠΘ, που «τρέχει» στο εργαστήριό του το πιο πετυχημένο μέχρι στιγμής μοντέλο πρόβλεψης της πορείας της πανδημίας στην χώρα μας, «με ανησυχεί διότι έχουν υπάρξει συμβάντα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διασπορά και τώρα ίσως φανούν. Αυτή την στιγμή πάει όπως λέγαμε, πτωτικά, αλλά με καθυστερήσεις και επιβραδύνσεις σε σχέση με τους χρόνους που περιμέναμε. Και ανησυχώ πραγματικά».

Στο ερώτημα που του έθεσε το iEidiseis αν πιστεύει ότι τίθεται ακόμα ζήτημα να αρθεί η καραντίνα στις 14 Δεκεμβρίου ή να επιστρέψουν στο σχολείο τα παιδιά του Δημοτικού, είναι απόλυτος. «Νομίζω ότι με τα σχολεία το ξεπεράσαμε εντελώς. Εκ των πραγμάτων δεν γίνεται να ανοίξουν μέσα στο Δεκέμβριο. Κι αν επιβεβαιωθεί η τάση για την επιβράδυνση της πτώσης τις επόμενες 2-3 ημέρες, τότε και η εστίαση είναι δύσκολο να ανοίξει. Ίσως την περίοδο γύρω από τις γιορτές ή και μετά τις γιορτές να ανοίγουν τα καταστήματα λιανικής αλλά με μεγάλη προσοχή και μέτρα προστασίας…», ξεκαθαρίζει.

Και προσθέτει ότι από όλους τους δείκτες που έχουν θέσει επί τάπητος οι ειδικοί, στις 14/12 ο μόνος που θα έχει επιτευχθεί, θα είναι ο βαθμός θετικότητας κάτω από 4%. «Αυτό είναι επίπεδο ασφαλείας. Αν εκεί αποφασίσουν να ανοίξουν τα πάντα, θα πάρουν μεγάλο ρίσκο. Το άνοιγμα θα μας ξαναπάει πίσω και μάλιστα πολύ γρήγορα», σημειώνει.

Το μόνο θετικό κατά τον καθηγητή του ΑΠΘ είναι ότι φαίνεται να έχουν «πάρει όλοι το μάθημά τους… Καθώς αν συγκρίνουμε τον Απρίλιο, έλεγαν από την Επιτροπή να ανοίξουν τα σχολεία. Εμείς λέγαμε να ανοίξουν ακόμα αργότερα για πιο σίγουρα και είχαμε δίκιο. Τώρα όμως, δεν μιλάει κανείς για τα σχολεία…».

Βέβαια, προσθέτει ο κ. Σαρηγιάννης, δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα σε lockdown. Αλλά αυτήν την στιγμή δεν βοηθούν καθόλου και οι καιρικές συνθήκες… «Ο καιρός δεν βοηθάει καθόλου, όπως και η συμπεριφορά μας. Αν πουν στα καταστήματα λιανικής, θα μείνετε έξω από το μαγαζί και θα σας βάζουμε μέσα έναν- έναν, με το κρύο πως θα γίνει; Θα μένει ο κόσμος σε ουρές στα πεζοδρόμια για να μπει να κάνει τις αγορές του; Μέσα στο κρύο ή την βροχή;», αναρωτιέται για το πρακτικό της υπόθεσης.

Και μας εξηγεί ότι όταν υπάρχει μια διαφοροποίηση σε αυτό που είχε προβλεφθεί από το μοντέλο, αναζητούμε τις παραμέτρους και τον βαθμό εφαρμογής τους (πχ. της καραντίνας ή της μάσκας). «Αυτός ο βαθμός εφαρμογής τις πρώτες ημέρες της καραντίνας ήταν 40% πιο κάτω από σήμερα (7-17 Νοεμβρίου). Αλλά είχαμε την έκρηξη στην Θεσσαλονίκη, τους πολλούς θανάτους κλπ. και άρχισαν να μαζεύονται όλοι και να τηρούν καλύτερα τα μέτρα», μάς λέει.

Όσο για τα τεστ, ο καθηγητής μάς επισήμανε ότι «όντως πρέπει να είναι περισσότερα και τυχαία σε όλο τον πληθυσμό για να έχουμε καλύτερη εικόνα. Σε αυτό συμφωνώ με την κυρία Λινού. Μάλιστα, και κάθε μέρα αν γίνονταν τυχαιοποιημένα, δεν θα ήταν συγκρίσιμα από μέρα σε μέρα σε αντίστοιχο πληθυσμό. Οπότε υπάρχει και η “τυχαιότητα” με την οποία δεν βγάζουμε συμπέρασμα σε δυο μέρες. Θέλω να το δω και τις επόμενες ημέρες τι θα συμβεί κι αν θα παραμείνει ίδια η τάση της επιβράδυνσης… Τότε δεν θα είναι τυχαία και τότε θα αλλάξουμε κάποια συμπεριφορά στην Αθήνα», προειδοποιεί.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Γιώργος Βαρεμένος: The Crown και τα τρωκτικά
Τα Rafale έρχονται, οι Αμερικανοί στενός κορσές για F-16, F-35 και φρεγάτες
Chevron Right