Υγεία

Διευθύντρια αναισθησιολογικού στο Ν. Τρικάλων: «Αντέχουμε αλλά κατασκηνώσαμε στο νοσοκομείο»

«Κατασκηνώσαμε στο νοσοκομείο», λέει η υπεύθυνη διευθύντρια Αναισθησιολογικού Τμήματος και Ιατρείου Πόνου του ΓΝ Τρικάλων Στέλλα Ντούβλη, μιλώντας στο iEidiseis..gr για την κατάσταση στο νοσοκομείο. Σε σχέση με το προφίλ των ασθενών Covid-19 η ίδια επισημαίνει πως νοσηλεύονται νεότερα άτομα, κατά το δεύτερο κύμα της επιδημίας, «με τον νεότερο ασθενή που πέθανε να είναι 32 ετών».

Με την υπεύθυνη διευθύντρια Αναισθησιολογικού Τμήματος και Ιατρείου Πόνου του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων Στέλλα Ντούβλη μίλησε το iEidiseis προσπαθώντας να δημιουργήσει εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στα Τρίκαλα των 40 νέων κρουσμάτων μόνο την χθεσινή μέρα… Παρόλα αυτά η γιατρός μας βεβαιώνει ότι ενώ την ημέρα πιέζονται αρκετά, γενικά αντέχουν καθώς κάνουν και διακομιδές στα νοσοκομεία αναφοράς στη Λάρισα. Η διαχείριση όμως απαιτεί 14 εφημερίες το μήνα από όλους τους γιατρούς. Δηλαδή μέρα παρά μέρα!

«Ποια είναι η κατάσταση στη μονάδα COVID-19 στο νοσοκομείο Τρικάλων; Υπάρχουν πόσες κλίνες συμβατικές, πόσες κλίνες ΜΕΘ, πόσοι γιατροί, πόσοι νοσηλευτές, πόσοι νοσούν, τι χρειάζεται να γίνει αυτήν την στιγμή;», την ρωτήσαμε…

Όπως μας απάντησε η κυρία Ντούβλη, «το Δευτεροβάθμιο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων διαθέτει αυτήν την στιγμή 75 κλίνες για νοσηλεία ασθενών COVID-19 και μπορεί να διαθέσει άλλες 33 αν χρειαστεί. Αυτό έγινε πράξη μετά από έγκαιρη πρόταση του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Σ. Τσουρβάκα και απόφασης του Δ.Σ. του Γ. Ν. Τρικάλων, ήτοι συν-λειτουργίας κλινικών και τμημάτων, χωροταξικών συγχωνεύσεων αυτών προς εξεύρεση κλινών. Έτσι ολόκληρος ο 4ος όροφος του νοσοκομείου λειτουργεί πλέον αποκλειστικά ως τμήματα COVID-19 και λειτουργεί και μια πρόχειρη ΜΕΘ COVID-19, 2-4 κλινών.

Την ευθύνη λειτουργίας έχει ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής συνεπικουρούμενος από μετακινούμενους ιατρούς και άλλων ειδικοτήτων και κλινικών, όπως και από ειδικευόμενους ιατρούς. Η επάρκεια ιατρονοσηλευτικού προσωπικού θεωρητικά είναι ανεκτή, με απαιτούμενη επιπλέον βοήθεια, αφού τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά».

Ως προς την κατάσταση του προσωπικού κι αν νοσούν κάποιοι εξ αυτών, η γιατρός μάς απαντά ότι «όντως νόσησε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του τμήματος (3 ιατροί και νοσηλευτές). Αυτό ήταν αναμενόμενο αλλά η ανάρρωση συνεχίζεται φυσιολογικά μέχρι στιγμής. Απαιτείται μεγάλη προσοχή από τον καθένα μας, χρήση κατάλληλου υλικού, εκπαίδευση αλλά και τύχη. Στην αρχή της πανδημίας δεν γνωρίζαμε πολλά. Τώρα όμως γνωρίζουμε, αλληλοκαλύπτουμε ελλείψεις υλικών που κατά διαστήματα μπορεί να παρουσιασθούν», καταλήγει.

Γυρίζοντας την συζήτηση επί προσωπικού, ρωτάμε την αναισθησιολόγο για τις δικές της εφημερεύσεις κι αν «βγαίνουν» οι εφημερίες στο τμήμα της… 

«Υπάρχει και λειτουργεί σύγχρονη ΜΕΘ 12 κλινών με σύγχρονο εξοπλισμό (έγινε και δωρεά των Αδελφών Σαράντη –Ελληνικά Γαλακτομεία 3 κλινών με monitoring). H MΕΘ λειτουργεί πλέον από 16.11.2020 ως ΜΕΘ- COVID-19, ενώ από αρχές Σεπτεμβρίου περίπου όλα τα περιστατικά COVID-19 τότε διασωληνωμένα ή μη, μεταφέρονταν στο νοσοκομείο αναφοράς της Λάρισας.

Εκτός της ΜΕΘ COVID-19, υπάρχει και άλλη όμορη Μονάδα Εμφραγμάτων 5 κλινών, η οποία αυτή την στιγμή λειτουργεί ως ΜΕΘ μη COVID-19 και εμφραγμάτων προς το παρόν».

Στο σημείο αυτό το iEidiseis ρώτησε την κ. Ντούβλη να αναφερθεί στο προφίλ των ασθενών κι αν αυτό άλλαξε στο δεύτερο κύμα; «Έχετε κι εκεί πιο νέους; Κάποια συγκλονιστική για εσάς περίπτωση;»…

«Το Αναισθησιολογικό Τμήμα είναι άρτια εξοπλισμένο. Να σκεφθείτε ότι το βιντεολαρυγγοσκόπιο που απαιτείται ως εργαλείο διασωλήνωσης ασθενών COVID-19, εμείς το αποκτήσαμε το 2012, από τους πρώτους στην Ελλάδα, ενώ μέχρι τον Μάρτιο φέτος ελάχιστα νοσοκομεία το διέθεταν. Το ίδιο σχετικά και με το έμψυχο δυναμικό μας, ιατρούς και νοσηλευτές. Και βέβαια όλα αυτά δεν έγιναν από μόνα τους. Παλέψαμε σθεναρά για την απόκτηση κάποιων πραγμάτων. Ουδέν τυχαίον!

Τώρα μετακινήθηκαν δύο αναισθησιολόγοι στη ΜΕΘ , όπως και νοσηλευτικό προσωπικό στο τμήμα COVID-19. Έτσι η κατάσταση έγινε πολύ ιδιαίτερη, πολύ αγχωτική, ρευστή και ανά πάσα στιγμή μεταβαλλόμενη και απρόβλεπτη. Μάλιστα σήμερα αιτήθηκε βοήθεια από Λαμία!», σημειώνει η κυρία Ντούβλη και συνεχίζει: «Οπλιζόμαστε με περίσσεια δύναμη, αγαπάμε αυτό που κάνουμε και προτάσσουμε το καθήκον έναντι όλων των υποχρεώσεών μας. Να σκεφθείτε κάνουμε (και κάνω) μέσο όρο 14 εφημερίες ο καθένας μας και επιπλέον από 2-3 διακομιδές εκτός νομού τον μήνα! Κατασκηνώσαμε στο νοσοκομείο δηλαδή… Η διάρκεια της έντασης και οι παράπλευρες απώλειες θα καθορίσουν τις αντοχές μας στη συνέχεια…».

Η γιατρός μας ενημερώνει ότι το προφίλ των ασθενών στο δεύτερο αυτό κύμα άλλαξε «όπως σε όλη την Ελλάδα δυστυχώς… Έχουμε πιο νέους ασθενείς με τον νεότερο ασθενή που πέθανε να είναι 32 ετών με υποκείμενο νόσημα. Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και όλες μαζί ίδιες παντού. Ανθρώπινος πόνος και κυρίως μοναξιά ψυχής, ένα βήμα στο άγνωστο, στο κενό για τον ασθενή».

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Νοσοκομείο «Σωτηρία»: «Μόλις ένας γιατρός για 26 κλίνες Covid-19» - Ελλείψεις ακόμα και σε θερμόμετρα
Σοκ ανεργίας: 250.000 λιγότεροι εργαζόμενοι, καμία νέα πρόβλεψη για το 2021
Chevron Right